“Bombë” nga Arabia Saudite për G7: “Nëse Konfiskoni Pasuritë Ruse, do të Konfiskojmë Pasuritë Tuaja!”

/

Çfarë raporton Bloomberg?

Arabia Saudite ka kërcënuar Perëndimin, nëse G7 vazhdon të konfiskojë asetet ruse për t’i ofruar ato Ukrainës si mbështetje, atëherë Mbretëria do të shesë disa, ose të gjitha bonot europiane që zotëron!

Sipas Bloomberg, zyrtarët sauditë dyshohet se kanë bërë “kërcënime të fshehta” ndaj vendeve të G7, se Mbretëria do të shesë borxhin europian nëse aleatët perëndimorë vazhdojnë të konfiskojnë 300 miliardë dollarë në asete “të ngrira” ruse, siç raportoi Bloomberg, duke cituar burimet e veta të besueshme me akses në sfond.

Sipas burimeve të njohura me këtë çështje, zyrtarët e Ministrisë së Financave të Arabisë Saudite kanë deklaruar kundërshtimin e tyre të fortë ndaj konfiskimit të aseteve të ngrira ruse nga aleatët perëndimorë.

Në fakt ishte për t’u habitur që sauditët, pasi folën për borxhet europiane, folën me emër për borxhin francez, duke lënë përshtypjen se Franca do të ishte vendi i parë që do të godisnin, ndoshta sepse e konsiderojnë atë “lidhjen” më të dobët të Perëndimit, për momentin.

Kërcënimet u bënë përpara bisedimeve të G7 në maj dhe qershor.

Muajin e kaluar, udhëheqësit e G7 më në fund arritën një marrëveshje për një plan të mbështetjes financiare për Ukrainën, me një kredi 50 miliardë dollarë deri në fund të vitit, me interes të paguar nga asetet ruse të ngrira në vlerë 300 miliardë dollarë.

Në një deklaratë për Bloomberg, Ministria Saudite e Financave tha:

“Marrëdhënia jonë me G7 dhe të tjerët është një marrëdhënie e respektit të ndërsjellë dhe ne vazhdojmë të diskutojmë të gjitha çështjet që nxisin rritjen globale dhe forcojnë qëndrueshmërinë e sistemit financiar ndërkombëtar”, thuhet në deklaratë.

Burime të njohura me këtë çështje i thanë Bloomberg se ishte e paqartë nëse Riadi dyshohet se po vepronte në solidaritet me Moskën, si pjesë e aleancës së saj BRICS, ose nëse kishte frikë se ngrirja e aseteve do të krijonte një precedent për më shumë vende, për të bërë të njëjtën gjë në të ardhmen.

Shitja e bonove europiane dhe franceze nga Arabia Saudite mund të mos ketë shkaktuar ndërprerje të mëdha në ekonominë globale në fillim, por zyrtarët europianë shqetësohen se vendet e tjera do të ndjekin shembullin e Arabisë Saudite, të udhëhequr nga Emiratet e Bashkuara Arabe.

Katari do të vazhdojë më pas me një veprim të ngjashëm.

Sigurisht që do të kishte përgjigje të ngjashme nga SHBA, Japonia, Kanadaja dhe gjithashtu nga vendet europiane.

Por kjo do të thoshte në fund se Bashkimi Europian do të mbetej pa gaz natyror, në një kohë kur ende varet prej tij dhe fatkeqësia ekonomike do të ishte vërtet e madhe.

Arabia Saudite nuk ka marrë një qëndrim specifik për ndërhyrjen ruse në Ukrainë, duke anashkaluar Samitin e Paqes Botërore të muajit të kaluar në Zvicër dhe duke refuzuar të nënshkruajë komunikatën e saj të përbashkët të paqes që dënon Rusinë.

Arabia Saudite priti më parë një Samit Ndërkombëtar mbi një formulë paqeje për Ukrainën në gusht 2023.

Vendi ka luajtur gjithashtu një rol të rëndësishëm në negociatat e shkëmbimit të të burgosurve me Rusinë, duke lejuar Ukrainën të arrijë një shkëmbim të madh që përfshin afro 300 persona, në shtator 2022.

Në të njëjtën kohë, Arabia Saudite mban lidhje të ngushta ekonomike me Rusinë, të cilat u forcuan pas fillimit të operacionit ushtarak në Ukrainë.

Shkurtimisht, nëse sekuestrimi i pasurive kryhet nga të gjitha anët, atëherë do të fillojnë situata të tjera të këqija:

Arabia Saudite do të humbasë për Perëndimin, si dhe Emiratet e Bashkuara Arabe, Katarin dhe Kuvajtin dhe rruga do të jetë e hapur për Kinën, e cila ka mjetet për të mbështetur situatën e re.

Ky do të jetë rezultat i hyrjes së Arabisë Saudite, Emirateve të Bashkuara Arabe, Egjiptit dhe gjithashtu Iranit në një “bllok” të përbashkët.

Në fakt e gjithë Lindja e Mesme ka rënë nën kontrollin ruso-kinez dhe SHBA-ja ende nuk e ka kuptuar…

Konfiskimi i aseteve ruse mund të çojnë në një ndarje të plotë të planetit në dy pjesë:

Në Perëndim me burimet tanimë të kufizuara energjetike dhe minerale, si dhe me probleme serioze demografike dhe në Lindje me të ashtuquajturin Jugu Global.

Lindja dhe Jugu nën udhëheqjen e BRICS dhe krijimit të afërt të monedhës së re të bazuar në arin dhe “vlerat e tjera të qëndrueshme”, do të mund të dominojnë lehtësisht skenën gjeopolitike globale.

Previous Story

Po Gjunjëzojnë Ishullin Mykonos me Urdhër të Qeverisë Greke

Next Story

Të Plotësuar!

Latest from Info