Uji zë 75% të trupit të njeriut.
Dihet se uji zë 75% të trupit të njeriut dhe ne e përdorim atë pothuajse në të gjitha aspektet e jetës sonë të përditshme.
Qoftë në konsum, apo përdorim, uji është një substancë kaq e zakonshme, por në të njëjtën kohë aq e çuditshme në krahasim me elementët e tjerë të mjedisit.
Një shembull tipik, siç raportohet nga Britannica, është një zakon i thjeshtë që i stinës së verës: “Kur hedhim një ose dy kuba akulli në një pije të ngrohtë, shohim që kubat e akullit notojnë mbi lëng në gotë. Por pse e bën akulli këtë dhe, më e rëndësishmja, pse uji ngrin nga lart poshtë, kur shumica e substancave të tjera ngrijnë anasjelltas?”
Uji ngrin nga lart poshtë, gjë që lejon akullin të notojë, për shkak të një veçori të çuditshme në mënyrën sesi dendësia e tij (me bazë uji) “sillet” në temperatura të ulëta.
Dendësia është masa e një njësie vëllimi të një lënde materiale, në thelb një masë ku vërejmë sesa fort janë të lidhura atomet dhe molekulat e një substance. Për shumicën e komponimeve, një rënie në temperaturë bën që vëllimi i përbërjes të ulet, ndërsa densiteti i tij rritet, me atomet dhe molekulat që paketohen më fort së bashku.
Për shembull, një xhep me ajër të ngrohtë ngrihet dhe zgjerohet sepse është më pak i dendur se ajri më i ftohtë rreth tij. Në vend të kësaj, një xhep ajri i ftohtë zbret dhe tkurret, duke u bërë pak më i dendur dhe më i dendur, ndërsa bie poshtë, shpjegon Britannica.
“Uji sillet në mënyrë të ngjashme, por vetëm deri në një temperaturë të caktuar. Dendësia e ujit të ftohtë do të rritet derisa temperatura e ujit të arrijë 4 °C. Nëse uji vazhdon të ftohet, dendësia e tij do të fillojë të rritet dhe uji (tani në gjendje të ngurtë) do të zgjerohet. Është kjo veti e ujit që lejon akullin të hapë çarje në trotuare dhe shkëmbinj dhe bën që kanaçet dhe shishet e gazit të shpërthejnë në frigorifer”, vijon Britannica në artikullin e saj shkencor.