Matja e Parë e Shpejtësisë së Dritës

/

Shkencëtari i parë që mati shpejtësinë e dritës është astronomi danez Ole Remer. Ai punoi në Observatorin Mbretëror në Paris dhe u mbështet në të dhënat astronomike për matjet e tij.

Shpejtësia e dritës në vakum është një nga konstantet fizike më të rëndësishme, e zbatueshme në shumë fusha të fizikës dhe është afërsisht 300.000 kilometra në sekondë (299,792,458 për të qenë të saktë). Kjo shpejtësi është e pakonceptueshme për mendjen e njeriut. Nëse një makinë do të vraponte me shpejtësinë e dritës, ajo do të rrethonte tokën shtatë herë e gjysmë në një sekondë.

Shkencëtari i parë që mat shpejtësinë e dritës është astronomi danez Ole Remer (25 shtator 1644 – 19 shtator 1710), i cili punoi në Observatorin Mbretëror në Paris. Bazuar në të dhënat astronomike, si eklipset e hënave të Jupiterit, ai arriti në vlerën 210.000 kilometra në sekondë. Matja e Remerit ka vlerë historike sepse, përveçse është mjaft afër vlerës së vërtetë të shpejtësisë, tregoi për herë të parë se shpejtësia e dritës ka një vlerë të fundme.

Remer prezantoi gjetjet e kërkimit të tij në Akademinë Franceze të Shkencave në një seri komunikimesh nga 22 gushti deri më 22 nëntor 1676, kohë në të cilën ai iu referua metodës së tij për llogaritjen e shpejtësisë së dritës. Procesverbali i këtij takimi ka humbur dhe gjithçka që ka mbijetuar nga prezantimi i Remerit është një artikull në revistën “Journal des sçavans” (“Journal of Scientists”) të 7 dhjetorit 1676.

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Alkool: 3 Fjali

Next Story

Çfarë Thonë Amerikanët për Ukrainën & Ushtrinë Ruse? A do të Arrijë në Kiev?

Latest from Info