Urale: Qyteti i Madh Nëntokësor 1.000 km2 që po Ndërton Putin

/

Cili është mali misterioz Jamantau.

Aty ku është vendosur e gjithë Qendra Ruse e Kontrollit dhe Komandës Bërthamore.

Rusia ka zgjeruar objektet e saj nëntokësore në Urale, me një sipërfaqe të vlerësuar prej 1.000 km katror, me një ritëm të ethshëm, për të paktën një dekadë, sipas inteligjencës amerikane, e cila ka monitoruar punën e gjerë në Urale, nëpërmjet satelitit.

Ka dy rajone të Uraleve që tërheqin interes.

I pari është mali Kosvinski, një mal në Uralet veriore, në Rajonin Sverdlovsk. Sipas asaj që raportohet, e cila natyrisht bazohet në vlerësime, objekti mund të strehojë deri në 30 mijë njerëz dhe aty ndodhet selia e re operacionale e forcave të armatosura ruse.

Zona e dytë është mali Jamantau, i cili tashmë është shtëpia e një objekti edhe më të madh se Kosvinski, i cili filloi ndërtimin në vitin 1967.

Jamantau është një mal në Uralet jugore të Rusisë.

Është pika më e lartë në Urale dhe Europë, përveç maleve të Kaukazit. Jamantau njihet edhe si “Mali misterioz” për shkak të legjendave dhe tregimeve të shumta të çuditshme. Konsiderohet si një destinacion turistik dhe është paraqitur në shumë filma rusë, por që ka fusha të cilave askush nuk mund t’u afrohet.

Në vitin 2017, Rusia njoftoi se do ta kthente objektin në Jamantau në një “qendër shkencore kërkimore” dhe një qendër për zhvillimin e armëve të reja.

Në nëntor 2020, Kremlini publikoi një transkript të pazakontë të një takimi midis Presidentit rus Vladimir Putin dhe zyrtarëve të lartë të mbrojtjes dhe të tjerë qeveritarë, si dhe përfaqësuesve të industrive ruse të mbrojtjes, rreth modernizimit të infrastrukturës së komandës dhe kontrollit bërthamor.

Në të, ndër të tjera, Putin zbuloi se puna në një postë të re komanduese strategjike të blinduar, një strehë nëntokësore e zhytur thellë, është drejt përfundimit.

Putin e kishte mbajtur këtë takim në Soçi më 11 nëntor 2020, ku mes të tjerësh morën pjesë edhe Ministri rus i Mbrojtjes Sergei Shoigu dhe Gjenerali i Forcave Ajrore Ruse Valery Gerasimov.

Një ditë më parë, Presidenti rus pati një tjetër takim që preku politikën e përgjithshme të parandalimit bërthamor të vendit, ku tha se do të autorizonte vetëm një sulm bërthamor në përgjigje të një sulmi të ngjashëm kundër Rusisë.

Kjo deklaratë e dukshme e të ashtuquajturës politikë “pa përdorim të parë” duket se është në kundërshtim me deklaratat e mëparshme zyrtare në vitet e fundit.

“Është absolutisht e qartë se aftësia luftarake e treshes bërthamore dhe aftësia e ushtrisë dhe marinës në tërësi për t’iu përgjigjur në mënyrë adekuate dhe të shpejtë sfidave të mundshme ushtarake varen drejtpërdrejt nga stabiliteti, efektiviteti dhe besueshmëria e këtyre sistemeve në çdo kusht”, tha Putin në takimin e 11 nëntorit.

“Do të doja të theksoja se është bërë shumë gjatë viteve të fundit për të mbajtur të gjithë elementët komandues të forcave tona strategjike bërthamore në nivelin më të lartë të mundshëm”, duke shtuar se “të gjitha pikat e komandës mund të marrin përditësime të gjera në kohë reale dhe t’i përdorin ato për të vlerësuar situatën dhe për të marrë vendime të informuara.”

“Të gjitha pajisjet dhe sistemet e komunikimit të sistemeve të kontrollit të forcës bërthamore përmirësohen rregullisht, por ato mbeten të thjeshta dhe të besueshme sa një pushkë kallashnikov” vazhdoi ai.

Megjithatë, Putini përshkroi hapa të mëtejshëm që ai mendonte se duheshin ndërmarrë për të siguruar që arkitektura e komandës dhe kontrollit bërthamor të Rusisë të mbetet e paprekur, “edhe në rast të një sulmi bërthamor”, duke siguruar kështu që vendi mund të hakmerret nëse është e nevojshme.

Aftësia për të bërë një goditje të dytë në çdo rrethanë, edhe pas një sulmi të befasishëm, është baza themelore e teorisë së parandalimit.

Presidenti rus duke theksuar ende nevojën për të siguruar mbijetesën e infrastrukturës së komandës dhe kontrollit bërthamor të vendit duket se është shtuar.

“Ne e dimë se shumë gjëra varen nga mbijetesa e këtyre sistemeve dhe aftësia e tyre për të vazhduar operimin në një mjedis luftarak” tha ai. “Më kanë thënë se krijimi i një objekti plotësisht të sigurtë për kontrollin e forcave strategjike bërthamore, ndër të tjera, është drejt përfundimit dhe do të ketë një diferencë shumë të lartë sigurie”.

Nuk është plotësisht e qartë nga këto komente nëse Putini i referohej një objekti krejtësisht të ri apo një zgjerimi të një qendre ekzistuese.

Vërejtjet e tij lidhur me nevojën për të mbrojtur të gjithë infrastrukturën komanduese dhe kontrolluese nga çdo kërcënim, duke përfshirë një sulm bërthamor, sugjerojnë fuqimisht se vendi për të cilin ai flet është varrosur thellë në Urale.

Rusia ka dy vende që do t’i përshtateshin këtij përshkrimi të përgjithshëm, një në Kosvinski Kamen në malet veriore të Uraleve dhe një tjetër nën malin Jamantau në malet Urale Jugore.

Ndërtimi i të dy vendeve / qendrave të nëndheshme thuhet se filloi në fund të viteve 1970. Vlen të përmendet se asnjë objekt në tokë nuk mund t’i mbijetojë plotësisht sulmeve nga armët moderne bërthamore, por vendet e groposura thellë ndoshta ofrojnë mbrojtjen më të mirë të mundshme.

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Bruno Le Maire: "Amerikanët po Deindustrializojnë Europën!"

Next Story

Tronditje & Frikë nga Anëtarët e NATOs - Do të Përdorë Rusia Pulse Elektromagnetike?

Latest from Info

Perëndia Trini

Që në moshë të vogël themi fjalët: “Besoj në një Perëndi…!” Kemi mësuar se Perëndia është