Pesë Fakte për Aleksandrin e Madh

/

Pesë fakte që mund të mos i keni ditur për Aleksandrin e Madh.

Aleksandri i Madh merrej me mjekësi dhe është një nga figurat më legjendare të botës antike, konsiderohet dhe quhet si ushtari i madh, Aleksandri i Madh.

Nuk është rastësi që platforma e abonimit Netflix ka zgjedhur të shfaqë një dokumentar me gjashtë episode të titulluar “Alexander: The Making of a God”, ku aktori hollywood-ian Buck Braithwaite luan rolin e ushtarit të madh, ndërsa Mido Hamada luan mbretin persian Darius.

Dokumentari në fjalë rrëfen fushatat e kryera nga Aleksandri i Madh në Azi, duke paraqitur në të njëjtën kohë detaje nga jeta e tij. Shumë, natyrisht, kanë shprehur kundërshtimet e tyre kryesisht për pasaktësitë e ngjarjeve historike, por edhe për marrëdhëniet mes Aleksandrit të Madh dhe mikut të tij të fëmijërisë, Hefestionit.

Megjithatë, një dokumentar nuk mund të njollosë shkëlqimin e grekut më të madh të të gjitha kohërave. Pra, këtu janë pesë fakte që mund të mos i keni ditur për Aleksandrin e Madh.

Në moshën 20-vjeçare mori fronin e Maqedonisë

Aleksandri III, djali i Filipit II dhe Olimpias, e bija e Neoptolemit, mbretit të molosëve të Epirit, lindi në vitin 356 p.e.s. dhe në moshën 20-vjeçare pasoi të atin në fronin e Maqedonisë. Disa vjet më parë, kur ishte 16 vjeç dhe babai i tij e la regjent, Aleksandri i Madh arriti të shtypte një rebelim thrakas dhe gjeti qytetin e parë që mbante emrin e tij, Aleksandropolis. Në të njëjtën kohë, në moshën tetëmbëdhjetë vjeç ai udhëhoqi një pjesë të ushtrisë në Keronea, duke shtypur Batalionin e Shenjtë të Thebanëve.

Mësuesi i tij ishte Aristoteli

Kur Aleksandri mbushi 13 vjeç, babai i tij e ftoi Aristotelin në Maqedoni, për të marrë përsipër edukimin e djalit të tij. Në fakt, ai mbante nën jastëk një kopje të Iliadës, të cilën e kishte redaktuar filozofi i njohur. Përveç filozofisë, Aleksandri i Madh merrej me mjekësi, si dhe kërkime shkencore, ndërsa kishte Akilin dhe Herkulin si modele të tij.

Kali i padisiplinuar “Buqefalas”

Aleksandri i Madh tregoi guximin e tij të pashoq që në vitet e adoleshencës, duke arritur të zbusë Bucefalën, kalin që askush nga oborri i Filipit nuk mund ta hipte.

Kilometrat e përshkuar

Vlerësohet se Aleksandri i Madh së bashku me ushtrinë greke udhëtuan më shumë se 18.000 km nga Amfipolis në Maqedoni deri në skajet e Indisë. Pas disfatës së Persianëve, të cilët u kishin shkaktuar vuajtje të mëdha grekëve, fushata vazhdoi, duke çliruar Azinë e Vogël greke, duke pushtuar Sirinë, Egjiptin dhe Libinë. Duke u kthyer në Mesopotami, ai arriti të përfundojë pushtimin e Persisë dhe Babilonisë, duke pushtuar Baktrian (Afganistani i sotëm). Më pas, pas Kaspikëve dhe Kaukazit Indian, arriti në lumin Ganges.

Ai u dha emrin e tij më shumë se 70 qyteteve

Në vitin 331 para Krishtit Aleksandri i Madh viziton orakullin e Amonit në oazën e Shivës dhe themeloi Aleksandrinë, të njohur për të gjithë ne. Vlerësohet se ai u ka dhënë emrin e tij më shumë se shtatëdhjetë qyteteve, ndërsa ka zgjedhur edhe një qytet për t’ia kushtuar kalit të tij të preferuar. Gjatë qëndrimit në Babiloni, Aleksandri i Madh, duke vuajtur nga puna e tepërt dhe lëndimet, bëri temperaturë të lartë, si pasojë e së cilës ndërroi jetë më 13 qershor 323 p.e.s., ishte vetëm 33 vjeç dhe mbretërimi i tij zgjati gati 13 vite.

Previous Story

Pse Nuk Duhet ta Karikoni Celularin në Makinë

Next Story

Mesazh "i Errët" nga Putin për Greqinë (Mitsotakis)

Latest from Info