Arabia Saudite: Marrëveshja Për Shitjen e Naftës me Dollarë Ka Përfunduar! – Për Herë të Parë Nuk Pati Rinovim të Saj!

/

Trashëgimtari i fronit “i ktheu shpinën” G7-ës, pasi Ai refuzoi ftesën e tyre.

Princi i kurorës i Arabisë Saudite, Mohammed bin Salman, refuzoi zyrtarisht një ftesë për Samitin e G7 organizuar në Itali, duke ruajtur distancën që vendi i Gjirit ka krijuar nga lidershipi perëndimor, pas forcimit të lidhjeve me Federatën Ruse.

Arsyetimi i tij ishte arsye fetare dhe kërkonte takim më 14 qershor!

Në të njëjtën kohë, marrëveshja historike e vitit 1974 e petrodollarëve midis Shteteve të Bashkuara dhe Arabisë Saudite skadoi sot, pa rinovim.

Sipas raportimeve, Arabia Saudite ka zgjedhur të mos rinovojë marrëveshjen, një zhvillim që mund të shkaktojë ndryshime të mëdha në peizazhin financiar global.

Marrëveshja e petrodollarëve u krijua pas një marrëveshjeje dypalëshe mes dy vendeve dhe kishte për qëllim shitjen e naftës nga Arabia Saudite ekskluzivisht në dollarë amerikanë.

Kjo ndihmoi në vendosjen e dollarit si monedhë rezervë dominuese në botë dhe forcoi dominimin ekonomik të SHBA-së në botë.

Skadimi i marrëveshjes mund të shënojë fillimin e një paradigme të re ekonomike, pasi Arabia Saudite tani do të shesë naftë në monedha të shumta, duke përfshirë RMB kineze, Ruro, jen dhe juan.

Ky ndryshim mund të ketë implikime të rëndësishme për ekonominë amerikane.

Duke shitur naftë në monedha të tjera, kërkesa për dollarë mund të ulet, duke dobësuar pozicionin e dollarit si monedhë rezervë dominuese.

Kjo mund të çojë në rritjen e kostove të huamarrjes për SHBA-në dhe të zvogëlojë ndikimin e saj ekonomik globalisht.

Përfundimi i marrëveshjes me petrodollar mund të forcojë pozicionin e Kinës dhe Europës në ekonominë globale, pasi monedhat e tyre do të përdoren më shumë në transaksionet ndërkombëtare të naftës.

Ky vendim nxjerr në pah ndryshimin e fuqisë ekonomike dhe rëndësinë në rritje të tregjeve në zhvillim.

Previous Story

Presidenti Amerikan Nuk Ishte në Gjendje të Mirë - Joe Biden "Nuk Mundi" të Merrte Pjesë në Darkën Zyrtare të G7

Next Story

Çfarë Pune Dëshiron të Bëjë 'Gjenerata Z'?

Latest from Info