SHBA: Kanë Rezerva Nafte Vetëm për 25 Ditë

/

Për herë të parë që nga lufta, rezervat energjetike të SHBAsë janë në një situatë dramatike, kanë naftë vetëm për 25 ditë.

Të gjitha opsionet janë në tryezë.

Autoritetet e Shteteve të Bashkuara janë në pozitën më të keqe të pasluftës për shkak të lëvizjeve të Presidentit Biden në hapësirën ndërkombëtare.

Drejtori i Këshillit Ekonomik Kombëtar, Brian Deese i tha Televizionit ‘Bloomberg’ se inventarët e naftës janë “papranueshmërisht të ulëta” dhe se “të gjitha opsionet janë në tryezë” për të forcuar ofertën dhe çmime më të mira. Por edhe pse stoqet mbarojnë, Administrata Biden duket se ka shumë pak opsione të mundshme për lehtësim afatgjatë të furnizimit me karburante.

Çfarë e shkakton krizën?

Ndryshe nga gazi natyror dhe karburanti i avionëve, kërkesa për naftë është rimëkëmbur me një ritëm shumë më të shpejtë që nga pandemia.

Nafta përdoret për transportin e mallrave, si dhe për prodhimin e energjisë elektrike, automjetet dhe pajisjet bujqësore dhe ushtarake funksionojnë me naftë.

Në vitin 2021, vetëm sektori i transportit në SHBA konsumoi 46.82 miliardë gallona, ose 1.11 miliardë fuçi lëndë djegëse distilimi (në thelb naftë) – një mesatare prej rreth 128 milion galonë në ditë.

Me kërkesën më të lartë për këtë karburant, tregtarët po paguajnë më shumë për dërgesat e menjëhershme, sesa për ato afatgjata dhe presin që çmimet të bien në të ardhmen, një strukturë në rënie e tregut e njohur si “prapambetje”.

Kjo gjithashtu do të thotë se është më fitimprurëse për furnitorët të shesin tani.

Megjithatë, kërkesa e madhe vendase dhe ndërkombëtare, tkurrja e kapacitetit vendas të rafinerimit dhe sanksionet ndaj importeve të naftës ruse, e mbajtën të shtrënguar tregun e naftës gjatë gjithë vitit.

Rezervat e New England janë varfëruar në diçka më pak se një të tretën e niveleve të zakonshme për këtë periudhë të vitit, gjë që është shqetësuese duke pasur parasysh se këto shtete mbështeten tek karburanti për ngrohje, më shumë se pjesët e tjera të vendit.

Çmimi mesatar kombëtar i naftës më 24 tetor ishte 5,34 dollarë për gallon, 1,63 dollarë më shumë se vitin e kaluar.

Cilat janë opsionet e qeverisë?

Nëse stoqet e naftës vazhdojnë të shterohen pa ndërhyrjen e qeverisë, ndikimi në koston e transportit të mallrave mund ta rrisë inflacionin edhe më shumë.

Deese shton se FED ka disa mjete për të forcuar furnizimin me naftë, siç është Rezerva e Naftës për Ngrohjen e Pjesës Verilindore, e cila strehon një milion fuçi naftë në rast të një ndërprerjeje të furnizimit.

‘Washington Post’ raporton se kërkesa për naftë është aq e lartë sa nëse një milion fuçi naftë do të dërgoheshin nga rezervat verilindore, ato do të konsumoheshin në më pak se gjashtë orë.

Administrata Biden gjithashtu njoftoi kohët e fundit se do të përdorte rezervat emergjente të naftës të vendit për t’u marrë me rritjen e çmimeve të gazit natyror, pavarësisht shqetësimeve për efektivitetin afatgjatë.

Zyrtarët e Shtëpisë së Bardhë nuk kanë përjashtuar plotësisht as kufizimet në eksportet e karburantit, por Instituti Amerikan i Naftës dhe Prodhuesit Amerikanë të Karburantit dhe Petrolkimisë dërguan një letër të përbashkët duke shprehur shqetësimet e tyre, që në fillim të tetorit.

Ndalimi ose kufizimi i eksporteve të produkteve të rafinuara ka të ngjarë të zvogëlojë nivelet e inventarit, të zvogëlojë kapacitetin vendas të rafinerimit, të ushtrojë presion në rritje mbi çmimet e karburantit për konsumatorët dhe të tjetërsojë aleatët e kohës së luftës së SHBA.

Vendosja e niveleve minimale të inventarit mund të ndikojë gjithashtu në numrin e eksporteve të dërguara në vendet e huaja.

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Kryeministri që do të Imponojë Tiraninë Dixhitale

Next Story

Ukrainasi Leon Trocki Lindi si Sot - Figura Kryesore e Revolucionit të Tetorit - Mason

Latest from Info

Ati ynë!

Teksa studiojmë “Ati ynë” që na mësoi Jezu Krishti, kuptojmë gjithnjë e më shumë se është