Hapet Kutia e Pandorës – Fjalimi Historik i A. Vuçiç: Kërkoi Zyrtarisht Kthimin e Ushtrisë Serbe në Kosovë – Përgatitjet e ‘Wagner’ në Beograd!

/

Është tani ose kurrë koha për Serbinë!

Presidenti i Serbisë, duke kritikuar qëndrimin e Perëndimit dhe shkeljen e 6 Traktateve, në një fjalim drejtuar popullit serb ka bërë të ditur se i ka paraqitur kërkesë zyrtare KFOR-it për kthimin e ushtrisë serbe në Kosovë në bazë të Rezolutës 1244 të OKB-së, që nga viti 1999.

Në fjalën e tij A. Vuçiç sulmoi Perëndimin dhe konkretisht tha:

“Kam pyetur partnerët perëndimorë se cilin nga 5 dokumentet respektojnë: marrëveshjen e Kumanovës, rezolutën 1244 të OKB-së, marrëveshjen e Brukselit, marrëveshjen e Uashingtonit.

Ekziston edhe një dokument i gjashtë, ai i Selanikut në vitin 2003 për Ballkanin Perëndimor. Në dokumentin e Selanikut thuhet shprehimisht se ai mbështet plotësisht zbatimin e rezolutës 1244.

Më thoni cilin nga 6 dokumentet do të respektoni.”

Në të njëjtën kohë, në një zhvillim të rëndësishëm, PMC ruse Wagner hapi një qendër rekrutimi në Beograd, të quajtur “Orly”. Lider është Aleksander Lisov, ndaj të cilit ka një ndalim të hyrjes në Kosovë nga autoritetet shqiptare.

Zhvillimi është shumë i rëndësishëm. Presidenti serb e di se kërkesa e tij do të refuzohet, por e di gjithashtu se mund të shërbejë si mbulesë për veprimet e ardhshme. Udhëheqja serbe gjithashtu e di se vetëm me luftë guerile dhe zbatimin e planit hibrid rus, mund ta mbrojë Mitrovicën dhe në fund të përfitojë maksimumin që mundet për momentin: ndarjen e Kosovës.

Dhe ora zero ka ardhur.

Kosova ka aplikuar për t’u anëtarësuar në BE. SHBA-të duan ta legalizojnë menjëherë Kosovën dhe ta anëtarësojë në NATO dhe OKB si shtet të pavarur.

Pra, ose do të hyjnë paraushtarakët serbë tani ose historia përfundon përgjithmonë për Beogradin.

Kërkesa zyrtare për kthimin e Ushtrisë Serbe në Kosovë!

Qeveria e Serbisë ka vendosur që sonte, më 15 dhjetor 2022, të paraqesë kërkesë zyrtare për kthimin e ushtrisë dhe policisë serbe në Kosovë.

Vendimi është marrë unanimisht nga këshilli qeveritar në një mbledhje të jashtëzakonshme në të cilën ka marrë pjesë edhe Presidenti i Republikës Aleksandar Vuçiç.

Në vendim thuhet se Serbia kërkon nga komandanti i forcës paqeruajtëse ndërkombëtare në Kosovë, KFOR-it që të miratojë kthimin e një numri të caktuar, qindra deri në mijëra ushtarë dhe policë serbë, bazuar në rezolutën 1244 të OKB-së që nga viti 1999.

Kërkesa i është dërguar në mënyrë elektronike komandës së KFOR-it dhe të premten në mëngjes (16.12.2022) do t’i dorëzohet nga një i dërguar i qeverisë serbe personalisht komandantit të forcës paqeruajtëse ndërkombëtare në Kosovë.

Vuçiç në një intervistë për televizionin publik serb (RTS) tha se Serbia ka vendosur që për herë të parë të paraqesë një kërkesë zyrtare për praninë ushtarake në Kosovë, në mënyrë që askush në të ardhmen të mos thotë se nuk e kanë ushtruar këtë të drejtë.

Vuçiç ka vlerësuar se kërkesa nuk do të pranohet.

“Kërkesa është në përputhje me rezolutën 1244 të OKB-së për kthimin e një numri të caktuar prej qindra në mijëra në Republikën e Kosovës. Vendimi është marrë unanimisht në respekt të së drejtës ndërkombëtare”, shpjegoi Vuçiç, i cili mori pjesë në mbledhjen e qeverisë me ftesë të kryeministres.

Vuçiç tha për RTS se në këtë kohë do të ishte e rëndësishme që forcat serbe të sigurisë të kthehen për të mbrojtur popullatën serbe dhe veçanërisht për atë që parashikohet në rezolutën 1244 të OKB-së, që është kontrolli i vendkalimeve.

“Ky do të ishte një vendim i mirë. Por ne jemi shumë të sigurt, bazuar në të gjitha deklaratat e deritanishme, se nuk do të pranohet, por do të presim dhe do të shohim”, tha ai.

Vuçiç kujtoi se është hera e parë që një qeveri serbe merr një vendim të tillë, me iniciativën e tij.

Ai vuri në dukje se kishte pretendime se qeveria e Zoran Gjingjiç e bëri këtë në vitin 2003, por shtoi se kryeministri i atëhershëm Gjingjiç bëri një lëvizje politike dhe i dërgoi një letër Këshillit të Sigurimit të OKB-së, por pa një kërkesë zyrtare.

“Ne jemi të pajisur dhe gati për të gjitha skenarët”, tha Vuçiç.

Në të njëjtën kohë, ministri i Mbrojtjes Millosh Vuçeviç tha se Serbia nuk do të heqë dorë nga kërkesa për themelimin e Bashkësisë së Komunave Serbe në të ashtuquajturën Kosovë.

Vuçeviç i tha stacionit televiziv “Happy” se Komuniteti i Komunave Serbe është “një formë e autonomisë” dhe një garanci se “komuniteti serb mund të jetojë në këto zona” dhe kujtoi se BE-ja është “garantues i kësaj marrëveshjeje”.

Ai theksoi se “Serbia duhet të mbetet e përkushtuar ndaj paqes dhe stabilitetit” dhe se interesi kryesor është “ruajtja e paqes”.

“Ne kemi nevojë për mbështetjen ekonomike dhe mbrojtëse të Serbisë. Ne nuk duam konflikte, por askush nuk ka dilemë, q[ Serbia do t’i mbrojë qytetarët e saj dhe nuk do të ndodhë asnjë “Stuhi” e re. Ushtria është e pajisur dhe e armatosur. Serbia ka plane për të gjithë skenarët”, tha Vuçeviç.

Kujtojmë se Ushtria e Serbisë është në gjendje të ngritur të gatishmërisë luftarake me urdhër të Presidentit të vendit, Aleksandar Vuçiç, që nga data 2 nëntor, pas shfaqjes së dronëve që janë vërejtur duke monitoruar objektet ushtarake nga drejtimi i Kosovës.

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Fabulat e Ezopit: Të Metat në Tregimet e Tij që i Zbulon Vetëm Shkenca

Next Story

Kush po Financon Protestat e Klimës & me Çfarë Qëllimi?

Latest from Info