Fabulat e Ezopit: Të Metat në Tregimet e Tij që i Zbulon Vetëm Shkenca

/

Të gjithëve na ka pëlqyer të paktën një përrallë, apo fabul e Ezopit.

Por a kishte ndonjë gabim në fabulat e tij? Për këtë shkenca na përgjigjet!

Ujku me rroba deleje. Gara e breshkës dhe lepurit. Këto janë ndër fabulat më të njohura të Ezopit, një koleksion tregimesh që thuhet se janë krijuar nga një skllav, rreth 2.500 vjet më parë, për të përcjellë mesazhe morale tek grekët e lashtë.

Është mbresëlënëse që fabulat e Ezopit lexohen ende në mbarë botën dhe se mesazhet e tyre mbeten të përjetshme edhe sot: mendoni ‘ai që lëviz ngadalë dhe në mënyrë të qëndrueshme fiton garën’, ‘rrushi i thartë’ ose ‘ndershmëria është alternativa më e mirë’. Histori që të gjitha shpesh i kujtojmë dhe iu referohemi si metafora të sjelljes së njeriut.

Gjithashtu, këto mite na lindin ide ne njerëzve, bazuar tek ajo sesi sillen kafshët në natyrë, fëmijët rriten me histori për dhelprën dinake, korbin dinak apo gomarin budalla. Por cila është e vërteta e këtyre ideve?

Shekulli i kaluar ka bërë një shpërthim në kërkimet shkencore lidhur me kafshët dhe sjelljet e tyre dhe kjo do të thotë se se tani jemi gati të eksplorojmë atë që shkenca ka për të thënë për fabulat e Ezopit.

Ujku me delen

Duke pasur parasysh sa i rrënjosur është stereotipi mashtrues i ujkut në kulturën moderne, mund t’ju habisë që ai nuk ka asnjë bazë në fakt. Ujqërit jetojnë në grupe familjare të lidhura ngushtë (“tufa”) dhe janë bashkëpunues, lozonjarë dhe besnikë ndaj të afërmve të tyre. Ata punojnë së bashku për të gjuajtur ushqim për tufën e tij dhe janë larg makinerive të pamëshirshme të vrasjes, megjithëse zakonisht ndjekin gjahun më të rrezikuar, tufa shpesh nuk arrin të vrasë.

Ujqërit janë të afërmit më të afërt të gjallë të qenve të zbutur dhe studimet kanë zbuluar disa ngjashmëri dhe dallime të jashtëzakonshme në aftësitë e tyre për zgjidhjen e problemeve: të dy speciet e kafshëve mund të punojnë në mënyrë efektive me njerëzit për të kryer detyrat, por ujqërit gjithashtu shumë më mirë me ujqër të tjerë, sesa qentë me qentë e tjer.

Kur përballen me një problem të vështirë, ujqërit arrijnë ta zgjidhin atë me këmbëngulje të plotë, ndërsa qentë shpesh kërkojnë ndihmë nga njerëzit e tyre. Mashtrimi nuk ka kuptim për këta tipa kooperativë, që do të thotë se Ezopi (dhe shumë tregimtarë të tjerë që atëherë) me ujukn kanë gabuar.

Për fat të mirë, ka kandidatë më të mirë të kafshëve për të luajtur rolin e mashtruesit.

Majmuni dhe peshkatari

Fabula e veçantë e Ezopit e paraqiste majmunin si “më imituesin nga të gjitha kafshët” dhe është një karakterizim që i ka ngelur, i ruajtur në thënie të tilla si “majmuni bën, atë që shikon”. Fillimisht, mimika (d.m.th., kopjimi besnik i veprimeve të të tjerëve) mendohej se tregonte mungesë inteligjence, kështu që majmunët u pikturuan si imitues budallenj, budallenj që nuk mund të mendonin vetë.

Në shekullin e kaluar apo më shumë, kërkimi shkencor mbi këtë ka ndryshuar dhe imitimi është bërë diçka si një “gral i shenjtë” në mësimin shoqëror të kafshëve, me gjasë për shkak të lidhjeve të tij me kulturën dhe faktit që ai mbështet evolucionin tonë kulturor.

Ajo që fillimisht mendohej të ishte fakt tani është bërë trillim, pasi një studim i gjatë dekadash ka treguar se ndërsa shumë lloje majmunësh ndikohen nga ajo që bëjnë anëtarët e tjerë të grupit të tyre, ata nuk i imitojnë ato. Në vend të kësaj, një majmun thjesht mund t’i kushtojë vëmendje çdo gjëje me të cilën ndërvepron një majmun tjetër dhe më pas të eksplorojë dhe të mësojë për të.

Kjo sjellje është kategorikisht e ndryshme nga imitimi, duke çuar në përfundimin se majmunët nuk mësojnë nga majmunët e tjerë, por mes tyre.

Gomari që mbante një pikturë

Ndërsa gomarët kanë qenë gjithmonë kafshë barre, ata nuk janë konsideruar gjithmonë memecë. Perceptimet negative për ta duket se janë rritur pasi kuajt u bënë më të zakonshëm si kafshë shtëpiake me njerëzit dhe i kaluan kushërinjtë e tyre më të vegjël si ekuidë dominues (grupi i specieve të lidhura që përfshin gjithashtu zebrat dhe gomarët e egër).

Në fakt, karakteristikat shpesh të përqasura të gomarëve mund të shpjegohen me origjinën e tyre stërgjyshore dhe rrugën evolucionare në fushat afrikane. Kokat e tyre të mëdha nënkuptojnë muskuj të mëdhenj të nofullës, të cilat i lejojnë ata të bluajnë bimë të forta, të pasura me linjinë, ndërsa veshët e tyre të mëdhenj ndihmojnë në shpërndarjen e nxehtësisë. Ndryshe nga kuajt, gomerët nuk janë kafshë tufe dhe kjo do të thotë se ata janë më të prirur për të luftuar sesa për të ikur, gomarët do të qëndrojnë në këmbë dhe do të mbrojnë hapësirën e tyre, duke i bërë ata kafshë roje jashtëzakonisht efektive.

Ndërsa ka një mungesë studimesh që vlerësojnë inteligjencën e tyre, gomarët janë nxënës të aftë dhe tregojnë më shumë fleksibilitet në sjellje sesa sugjeron etiketa që u është vënë për shekuj. Për më tepër, kërkimet mbi inteligjencën sociale të kuajve, të cilët janë zbutur në të njëjtën kohë me gomarët, zbulojnë disa aftësi të jashtëzakonshme. Ndoshta nëse do të bënim përpjekje për të hetuar mendjen e gomarëve, do të habiteshim me atë që gjejmë.

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

72 Raketa Ruse “Rrafshuan” Infrastrukturën Energjetike të Ukrainës – Kievi Mbeti pa Energji Elektrike & Ujë

Next Story

Hapet Kutia e Pandorës - Fjalimi Historik i A. Vuçiç: Kërkoi Zyrtarisht Kthimin e Ushtrisë Serbe në Kosovë - Përgatitjet e 'Wagner' në Beograd!

Latest from Info