Tërheqje Ruse nga Ukraina Lindore: 3 Skenarët

/

Ka tre skenarë që mund të ndodhin në frontin lindor të Ukrainës pas tërheqjes së rusëve dhe dorëzimit të qyteteve të Izium, Kupyansk dhe Liman tek ukrainasit.

Që në orët e mëngjesit u bë e ditur se një sërë qytetesh të rëndësishme dhe strategjike në Ukrainën Lindore u pushtuan nga forcat e Kievit, duke krijuar një problem serioz për forcat ruse dhe duke shkaktuar një valë mijëra refugjatësh rusishtfolësish që po hyjnë në territorin rus për të shmangur një spastrim etnik të organizuar nga neo-nazistët ukrainas.

Në çdo rast, nëse nuk ka reagim të menjëhershëm rus, kjo tërheqje do të prekë vetë Presidentin Putin, pasi kjo që po ndodh tani është një disfatë më e madhe edhe se fundosja e “Moskva”.

Skenari i parë është që rusët thjesht humbën dhe u shembën në frontin lindor sepse nuk kanë forca të mjaftueshme dhe nuk kanë rezerva.

Në teori, rusët kanë dislokuar një të dhjetën e totalit të forcave të ushtrisë ruse në Ukrainë, në një zonë më të madhe se Serbia, Kosova dhe Maqedonia të marra së bashku. Pra, ata kanë ose duhet të kishin rezerva për të përforcuar 140,000 rusët që luftojnë në Ukrainë.

Forcat që tani luftojnë atje janë praktikisht të pamjaftueshme për t’u marrë me një ushtri e cila mund të tërheqë rezerva nga një popullsi e madhe prej shumë miliona, edhe nëse përjashtojmë popullsinë rusishtfolëse.

Skenari i dytë është se kjo është një lëvizje taktike ruse me të cilën rusët kërkojnë të krijojnë një hapësirë ​​të madhe në të cilën mund të tërhiqen mijëra ukrainas, duke besuar se ata po përparojnë të papenguar.

Sipas këtij skenari, tërheqja ruse do të ndalet papritmas dhe Forcat Ajrore Ruse dhe Artileria Ruse do të ndërmarrin veprime masive në një zonë të hapur ku njësitë ukrainase nuk do të jenë në gjendje ta mbulojnë.

Ministria ruse e Mbrojtjes njoftoi pak kohë më parë se po dërgon forca të konsiderueshme ajrore në rajonin e Kharkiv.

Por ka edhe një skenar të tretë që është një variant i të dytit.

Ky skenar do që rusët të ridisponohen në zona që kanë linja më të forta mbrojtjeje, administrim më të aftë dhe linja furnizimi më të dendur, sepse si synim strategjik në Moskë kanë vendosur vazhdimin e luftës në një kohë të pacaktuar, sepse e dinë se në një konflikt afatgjatë dhe për shkak të katastrofës ekonomike që vjen në Perëndim këtë dimër, evropianët nuk do të jenë në gjendje të vazhdojnë të mbështesin ushtarakisht dhe financiarisht ukrainasit.

Në fakt, Moska dëshiron një gjendje të acaruar në mënyrë që evropianët të detyrohen përfundimisht të heqin të gjitha sanksionet që i kanë vendosur Rusisë për shkak të rraskapitjes së tyre ekonomike.

Megjithatë, ky skenar, si skenari i parë, ka një efekt anësor të rëndësishëm: Largimin me forcë të mijëra banorëve me origjinë ruse të Ukrainës Lindore nga tokat e tyre stërgjyshore, drejt tokave ruse, për të shmangur masakrat e Ukrainës.

Kjo do t’i kushtojë shumë politikisht Vladimir Putinit, sepse askush nuk do ta pranojë, as nga lidershipi ushtarak dhe as nga shoqëria ruse që kjo të ndodhë.

Dhe kur themi se do të kushtojë politikisht, nënkuptojmë se mund t’i kushtojë Vladimir Putinit vetë pushtetin, përveç nëse ky është gjithashtu një plan në të cilin Moska, duke parë dobësi për zgjerim të mëtejshëm, preferon që popullsia ruse të vijë në tokat ruse.

Megjithatë, kjo e fundit është e vështirë të ndodhë sepse nuk mund të “asimilohet” nga shoqëria ruse.

Është një skenar që do të ketë kosto shumë të rënda për udhëheqjen ruse. Në praktikë, i vetmi skenar që do të ishte i pranueshëm brenda Rusisë është skenari i dytë.

Nëse kjo është e vërtetë, do të shihet në ditët në vijim…

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Melankolia e Inteligjencës - Çfarë Dinin në Antikitet

Next Story

Letra e Roger Waters (Pink Floyd) Drejtuar Bashkëshortes së Zelenski, për Luftën

Latest from Info