Fidan Zbraz SHBA – Turqia Nuk do Lejonte NATO-n të “Merrte Pjesë” në Luftën e Ukrainës!

/

Mesa duket Turqia po përgatitet të vendosë veton ndaj Aleancës së Atlantikut, për planin francez të Ukrainës.

Ministri i Jashtëm turk Hakan Fidan hodhi një “tullë” kundër SHBA-së, Francës dhe NATO-s për çdo plan që ekziston për praninë e aleancës në Ukrainë.

Ajo që Fidan deklaroi duke folur në Pragë:

“NATO duhet të mbajë një qëndrim parimor kundër pushtimit të Palestinës. Ashtu si NATO ka një qëndrim kundër pushtimit në Ukrainë, ajo duhet gjithashtu të tregojë një qëndrim parimor kundër pushtimit në Palestinë.

Si Turqi, sollëm me forcë pikëpamjet tona, të cilat i theksuam gjithmonë me arsyetimin se të gjithë ishim dhe jemi këtu aleatë të NATO-s.

Si Turqi, mbështesim ndihmën e vazhdueshme në lidhje me Ukrainën dhe parandalimin, por nuk duam që NATO të jetë apo të bëhet pjesë e kësaj lufte.

Besojmë se ekuilibri midis këtyre dy vendeve duhet të ruhet nga vendet e NATO-s dhe organizata duhet t’i përmbahet një pikëpamjeje të pranuar përgjithësisht, për të siguruar integritetin e saj territorial dhe çlirimin e territoreve të saj.

Presidenti ynë (Recep Tayyip Erdogan) ka treguar qartë vullnetin e Turqisë për këtë çështje”.

Duke nënvizuar se Turqia vazhdimisht sjell në tryezë çështjen e dimensionit diplomatik, një çështje që është lënë pas dore, Fidan tha:

“Si Turqi, theksojmë se për zgjidhjen e luftës duhet të përdoren jo vetëm çështjet që kanë të bëjnë me luftën, por edhe metodat e dialogut, ndërkohë që dështimi sjell rreziqe më të mëdha. Disa vende gradualisht kanë filluar të mbështesin pikëpamjet tona për këtë çështje.

Siç e dini, ne ishim të parët që e sollëm këtë çështje në rend dite. Më pas disa vende të tjera.

Tani po shohim se ka një rritje graduale të numrit të këtyre vendeve, por presioni dhe përpjekjet tona për të gjetur një zgjidhje paqësore të kësaj lufte vazhdojnë”, theksoi ai.

Duke deklaruar se solidariteti midis vendeve anëtare të NATO-s duhet të vazhdojë pa diskriminim, Fidan tha: “Ne ripërsëritëm vendosmërinë tonë se kufizimet e vendosura nga disa vende anëtare të NATO-s ndaj Turqisë janë të papranueshme dhe duhet të hiqen. Siç e dini, si rezultat i studimeve të gjata dhe negociatave private, ne jemi ngritur ose relaksuar.

Kufizimet me shumë vende janë ende jashtë ekuilibrit të brendshëm politik për këtë çështje në bazë të NATO-s, pra theksuam se kjo nuk është në përputhje me frymën e NATO-s dhe frymën e solidaritetit të sigurisë dhe çfarë duhet bërë në mënyrë sistematike për të”, tha ai.

Fidan vuri në dukje se NATO, si një organizatë e sigurisë, duhet të trajtojë problemet globale të sigurisë përpara se ato të shfaqen.

Turqia, ka axhendën e saj në të gjitha pikat e nxehta të planetit dhe kjo bie në kundërshtim me NATO-n dhe interesat amerikane.

Turqit shmangin përfshirjen në çdo skenar lufte në Ukrainë, ndërsa i shesin armë Ukrainës.

Previous Story

Zemërim në Itali: "NATO Nuk Mund të Na Detyrojë të Godasim Brenda Rusisë - Nuk Jemi në Luftë me Moskën!"

Next Story

Apokalipsi - Mesazh nga Krishti

Latest from Info