Ukraina Shpall Mobilizim të Përgjithshëm Ushtarak Përballë Rrezikut Rus

/

Zelenski bën thirrje për mobilizim të përgjithshëm përballë rrezikut të ndarjes totale të frontit.

Forcat ukrainase janë gjithnjë e më shumë në rrezik të rrethimit dhe shkeljes së linjave të mbrojtjes.

Një dekret është nënshkruar sot nga presidenti ukrainas Zelenski, i cili ul moshën minimale për rekrutim, nga 27 vjeç, në 25 vjeç.

Vendimi ka të bëjë me popullsinë mashkullore dhe synon, siç thonë zyrtarët ukrainas, të trajnojë “dhjetëra mijëra” ushtarë për nevojat e luftës me Rusinë.

Projektligji, i cili u miratua një vit më parë nga parlamenti i Ukrainës, i cili akoma pritet të publikohet në Gazetën e Qeverisë, do të hyjë në fuqi të mërkurën, tha Rada, parlamenti i Ukrainës, në faqen e saj të internetit.

Ushtria ukrainase ka pësuar humbje, shkalla e të cilave mbahet e fshehtë dhe tani po lufton, ndryshe nga fillimi i luftës, për të gjetur vullnetarë për frontin.

Zelenski në dhjetor 2023 kishte folur për regjistrimin e deri në 500.000 rezervistë shtesë, një shifër që atëherë është parë në rënie nga kreu i ushtrisë ukrainase, gjenerali Oleksandr Sirsky.

Shumë ukrainas e shohin sistemin ekzistues si të padrejtë, jo adekuat dhe të njollosur nga korrupsioni. Kërkesat janë në rritje edhe nga ata që kanë shërbyer prej kohësh, që dëshirojnë të kthehen në familje.

Vihet re se forcat ruse, që nga fillimi i vitit 2024, kanë përparuar rreth 400 kilometra katrorë, ndërsa fronti i Zaporizhias dhe zonave përreth është në një kolaps total, nën presionin e trupave ruse.

Pjesa më e madhe e Zaporizhias është nën kontrollin e rusëve, megjithatë, disa pika të rëndësishme strategjike mbeten për konsolidimin e plotë dhe të sigurtë të formacioneve ushtarake ruse në rajon. Nëse këto pika kapen, i gjithë Grupi i Ushtrisë Lindore do të rrethohet.

Për të përshpejtuar këtë zhvillim deri në fund të majit ose në fillim të qershorit 2024, rusët pritet të nisin një kundërofensivë masive me një forcë totale prej 650.000 burrash në pjesë të ndryshme të frontit ukrainas, për të arritur fitore strategjike, të afta për ta çuar Ukrainën në kapitullim.

Shikoni këtu postimin përkatës në “X”:

Previous Story

Temperatura Rekord! - Sa?

Next Story

KE & Von der Layen Jashtë Kontrollit!

Latest from Info