Thirrje për Riarmatim të Menjëhershëm të të Gjitha Vendeve të Europës

/

“Mesazhi” i E. Macron për BE-në: Ai bëri thirrje për riarmatimin e menjëhershëm të të gjitha vendeve – “Europa është në gjendje vdekjeje dhe në një gjendje rrethimi”.

Ndërtimi i një Force të Reagimit të Shpejtë në muajt e ardhshëm!

Presidenti i Francës E. Macron, bëri një ndërhyrje domethënëse, një lloj “predikimi” për popujt e Europës, duke iu drejtuar ambasadorëve të 26 vendeve të tjera anëtare të BE-së nga Universiteti i Sorbonës në Paris.

Ministria e Jashtme franceze vendosi të transmetonte fjalimin e Macron drejtpërdrejt me titra në anglisht, gjë që dëshmon se ai i drejtohej gjithë Europës.

Macron kërkoi riarmatimin e menjëhershëm të të gjitha vendeve europiane.

Macron theksoi se “Europa mund të shembet në vitet e ardhshme”, ndërsa kërkoi “krijimin e një force reagimi të shpejtë deri në 5.000 ushtarë deri në vitin 2025”, pra brenda muajve të ardhshëm!

“Kjo varet tërësisht nga zgjedhjet tona, por këto zgjedhje duhet të bëhen tani, sepse gjatë dekadës së ardhshme, … ka një rrezik të madh që ne të dobësohemi apo edhe të përshtatemi me detyrim” theksoi ai.

Presidenti francez foli për një Europë “në një gjendje rrethimi” kundër fuqive të mëdha rajonale dhe shprehu pikëpamjen se vlerat e “demokracisë liberale” europiane “kritikohen gjithnjë e më shumë” dhe “vihen në dyshim”.

Duke iu referuar veçanërisht koncepteve “të sovranitetit dhe kufijve” ai theksoi: “Nuk ka sovranitet pa mbrojtjen dhe njohjen e kufijve të jashtëm”.

“Europa është e vdekshme dhe mund të vdesë!” – Ky duket të jetë funerali që po i bën Macron, Europës.

Presidenti francez Emmanuel Macron paralajmëroi për “rënien e Europës” duke folur për funeralin e një Europe të rraskapitur, e cila do të ndryshojë tërësisht fytyrën e saj!

Në fjalimin e tij të enjten në Universitetin e Sorbonës në Paris, kreu i shtetit francez e bëri të qartë se:

“Europa jonë është e vdekshme, është në rrezik vdekjeprurës dhe mund të vdesë.”

Siç tha ai, në vitet e ardhshme, kontinenti përballet me rrezikun e madh për t’u dobësuar dhe do të kalojë në plan të dytë. Rregullat e lojës në botë kanë ndryshuar, por Europa nuk është e përgatitur për sfidat me të cilat përballet.

Mbijetesa e Europës varet tërësisht nga ajo vetë. Dhe vendimet duhet të merren menjëherë, theksoi Macron.

Në këtë kontekst, presidenti francez bëri thirrje për një tërheqje nga “minoriteti strategjik”, i cili ka shkaktuar varësinë e tepruar të Europës nga Rusia në sektorin e energjisë dhe SHBA-së në sektorin e sigurisë.

Në vend të kësaj, Europa duhet të zhvillojë “një koncept strategjik për një mbrojtje të besueshme europiane”, duke përfshirë sigurinë kibernetike dhe duke promovuar industrinë e saj të mbrojtjes.

“Si mund ta ndërtojmë sovranitetin tonë, autonominë tonë, nëse nuk marrim përgjegjësinë për zhvillimin e industrisë sonë të mbrojtjes evropiane?”

Arsenali bërthamor i Francës luan një rol të rëndësishëm në mbrojtjen e kontinentit europian, vazhdoi presidenti francez.

Kontinenti është në rrezik të regresionit ekonomik në kontekstin ndërkombëtar, sipas Macron, modeli i zhvillimit duhet të rishikohet.

Shikoni videon!

Macron: Duhet t’i tregojmë SHBA-së se Europa nuk është vasal i tyre!

Sipas E. Macron, vendet e kontinentit duhet të forcojnë aftësitë e tyre mbrojtëse sepse janë të paarmatosur përballë riarmatimit të gjerë të vendeve të tjera.

“Ne po përjetojmë një moment të paprecedent përmbysjeje në botë, një përshpejtim i transformimit të madh. Europa është në rrezik vdekjeprurës, mund të vdesë. Gjithçka varet nga zgjedhja jonë, por duhet bërë tani.

Ne duhet të ndërtojmë një koncept strategjik për një mbrojtje të besueshme europiane për veten tonë”, tha Macron.

Ai shtoi se Europa duhet të tregojë se nuk është një shtet vasal i Shteteve të Bashkuara.

Sipas Macron, BE-ja duhet të marrë pjesë në mënyrë të pavarur në mbrojtjen e saj strategjike dhe të marrë përgjegjësinë për zhvillimin e kompleksit të saj ushtarako-industrial pa marrë parasysh Shtetet e Bashkuara.

“Një nga problemet tona europiane është se ne mbetemi shumë të ndarë kur bëhet fjalë për industrinë e mbrojtjes. Ne e përjetuam këtë në mënyrë brutale, veçanërisht gjatë luftës, kur ne europianët nganjëherë zbulonim se armët tona nuk ishin të të njëjtit kalibër, raketat tona nuk përputheshin me njëra-tjetrën dhe kjo në fakt uli aftësinë tonë për të vepruar së bashku në të njëjtin teatër operacionesh”, tha Macron.

Ai e quajti luftën në Ukrainë “rrezikun kryesor për sigurinë europiane”. Dhe një kusht kyç për paqen në Europë është që “Rusia të mos e fitojë këtë luftë agresioni”.

Previous Story

"Drita Jeshile" në Kiev për Një Sulm në Urën e Kerçit me ATACMS

Next Story

Bloomberg: “Erdogan Anulon Takimin me Biden në Shtëpinë e Bardhë” – Krizë e Re me SHBA-në?!

Latest from Info