Qytetet Fantazmë të Kinës: 65 Milionë Shtëpi Kanë Mbetur Bosh!

/

Kinezët ndërtuan një qytet futuristik dhe të teknologjisë moderne që mund të presë një milion banorë.

Në fund të vitit 2023, popullsia kombëtare e Kinës arriti në 1.4257 miliardë njerëz (tejkaluar nga India me 1.4286 miliardë) dhe megjithatë ka qytete të tëra fantazmë.

Ato u ndërtuan por nuk u banuan kurrë.

Përveç nevojës për të siguruar strehim të përshtatshëm për popullsinë gjithnjë në rritje të Kinës, Kina i pa edhe pasuritë e paluajtshme si një strategji investimi.

Qeveria po bën projeksione të popullsisë dhe po përpiqet të jetë sa më e përgatitur. Një nga synimet e saj është ruajtja e rritjes aktuale të lartë ekonomike që po përjeton vendi.

Ndërsa politika e fortë e strehimit ka çuar në shumë “fitore” për Kinën, por ajo gjithashtu ka disa të meta.

Një shembull i një disavantazhi është qyteti i “Ordos New Town”, i njohur gjithashtu si Kangbashi, në rajonin e Mongolisë së Brendshme. Ordos është qyteti më i madh fantazmë në Kinë. Nëse jeni duke kërkuar për shembullin e përsosur të një flluskë strehimi që ka shpërthyer, Ordos është vendi ku duhet të shkoni.

Ashtu si qytetet e tjera fantazmë në Kinë, historia e Ordos filloi me një mundësi ekonomike që qeveria besonte se do të çonte në një bum të popullsisë, por njerëzit nuk shkuan kurrë. Vërshimi i madh i qymyrit mongol i viteve 2000 solli shumë kompani private minerare në rajon.

Fermerët vendas fituan para nga nxitimi për të shitur tokën e tyre për dhjetëfishin e vlerës së saj origjinale te minatorët. Pati mundësi të ndryshme punësimi, pasi kamionët e pandërprerë të qymyrit pushtuan të gjitha rrugët.

Paratë rrodhën “lumë” në bashki, të ardhura të cilat shkuan në kokat e zyrtarëve të qytetit. Si rezultat, ata filluan të ndërtojnë apartamente, dyqane, blloqe zyrash dhe të tjera godina banimi dhe shërbimesh. Zyrtarët kinezë ndërtuar një qytet futurist dhe të teknologjisë së fundit që mund të strehonte një milion banorë.

Paralelisht tregtia e qymyrit nuk vazhdoi të rritej me ritmin e parashikuar, ndoshta edhe për shkak të shfaqjes së burimeve alternativave të qëndrueshme të energjisë. Kështu, tani më qyteti është i papopulluar, pothuajse i shkretë.

Sot në Kinë janë mbi 65 milionë shtëpi dhe hyrje apartamentesh, bosh!

DCIM\100MEDIA\DJI_0097.JPG
Previous Story

Trump: "Administrata e Bidenit Është Një Gestapo & Instrumentalizon Drejtësinë!"

Next Story

Gold Switzerland: "Dollari do të 'Shkrihet' si Një 'Kub Akulli' - Mjer SHBA!"

Latest from Info