Leon Tolstoi: “Ne mund të Dimë, që Nuk Dimë Asgjë!”

/

Shkrimtari rus, një nga shkrimtarët më të mëdhenj në botë, njihet për romanet e tij “Lufta dhe Paqja” dhe “Anna Karenina”, të cilët janë ndër më të rëndësishmit e të gjitha kohërave.

Konti Lev Nikolaieviç Tolstoi, i njohur për publikun si Leon Tolstoi, lindi më 9 shtator 1828 (28 gusht, sipas kalendarit të vjetër) në Jasnaka Poljana, Rusi, në një familje aristokrate. Megjithatë, ai mbeti jetim nga babai dhe nëna para se të mbushte dhjetë vjeç.

Studioi gjuhë orientale dhe drejtësi në Universitetin e Kazanit, por nuk mori diplomën. Ishte një natyrë e shqetësuar, plot plane dhe ide reformuese, i ndikuar nga Revolucioni Francez. Ai donte të lartësonte fshatarët rusë dhe të edukonte fëmijët e tyre, madje themeloi një shkollë dhe botoi një revistë edukative me titullin “JasnaJa Poljana”.

Duke pasur borxhe të mëdha nga lojërat e fatit, ai vendosi të regjistrohej në ushtri. Mori pjesë në Luftën e Krimesë (1853-1856), ku u njoh me shpirtin e ushtarit rus dhe tmerret e luftës. Më pas tentoi dy udhëtime dhe duke u kthyer në Rusi, u martua (1862), krijoi familje dhe jetoi i lumtur “si një patriark”, siç shkruante ai. Me gruan e tij 16 vjet më të vogël, Sofia Bers, ai kishte 13 fëmijë. Gjatë kësaj periudhe ai shkroi dy kryeveprat e tij “Lufta dhe Paqja” (1869), që sjell në jetë epokën e Napoleonit dhe “Anna Karenina” (1877), një dramë e fuqishme psikologjike dhe familjare.

Megjithatë, shqetësimi i tij i shqetëson përsëri jetën. Ai ishte penduar që jetonte në pasuri, ndërsa shumë të tjerë ishin të mjerë. Ai dëshiron të lërë gjithçka, pronën, familjen, lavdinë dhe të jetojë thjesht, sipas ideve të tij. Më pas ai shkruan dramat e tij me problemet e mëdha dhe parimet e larta morale të dashurisë, mirësisë dhe dhembshurisë: “At Sergius” (1898), “Sonata e Kreutzer” (1889), “Mjeshtri dhe skllavi” (1895) dhe “Ringjallja” (1899). Shkroi gjithashtu një vepër dramatike, “Shteti i fshatarit” (1886) dhe një tregim të gjatë të mrekullueshëm “Vdekja e Ivan Iliçit” (1866).

Në vitin 1910 vendosi të braktisë “botën”, të mohojë gjithçka dhe të jetojë një jetë të thjeshtë në natyrë. Por tani më ishte 82 vjeç dhe shëndeti i tij ishte në rënie. Më 20 nëntor (7 nëntor sipas kalendarit të vjetër) shkrimtari i madh rus, “gjiganti i tokës ruse”, siç quhet ai, dha frymën e tij të fundit në stacionin hekurudhor të qytetit të Astakovo, Rusi.

Jeta e Tolstoit u karakterizua nga kontraste të mëdha, pasi vitet e hershme të shthurura të aristokracisë, u pasuan nga konvertimi i tij radikal në mohimin e pasurisë, drejt filantropisë dhe një anarkizmi të veçantë pacifist dhe të krishterë, i admiruar nga figura të tilla si Mahatma Gandi dhe Martin Luther King dhe u vulos me shkishërimin nga Kisha Ruse.

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Sapo Goditën Sërish Hakerat Iranianë me të Tjera Hakerime (video)

Next Story

Elon Musk Thirrje Publike: "Votoni për ...!"

Latest from Info