Gjermani – Ekonomia në Dishezë

/

Kolapsi gjerman në ekonomi, figuron edhe tek kompania ‘Uniper’, e cila njoftoi humbje prej 40 miliardë euro. 375 kompani të tjera e ndjekin në humnerën e dishezës ekonomike.

“Arritjet” e qeverisë Scholz do të shkruajnë epokë.

Ekonomia gjermane duket sikur po “shembet” pas humbjeve të paprecedent, 40 miliardë euro, të shpallura nga kompania gjermane importuese e gazit natyror ‘Uniper’, e cila do të shtetëzohet nga shteti gjerman, për të mos falimentuar nën peshën e humbjeve që regjistron, në mes të krizës energjetike.

“Shifrat për gjashtë muajt tashmë tregojnë se kriza ka lënë gjurmë të thellë në rezultatet tona financiare”, tha shefi financiar i kompanisë, T. Tuomela, duke shtuar se, “paketa për të stabilizuar kompaninë e cila parashikon shtetëzimin e saj, është në fazë finalizimi”.

‘Uniper’ njoftoi se rezultatet përfshijnë 10 miliardë euro humbje aktuale, që ka regjistruar për shkak të zëvendësimit të gazit natyror rus në tregjet ‘spot’ me çmime shumë më të larta, si dhe 31 miliardë euro në humbjet e ardhshme që lidhen me zëvendësimin e gazit natyror rus.

“Ne po punojmë intensivisht për të ristrukturuar portofolin tonë në mënyrë që të minimizojmë rreziqet dhe të përfundojmë deri në vitin 2024 humbjet që rrjedhin nga pezullimi i dërgesave të gazit rus”, shtoi Tuomela.

Në shtator, qeveria gjermane ra dakord të shtetëzonte ‘Uniper’ në një paketë shpëtimi që përfshin 18 miliardë euro linja kredie nga banka shtetërore KfW, me kompaninë që tashmë ka tërhequr rreth 14 miliardë euro.

Por Uniper është fillimi.

Qeveria Scholz me zgjedhjet e saj ka shkaktuar një krizë të madhe energjetike dhe ekonomike në Gjermani dhe e gjithë kjo brenda një viti!

Qeveria gjermane do të vazhdojë me plane të ngjashme shpëtimi për 375 kompani të tjera që lidhen me fushën e energjisë dhe gazit natyror dhe politika Scholz çoi në shkatërrimin e tyre.

Aksionari më i madh i ‘Uniper‘, kompania finlandeze e energjisë ‘Fortum’, ka nënshkruar planin e shpëtimit. Aksionet e saj pritet të reduktohen ndjeshëm si rezultat i kushteve të marrëveshjes.

Vlen të thuhet se Berlini do të lejojë gjithashtu ‘Uniper’ të kalojë rritje të kostos tek klientët e saj, pavarësisht se ka kontrata me çmim fiks.

‘Uniper’ është një grup ndërkombëtar energjetik që shet energji elektrike dhe gaz natyror për klientët me shumicë, siç janë ndërmarrjet rajonale. Ajo është gjithashtu importuesi më i madh gjerman i gazit natyror rus.

Kompania kërkoi ndihmë shtetërore kur gjiganti energjetik rus ‘Gazprom’ ndërpreu furnizimet me gaz në Europë.

Këtu duhet të theksojmë se:

Vetë qeveria e Scholz shkel kushtin e Traktatit të Lisbonës, në bazë të të cilit i ndalohet një qeverie kombëtare të vazhdojë shpëtimin e një sipërmarrjeje në formën e subvencioneve dhe kredive, pasi konsiderohet “konkurrencë e pandershme”.

Kujtojmë rastet e kompanive greke të mbrojtjes që kishin porosi në vitet e gurta të memorandumit, por nuk kishin para për lëndët e para të nevojshme dhe ua ndaluan grekëve (nga gjermanët që dhanë edhe urdhërat për memorandumet), që shteti të ndërhynte me kredi (për të blerë lëndën e parë), si rezultat i së cilës në fund humbën numër i madh vendesh pune.

Të gjithë e dimë koston e kësaj politike për ekonominë greke. Tani po e shkelin gjermanët dhe asgjë nuk po ndodh, asnjë shtet anëtar i BEsë nuk po ngre zërin. Do të flasë Greqia?

A nuk kemi konkurrencë të pandershme këtu? A vlejnë rregullat vetëm për Greqinë, apo vetëm për Italinë?

Kjo është fytyra e Bashkimit Europian, një strukturë e gjermanizuar, në disfavor të të gjithë të tjerëve.

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Medvedev: "Luftojmë Kundër Satanit!"

Next Story

Në Prag Konflikti Britania e Madhe & Rusia

Latest from Info

Shën Andoni i Madh

Asketi i krishterë i Egjiptit dhe themeluesi i jetës murgërore / asketike në Lindje. Kujtohet dhe