Kjo Nuk Ka Ndodhur më Parë: Kina “Bleu” Një Vend të Tërë, në Azi!

/

Duke i dhënë kredi të panumërta LAOS-it fqinj, Kina ka mundur të “blejë” në mënyrë indirekte pothuajse të gjitha projektet dhe infrastrukturën e re të shtetit.

Taktika e LAOS për të marrë kredi të mëdha nga Kina nuk pati ndonjë rezultat të mirë. Tani vendi i vogël aziatik ka hyrë në një krizë shkatërruese ekonomike për shkak të këtyre kredive dhe Pekini po përpiqet të përfitojë prej saj.

Kreditë e kuqe të Kinës dhe kolapsi i afërt

Menjëherë pasi LAOS-i zbuloi se nuk mund të përmbushte detyrimet e tij të jashtme financiare, Kina tha se do të përpiqej ta ndihmonte vendin fqinj, do të reduktonte borxhin e tij të tepruar. Dy vendet aziatike ruajnë marrëdhënie shumë të mira sot, por shumë e akuzojnë Kinën për vendosjen e kurtheve për fqinjët e saj.

Ekspertët besojnë se Kina tani po përpiqet të shuajë një zjarr që e ndezi vetë. LAOS aktualisht ka një borxh të jashtëm prej 10.5 miliardë dollarësh, por më shumë se 50% e kësaj shume i detyrohet Kinës. Në fund të vitit 2023, borxhi i vendit tejkaloi 13.8 miliardë dollarë, domethënë LAOS kishte një raport borxhi ndaj PBB-së prej 108%.

Por si mund të ketë kontribuar Kina në kolapsin e ekonomisë së LAOS? Duke i dhënë para hua! Prandaj, Kina i dha shumë miliarda hua qeverisë së shtetit, shumica e të cilave u shpenzuan për financimin e projekteve të ndërtimit. Me fondet kineze, LAOS mundi të ndërtonte autostrada, të blinte trena, të ndërtonte diga, hidroelektrike etj.

Edhe pse planet e vendit morën fillimisht reagime pozitive nga populli dhe nga ekonomistët ndërkombëtarë, duket se gjatë rrugës qeveria e LAOS e humbi diku dhe filloi të shpenzonte shumë më tepër para se ç’duhej. Një shembull i përshtatshëm është ndërtimi i një rruge autobande me shpejtësi të lartë, që do të lidhë LAOS me Kinën. Edhe pse ideja ishte shumë e mirë, kostoja e projektit arriti në gati 6 miliardë dollarë.

E kuptoni që me kaq shumë shpenzime falimentimi i një shteti si LAOS është i pashmangshëm. Vlera e Lao Kip, monedha kombëtare e vendit, filloi të bjerë, ndërsa inflacioni i brendshëm filloi të rritet në mënyrë të rrezikshme. Nëse treguesit ekonomikë të LAOS nuk përmirësohen së shpejti, kolapsi ekonomik do të jetë një skenar shumë i mundshëm për kombin e vogël aziatik. Dhe nëse kjo ndodh, atëherë Kina do të mbajë një pjesë të përgjegjësisë.

Por jo vetëm përgjegjësinë, por edhe shpëtimin e vendit me kushte për ta blerë si protektorat.

Previous Story

“Bombë” nga Le Figaro: Akuzat e Nasrallah Janë të Bazuara – Mossad Ka Bazë në Qipro!

Next Story

Jetë & Vdekje

Latest from Info