Serbët e Bosnjës Nisin Proçesin e Shkëputjes nga Bosnjë-Hercegovina

/

Serbët e Bosnjës nisin proçesin e shkëputjes nga Bosnje-Hercegovina: “Njohja e Srebrenicës ka tejmbushur gotën”.

Ata flasin për një “zgjidhje paqësore”.

Shpallja e 11 korrikut nga Asambleja e Përgjithshme e OKB-së si Dita Ndërkombëtare e Përkujtimit të Gjenocidit të Srebrenicës duket se ka rihapur “kutinë e Pandorës” pasi reagimet e ashpra të udhëheqjes politike serbe të Bosnjës po progresojnë me paralajmërimin dhe nisjen e tyre drejt një proçesi shkëputjeje nga shteti i bashkuar (artificialisht) i Bosnjë-Hercegovinës.

Qeveria e Republika Srpska, një nga dy entitetet që përbëjnë Bosnjë dhe Hercegovinën, vendosi të nisë sot proçesin politik për të shpërbërë shtetin unitar, pasi njoftoi se ka krijuar një grup pune për të arritur një marrëveshje për një shkëputje paqësore nga shteti federal sot.

Presidenti i Republika Srpska Milorad Dodik kishte njoftuar zhvillimin e një plani për “demarkacionin paqësor”.

Siç shpjegoi ai, plani do të jetë gati për 30 ditë dhe do t’u prezantohet lidershipit politik të dy komuniteteve të tjera kombëtare, myslimanëve boshnjakë dhe kroatëve.

Dodik zbuloi se ky plan parashikon në fazën e parë “demarkacionin” në nivel politik, ku çdo subjekt do të ushtrojë një politikë të pavarur.

Ai tha se “kohezioni në sektorin ekonomik dhe politikën europiane do të ruhet për disa vite derisa të dy partitë të përshtaten me situatën e re dhe të ndodhë më në fund shpërbërja”. Lideri serb i Bosnjës vuri në dukje se dekonstruksioni i Bosnjës do të bëhet me mjete paqësore.

Vihet re se Kushtetuta e Bosnje-Hercegovinës parashikon “të drejtën e vetëvendosjes” për komunitetet kombëtare, përderisa vërtetohet se ato janë të shtypura, ose nëse statusi i tyre kërcënohet.

Zhvillimet në Ballkan tani po ecin dhe askush nuk e di se çfarë do të sjellë e ardhmja.

Previous Story

Shpejt a Vonë Kryeministri Rama do të Thirret në SPAK - Nuk Ka Rezolutë që e Shpëton

Next Story

Rusia: Lëshoi N​jë Hartë me Objektivat Bërthamore në Europë – Edhe Shqipëria në Listë (Foto / Hartë)

Latest from Info