Avantazh i Le Pen në Francë – Europa po Shkon Djathtas

/

Përparimi i së djathtës në Europë. E. Macron rrëzohet në sontazhe përballë kandidates kundër Le Penit në Francë.

“Kthesë” mbresëlënëse për të djathtën nga publiku votues në Francë dhe Portugali.

E djathta po përparon në Europë siç tregohet nga rezultatet e fundit të zgjedhjeve në Portugali dhe sondazhi i fundit në Francë.

Në Portugali pati një ndryshim politik mbresëlënës ku Aleanca Demokratike e qendrës së djathtë e Luis Montenegro pas zgjedhjeve të së dielës, mori 28.67% dhe është partia e parë.

Forca e dytë doli Partia Socialiste me një diferencë të vogël nga Aleanca Demokratike, ndërsa vendin e tretë e zuri partia e djathtë “Chega” me një rritje të madhe në numër votash.

“Chega” e themeluar pesë vjet më parë nga ish komentatori i futbollit Andre Ventura grumbulloi 18% duke zgjedhur 48 deputetë, kur në 2019 kishte marrë vetëm 1.3% dhe një deputet dhe në vitin 2022 kishte marrë 7.2% dhe 12 deputetë!

***

Në Francë, pak muaj para zgjedhjeve për Parlamentin Europian, partia e Marine Le Pen po shton hendekun ndaj partisë së Emmanuel Macron dhe aleatëve të saj.

Konkretisht, një sondazh i ri, i kryer nga 1 mars deri më 6 mars 2024, me një kampion prej 11.700 personash, nga Ipsos-Sopra Steria në bashkëpunim me Cevipo dhe Fondacionin Jean Zoret për “Le Monde”, hendeku midis të djathtës dhe partisë së presidentit francez zmadhohet dukshëm.

Kështu koalicioni presidencial bie nën 20%, në 18% dhe kryeson me më pak se 7% të socialistëve të Rafael Glyksman (11.5%).

Pas tyre vijnë të Gjelbrit me 8.5%, “Republikanët” e djathtë me 7% dhe e majta “Franca e pabindur”, lista e të cilëve kryesohet nga Manon Aubry.

Partia e djathtë Eric Zemur “Reconquête” pason me 5% në synimin për të votuar, e ndjekur nga komunistët me 3.5%.

Pra, duket se ka një “kthesë” mbresëlënëse djathtas në këto dy vende, audienca elektorale e të cilëve dikur ishte afër qendrës së majtë.

Kjo klimë ekziston pothuajse në të gjithë Europën dhe konkretisht në 18 vende, e djathta është ose e para.

Mesa mund të kuptohet, zgjedhjet europiane të qershorit do të jenë të një rëndësie të veçantë dhe do të sjellin ndryshime të mëdha politike.

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Marshim Proteste në Vatikan Pas Deklaratave të Papa Françeskut që Kërkon Kapitullim të Ukrainës

Next Story

Ursula von der Leyen: “Do ta Vendosim Putinin në Bankën e Gjykatës Ndërkombëtare Penale në Hagë”! (video)

Latest from Info

Perëndia Trini

Që në moshë të vogël themi fjalët: “Besoj në një Perëndi…!” Kemi mësuar se Perëndia është