Shumë faktorë kanë ardhur dhe janë zhdukur në një vaë ndryshimesh në dekadat e fundit, lidhur me të ardhmen e produkteve ushqimore, pasi çështje të tilla si mungesa e ushqimit, kriza klimatike, rritja e nevojave, madje edhe kequshqyerja në shumë vende, kërkojnë zgjidhje, të cilat do të ndahen dhe jo secila në peshën e lëndëve të mbetura.
Gazeta “Ellinas Agrotis” në këtë kuadër ka zhvilluar debat lidhur me përdorimin e insekteve, për prodhimin e produkteve, por edhe për konsum të drejtpërdrejtë të tyre nga njeriu.
Një ngjarje, në fakt, që do të ndodhë në Athinë në fund të janarit 2025, ka “ndezur” debatin dhe tashmë ka reagime për promovimin e insektofagjisë nga ana e blegtorëve.
Konkretisht, në datat 29-31 Janar 2025, EAAP (Bashkimi Europian për Prodhimin Shtazor) organizon në Universitetin Bujqësor të Athinës një ‘workshop’ të titulluar “Përmirësimi Gjenetik i Insekteve, Zbatimi, Ndikimi”, me fokus aplikimet e kultivimit të insekteve. Reagimi i parë dhe themelor erdhi nga ana e Shoqatës së Blegtorive Grekë dhe këshilltarit teknik të saj, Thomas Moschos, të cilët në një deklaratë në internet na bënë me dije:
“Spektatorë të zhdukjes sonë, pra, meqenëse promovojnë prodhimin e ushqimit nga insektet, duke margjinalizuar bujqësinë dhe blegtorinë që për shekuj mbështetën shoqëritë dhe mjaftueshmërinë ushqimore. A është kjo e ardhmja alternative dhe e gjelbër që duam? Në vend që të mbështesin fermerin dhe mbarështuesin grek, po investojnë në kultivimin e insekteve, ndërsa fermerët dhe blegtorët luftojnë me krizën ekonomike dhe klimatike. Tani ka filluar numërimi së prapthi…”
Këshilltari teknik z.Moschos flet për “E.A.” dhe shpjegon bazën e qëndrimit të tij kundër prodhimit të insekteve të ngrënshme. “Është e qartë se industria jonë është në luftë me qeveritë tona. Është gjithashtu e qartë se nuk duan të ekzistojë sektori i prodhimit të lëndës së parë, siç ka ekzistuar deri më tani dhe këtë synojnë mes axhendës së gjelbër, duke e konsideruar normale që të ketë panele fotovoltaike nëpër fusha dhe të mos ketë lopë që kullosin. E kanë shtyrë opinionin publik në mendimin se kjo duhet të konsiderohet normale dhe po japin lipenca për të prodhuar ushqim me proteina insektesh, etj.’‘.
Pra, si do ta kufizojë bujqësia e insekteve, blegtorinë tradicionale? “Nuk jemi dakord që ky të jetë një prodhim alternativ dhe nuk mund të na imponohet në këtë mënyrë. Po e çojnë botën drejt konsumimit të ushqimeve sintetike. Nuk është e mundur të pushtohet e gjithë toka prodhuese / toka bujqësore dhe prej andej të përpiqesh të prodhosh ushqim në fabrika të mbyllura, p.sh. të prodhosh insekte”, shton ai.
Pra, a na çon ky zinxhir drejt insektofagjisë? Përdorimi i tokës prodhuese për qëllime të tjera (si prodhimi i energjisë së gjelbër) dhe mbulimi i mangësive në të ushqyerit, me produkte që zënë më pak hapësirë dhe ndoshta prodhohen me një kosto më të ulët, janë armiku kryesor i sektorit prodhues, kjo është luftë kundër prodhuesve dhe produkteve ushqimore, siç i kemi njohur deri më sot…