Kievi Ka Hedhur Poshtë Kushtet për Paqe të Putin, si ‘Absurde’ & Vazhdon Luftën!

/

“Është absurde që Putini të paraqitet si paqebërës”, thotë Ministria e Punëve të Jashtme të Ukrainës.

Kushtet e armëpushimit të shpallura sot (14/6) nga presidenti rus Vladimir Putin janë refuzuar nga regjimi Zelenski, i cili i ka përshkruar ato si “absurde”.

Në fakt, siç pretendon Kievi, Vladimir Putin po përpiqet të mashtrojë fuqitë bgbh otërore dhe të minojë përpjekjet reale të paqes që ekzistojnë vetëm në mendjen e Zelenskit.

Ky i fundit, i guximshëm nga kontaktet e tij të fundit në Samitin e G7 dhe “huaja” prej 50 miliardë dollarësh e fondeve të ngrira ruse, po përpiqet të mbajë një qëndrim të ashpër kundër Rusisë, duke shpresuar se një ditë do të tërheqë aktivisht të gjithë NATO-n kësaj herë në konfliktin e tij kundër Rusisë.

Vladimir Putin ka thënë në një fjalim se Rusia do t’i japë fund luftës në Ukrainë vetëm nëse Kievi pranon të braktisë ambiciet e anëtarësimit në NATO dhe të tërheqë të gjitha trupat nga katër rajonet e përfshira në Federatën Ruse.

Ministria e Jashtme e Ukrainës i përshkroi fjalët e tij si “deklarata manipuluese që synojnë të mashtrojnë komunitetin ndërkombëtar (dhe) të minojnë përpjekjet diplomatike për të arritur një paqe të drejtë”.

“Është absurde për Putinin, i cili planifikoi, përgatiti dhe ekzekutoi, së bashku me bashkëudhëtarët e tij, sulmin më të madh të armatosur në Europë, që nga Lufta e Dytë Botërore, të paraqitet si paqebërës”, shtoi ministria në deklaratën e saj.

Në deklarata të veçanta, këshilltari i presidentit ukrainas Mikhailo Podoliak i tha Reuters përmes Zoom se: “nuk ka asnjë mundësi për të gjetur një kompromis midis deklaratave të Putinit dhe kushteve të vendosura nga Ukraina për t’i dhënë fund luftës së nisur nga Rusia.

Ai sugjeron që Ukraina të pranojë humbjen. Propozon që Ukraina t’i dorëzojë ligjërisht territoret e saj Rusisë. I propozon Ukrainës të nënshkruajë cënimin e sovranitetit të saj gjeopolitik”, tha Podoliak.

Podoliak tha se Putini po përpiqej të rrëmbejë axhendën e lajmeve nga Ukraina duke mbajtur fjalimin e tij pak përpara Samitit.

Këshilltari, i cili shpesh vepron si zëdhënës i zyrës së presidentit, tha se Moska po përpiqet gjithashtu t’i prezantohet botës dhe veçanërisht vendeve të “Jugut të Globit”, si pala më e interesuar për paqen.

“Me deklaratën e Putinit, Rusia duket sikur të mos ishte ajo e cila filloi sulmin… por sikur po propozojnë paqe dhe Ukraina nuk e dëshiron atë”, tha ai.

Podoliak tha se Ukraina dëshiron paqen, por vetëm nëse Rusia ndëshkohet me drejtësi për agresionin e saj dhe sovraniteti i Ukrainës të ruhet.

Podoliak tha gjithashtu për X se kërkesat e presidentit rus “shkojnë kundër logjikës së shëndoshë”.

“Ne duhet të heqim qafe këto iluzione dhe të ndalojmë së marri seriozisht “propozimet” e Rusisë, të cilat janë në kundërshtim me logjikën e shëndoshë.

Nuk ka “propozime” të reja për paqe nga Rusia. Subjekti Putin shprehu thjesht “zgjedhjen standarde të agresorit”, e cila tashmë është dëgjuar shumë herë.

Përmbajtja e tij është mjaft specifike, shumë fyese për të drejtën ndërkombëtare dhe absolutisht elokuente për paaftësinë e udhëheqjes aktuale ruse për të vlerësuar në mënyrë adekuate realitetet”, shkroi ai në X.

Duke folur për kanalin italian të lajmeve SkyTG24 në kuadër të Samitit G7, Volodimir Zelenski tha se besonte se Putini nuk do ta ndalte ofensivën e tij ushtarake edhe nëse kërkesat e tij për një armëpushim do të përmbusheshin.

“Këto janë mesazhe ultimatum që nuk ndryshojnë nga mesazhet e kaluara”, tha udhëheqësi ukrainas në komentet që u përkthyen dhe u transmetuan drejtpërdrejt përmes një përkthyesi.

“Ai vetë nuk do të ndalet”, tha Zelenski, duke iu referuar Putinit, duke tërhequr një paralele me politikën ekspansioniste të Adolf Hitlerit përpara se të shpërthente Lufta e Dytë Botërore.

“Është e njëjta gjë që bëri Hitleri… Kjo është arsyeja pse ne nuk duhet t’u besojmë këtyre mesazheve”, shtoi Zelenski.

Previous Story

A Ndodhin Mrekulli në Kohën Tonë?

Next Story

Meloni: "BE Nuk do të Kontribuojë në Kredinë 47 Miliardë Euro për Ukrainën, Por Rusia Ka Humbur Përfundimisht Fondet e Konfiskuara!"

Latest from Info