Rusia Nisi Dy Anije Akullthyese Bërthamore – Hapet Rruga Arktike

/

Do të ndërtohen 10 anije të reja akulthyese.

Presidenti rus Vladimir Putin tregoi fuqinë e Rusisë në Arktik gjatë një ceremonie për lëshimin e dy akullthyesve me energji bërthamore që do të sigurojnë lundrim gjatë gjithë vitit në Arktikun perëndimor.

Duke marrë pjesë nga Kremlini përmes lidhjes video në ceremoninë e nisjes në ish kryeqytetin perandorak të Shën Peterburgut në Rusinë veriore, Putin tha se akullthyesit ishin të një rëndësie strategjike për vendin.

“Të dy akullthyesit u ndërtuan si pjesë e një programi të madh serial dhe janë pjesë e punës sonë sistematike në shkallë të gjerë për të ripajisur dhe rinovuar flotën vendase të akullthyesve, për të forcuar pozicionin e Rusisë si një fuqi e madhe e Arktikut”, tha Putin.

Arktiku po fiton rëndësi strategjike me ndryshimet klimatike, pasi shkrirja e akullit hap rrugë të reja detare. Burime të mëdha të naftës dhe gazit natyror ekzistojnë në rajonet e Arktikut në pronësi ruse, duke përfshirë një strukturë të gazit natyror të lëngshëm në Gadishullin Jamal.

Putini buzëqeshi ndërsa akullthyesi me energji bërthamore Jakutia u hodh në ujë pranë porteve dhe qëndroi teksa luhej himni kombëtar rus dhe u ngrit flamuri rus në bordin e akullthyesit Ural, i cili do të fillojë funksionimin në dhjetor.

Akullthyesi 173.3 metra Jakutia, me një zhvendosje që kalon 33.540 tonë, mund të thyejë akullin deri në tre metra të trashë. Do të vihet në funksion në vitin 2024.

Dy akullthyes të tjerë të së njëjtës seri, Arktika dhe Sibir, janë tashmë në funksion dhe një tjetër, Chukotka është planifikuar për vitin 2026.

Putin tha se një akullthyes bërthamor super i fuqishëm 209 metra i quajtur Rossiya, me një zhvendosje që kalon 71.380 tonë do të jetë gati në vitin 2027. Akullthyesi në fjalë do të jetë në gjendje të çajë akullin me trashësi katër metra.

“Këto (akullthyese) nevojiten për studimin dhe zhvillimin e Arktikut, për të garantuar sigurinë dhe lundrimin e qëndrueshëm në këtë rajon, për të rritur kalimin e anijeve përgjatë Rrugës së Detit të Veriut”, tha Putin.

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Çfarë Mori & Hëngri Cristiano Ronaldo nga Mbathjet e Tij Gjatë Ndeshjes? (video)

Next Story

Konflikti i Armatosur Mes Forcave Serbe & Grupesh Guerile Emigrantësh me Simbole të UÇK (video)

Latest from Info

Ati ynë!

Teksa studiojmë “Ati ynë” që na mësoi Jezu Krishti, kuptojmë gjithnjë e më shumë se është