“Bombë” nga Le Figaro: Akuzat e Nasrallah Janë të Bazuara – Mossad Ka Bazë në Qipro!

/

Le Figaro implikon Qipron. Bisedimet për ofrimin e ndihmës ushtarake për Izraelin.

Një artikull që botohet në gazetën franceze Le Figaro, i referohet pasojave të kërcënimeve të liderit të Hezbollahut, Hassan Nasrallah kundër Qipros.

Deklaratat e fundit të liderit të Hezbollahut, Hassan Nasrallah e kanë tërhequr Qipron në mosmarrëveshjen midis Izraelit dhe organizatës shiite.

Më 19 qershor, Nasrallah kërcënoi Qipron se do të konsiderohej “pjesë e luftës” nëse lejonte që Izraeli të përdorte portet dhe aeroportet e saj për operacione të mundshme kundër Libanit.

Ndërsa disa i hodhën poshtë pretendimet e Nasrallah, si një tjetër episod në luftën e fjalëve midis Izraelit dhe Hezbollahut, gazetari francez Georges Malbrunot i Le Figaro shkruan se akuzat e tij mund të kenë bazë.

Malbrunot, një ekspert i Lindjes së Mesme, ai u mbajt peng nga Shteti Islamik në Irak në vitin 2004, citon një burim ushtarak francez i cili pretendon se Qiproja dhe Izraeli kanë një histori bashkëpunimi për sigurinë, duke përfshirë përdorimin e hapësirës ajrore qipriote nga ushtria izraelite.

“Nasrallah është kryesisht i saktë në akuzat e tij”, tha burimi për gazetën franceze, duke pretenduar se Qiproja ka hapur hapësirën e saj ajrore për avionët luftarakë izraelitë.

Pas nisjes nga bazat e tyre, për të shmangur çdo sistem të mbrojtjes ajrore, luftëtarët izraelitë bëjnë një kthesë të gjerë, ndonjëherë duke kaluar hapësirën ajrore të palës greko-qipriote për të kryer misionet e tyre”, shpjegoi zyrtari ushtarak francez.

“Duhet të merret parasysh se Qiproja është një lloj oborri për Izraelin”, i tha Le Figaro një ish diplomat që shërbeu në Nikosia. “Ju mund të shihni bregdetin e Libanit nga malet e Qipros.”

Malbrunot shkruan se gjatë viteve, Qipro ka qenë një udhëkryq i ndikimeve të shumta në Lindjen e Mesme. Gjatë luftës civile në Liban, shumë gjetën strehim atje: si palestinezët e PLO-së, pas Marrëveshjes së Oslos në vitin 1993, të cilët krijuan, në marrëveshje me Francën, ndër të tjera, një qendër inteligjence dhe njësi bazë për Forcën 17, elitën e Jasser Arafat.

Më pas erdhën Hezbollahu, Irani dhe Rusia.

Ka bazë Mosadi në Qipro?

Në të njëjtën kohë, sipas Malbrunot, një burim nga shërbimi i inteligjencës franceze pretendon se Izraeli ka një prani të konsiderueshme në ishull me një bazë të Mossad-it dhe me dhjetëra agjentë.

“Izraeli e kuptoi se Qiproja ishte një pikë shumë e mirë vëzhgimi për Lindjen e Mesme”, vuri në dukje burimi.

“Izraeli bashkëpunoi me shërbimet e inteligjencës qipriote përpara se të krijonte të paktën një bazë të Mossad-it, me staf me disa dhjetëra njerëz”, pohon ai.

A është kjo arsyeja pse izraelitët kanë frikë se Hezbollahu do të godasë vërtet Qipron?

Roli i bazave.

Malbrunot thekson se bazat britanike në Qipro përdoren për qëllime spiunazhi nga Mbretëria e Bashkuar. Ai vëren se në fillim të janarit, disa qindra demonstruan jashtë bazës së Akrotirit, kundër përfshirjes së bazave britanike në konfliktet në Gaza dhe Jemen.

Në fund të majit, faqja hetimore britanike Declassified UK pretendoi se midis tetorit 2023 dhe shkurtit 2024, 48 fluturime ishin nisur nga baza e Akrotirit për në Izrael. Sipas Ministrisë Britanike të Mbrojtjes, këto fluturime janë përdorur nga “ministra, zyrtarë, forcat e armatosura britanike dhe për të transportuar ndihma humanitare”.

Një sulm kundër Qipros do të jetë një sulm kundër Perëndimit.

Prandaj, implikimet e kërcënimeve të Nasrallah shkojnë përtej tensioneve dypalëshe, thekson Malbrunot. Ai vëren se çdo përshkallëzim që përfshin Qipron mund të ketë pasoja më të gjera. Një burim ushtarak francez paralajmëron se për shkak të bashkëpunimit ushtarak mes Francës, Mbretërisë së Bashkuar dhe Qipros, çdo sulm në territorin qipriot do të shihet si sulm edhe ndaj këtyre shteteve europiane.

Një diplomat libanez, i pyetur nga Le Figaro, tha se “në një kohë kur fuqitë perëndimore po i bëjnë presion Nasrallahut për të shmangur një luftë, kjo është një mënyrë që ai të konfirmojë pozicionin e tij si një bashkëbisedues i domosdoshëm”.

Në thelb, Nasrallah u thotë atyre: “Ju na bëni presion dhe ne ju kërcënojmë”.

Duke kërcënuar Qipron, thekson burimi ushtarak francez, Nasrallah e di se në rast të një lufte, ajo do të përfshijë vende të tilla si Britania dhe madje edhe Franca dhe përfundon: “Bashkëpunimi ynë me ushtrinë qipriote është i fortë. Një sulm ndaj Qipros është gjithashtu një sulm ndaj nesh”.

Previous Story

Joe Biden: “Nëse Zoti i Plotfuqishëm do të Vinte & do të më Kërkonte të Tërhiqesha, do ta Bëja – Por Ai Nuk do të Vijë”!

Next Story

Kjo Nuk Ka Ndodhur më Parë: Kina "Bleu" Një Vend të Tërë, në Azi!

Latest from Info

Perëndia Trini

Që në moshë të vogël themi fjalët: “Besoj në një Perëndi…!” Kemi mësuar se Perëndia është