Luftë Tregtare SHBA-Kinë: Biden Njoftoi Tarifa të Rënda Importi për të Gjitha Produktet e Importuara nga Kina

/

Makinat elektrike të prodhimit kinez po bëhen shumë të shtrenjta.

Presidenti i SHBA-së Joe Biden ka vendosur tarifa për importet kineze të automjeteve elektrike, gjysmëpërçuesve, baterive, membranave diellore, mineraleve kritike, vinçave portualë dhe produkteve mjekësore, përveç rritjeve të paralajmëruara të mcimeve të çelikut, aluminit dhe automjeteve elektrike, 18 miliardë dollarë importe vjetore në çmimet aktuale, tha Shtëpia e Bardhë.

Nëse marrim parasysh edhe vendimin në median e njohur sociale Tik-Tok, në thelb është një shpallje e luftës tregtare së SHBA-së kundër Kinës.

Tarifat shtesë sigurisht që do të rrisin çmimet për konsumatorët që tashmë vuajnë nga inflacioni dhe do të zemërojnë Kinën, e cila me siguri do të hakmerret.

Ndryshimet do të hyjnë në fuqi nga viti 2024 deri në vitin 2026.

Rritja më e madhe është për makinat elektrike, ku tarifa është katërfishuar, ndërsa importet e tjera po dyfishohen ose vendosen për herë të parë.

Biden do të shpallë zyrtarisht masat në një aktivitet në Shtëpinë e Bardhë të martën.

Norma e tarifave për gjysmëpërçuesit do të dyfishohet nga 25% në 50% deri në vitin 2025, duke synuar një industri që Biden e ka bërë një qendër të axhendës së tij përmes miliarda subvencioneve, për të nxitur prodhimin në SHBA.

Disa minerale kritike do të përballen me një tarifë prej 25% këtë vit, ndërsa grafiti natyror dhe magnetët e përhershëm do të përballen me të njëjtën normë nga viti 2026 dhe 25% do të vendosen për vinçat e anijeve nga ky vit.

Tarifa e automjeteve elektrike do të hyjë në fuqi këtë vit, me një tarifë përfundimtare prej 102.5%, nga 27.5% për momentin. Dhe tarifat për çelikun dhe aluminin nga Kina, të cilat aktualisht përballen me tarifa 0% deri në 7.5%, do të rriten në 25% këtë vit.

Tarifat për bateritë litium-jon për automjetet elektrike, si dhe për komponentët e baterive, do të rriten në 25% nga 7.5% këtë vit, ndërsa bateritë litium-jon për automjetet jo elektrike do të tatohen me të njëjtën masë nga viti 2026. Tarifat për energjinë e membranave diellore do të rriten nga 25% në 50% këtë vit.

SHBA gjithashtu do të vendosë një tarifë 50% për shiringat dhe gjilpërat këtë vit, ndërsa tarifat për pajisjet mbrojtëse personale si respiratorë dhe maska ​​​​për fytyrën rriten në 25% nga 0% deri në 7.5% respektivisht. Tarifat për dorezat e gomës mjekësore dhe kirurgjikale do të rriten në 25% nga 7.5% nga viti 2026.

Ndryshimet tarifore nuk përfshijnë reduktime kundërbalancuese.

Reagimi kinez

“Kina reagon ndaj vendosjes së njëanshme të tarifave që shkelin rregullat e Organizatës Botërore të Tregtisë dhe do të marrë të gjitha masat e nevojshme për të mbrojtur të drejtat e saj ligjore” u tha gazetarëve zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme kineze Wang Wenbin përpara njoftimit të planifikuar nga Shtëpia e Bardhë.

Ministria e Tregtisë e Kinës njoftoi se vendi do të marrë masa vendimtare për të mbrojtur të drejtat dhe interesat e tij dhe i bëri thirrje administratës së Joe Biden “të rishqyrtojë qasjen e saj”.

Në një pyetje specifike gjatë konferencës, Wang Wenbin vuri në dukje se zhvillimi i industrisë kineze, duke përfshirë automjetet elektrike, bateritë e litiumit dhe produktet fotovoltaike, mbështetet në “inovacionin e vazhdueshëm teknologjik, zinxhirët e integruar industrialë dhe të furnizimit dhe konkurrencën e lirë të tregut”.

Më tej, ai theksoi: “Perparësia jonë buron për shkak të avantazhit tonë krahasues dhe parimit të tregut, jo për shkak të subvencioneve”.

Previous Story

Programohet Vizitë e Mitsotakis në Himarë në Fund të Majit 2024

Next Story

Zbulim i Madh që i Afron Arkeologët me Varrin e Humbur të Kleopatrës!

Latest from Info