Kozmogonia Gjeopolitike – BRICS & Dollari Amerikan

/

19 vende duan t’i bashkohen aleancës BRICS!

Dollari ra në 47% të totalit të rezervave globale! Planeti është ndarë në dy “kampe”. Nëntëmbëdhjetë vende duan t’i bashkohen BRICS-it ndërsa samiti vjetor po përgatitet në Afrikën e Jugut, siç raportoi Bloomberg.

Përfaqësuesit e Brazilit, Rusisë, Indisë, Kinës dhe Afrikës së Jugut do të takohen në Cape Town më 2-3 qershor për të diskutuar zgjerimin e BRICS, tha në një intervistë Anil Sooklal, ambasadori i Afrikës së Jugut në grupin BRICS.

“Ajo që do të diskutohet është zgjerimi i BRICS dhe mënyrat sesi do të ndodhë kjo”, tha ai. “Trembëdhjetë vende kanë aplikuar zyrtarisht për t’u bashkuar dhe gjashtë të tjera kanë aplikuar joformalisht. Kemi çdo ditë aplikime për pjesëmarrje.”

Samiti vjetor në Afrikën e Jugut pritet të hapë rrugën për krijimin e një “blloku të fuqishëm të kombeve”, pasi BRICS vazhdon të fitojë epërsi dhe të vendoset si një forcë kryesore në ekonominë globale në kurriz të SHBA-së dhe aleatëve të saj.

Në thelb, këto vende duan t’i bashkohen një blloku gjeopolitik që është dhe do të jetë frika rivale e Perëndimit. Në fakt, qëllimi i krijimit të këtij blloku është që të kapërcejë në masë të madhe fuqinë që ka Perëndimi dhe të sulmojë mekanizmin ekonomik ‘par excellence’ me të cilin SHBA-ja imponon vendimet e saj dhe shpesh shantazhon vendet e tjera.

Interesi për t’u bashkuar me BRICS (Brazili, Rusia, India, Kina dhe Afrika e Jugut) është një tregues i qartë i ndikimit në rritje të tregjeve në zhvillim dhe vendeve në zhvillim në skenën ndërkombëtare.

Kina synon të lehtësojë hyrjen e Iranit në grupin BRICS, ashtu si Rusia mbështet ofertën e Egjiptit për t’u bashkuar me të njëjtën organizatë, pas vendimit të Egjiptit për të paraqitur një kërkesë anëtarësimi.

Në fund të fundit, Pekini ka deklaruar me Moskën formimin e një rendi të ri botëror, duke sinjalizuar një ndryshim në dinamikën e fuqisë globale.

Ndërsa SHBA-ja ka shprehur shqetësimin për formimin e një blloku potencial rival të superfuqisë, ndërkohë që Pekini mbetet i vendosur në pretendimin e tij se po krijohet një rend i ri botëror kundër atij të Perëndimit.

Me BRICS në ballë të kësaj lëvizjeje, e ardhmja e politikës dhe ekonomisë globale do të pësojë ndryshime të mëdha.

Tashmë dollari ka pësuar goditje të rëndësishme.

Në javët e fundit, spekulimet për dedollarizimin e afërt të botës kanë dominuar analizën e “shtëpive” të mëdha.

Nga Brazili në Arabinë Saudite dhe nga India në Argjentinë, gjithnjë e më shumë kombe “raportohet” se po largohen nga hegjemonia e dollarit.

Stephen Jen – famëkeq për krijimin e “buzëqeshjes së dollarit” kur ishte në Morgan Stanley – kohët e fundit ka vlerësuar sesa shpejt po ndodh dedollarizimi.

Jen, që tani menaxhon paratë në Eurozonë SLJ, paralajmëroi në një shënim të fundit se dollari po humbet statusin e rezervës me një normë më të shpejtë sesa pranohet përgjithësisht, pasi shumë analistë nuk kanë arritur të japin llogari për luhatjet e egra të kursit të këmbimit të vitit të kaluar.

“Dollari ka parë një kolaps dramatik në pjesën e tij të tregut si monedhë rezervë në vitin 2022, ndoshta për shkak të përdorimit të sanksioneve”, shkroi Jen.

“Veprimet e SHBA-së dhe aleatëve të saj kundër Rusisë kanë çuar në befasi vendet e mëdha mbajtëse të rezervave, shumica e të cilave janë ekonomi në zhvillim, në të ashtuquajturin Jugu Global”, tha ai.

Jen vazhdon të shpjegojë në formë ogurzezë se dollari amerikan po humbet pjesën e tregut si monedhë rezervë me një ritëm shumë më të shpejtë nga sa besohet dhe mendohet.

“Pas një rënie të vazhdueshme në pjesën e tij të tregut global gjatë dy dekadave të fundit, në vitin 2022 dollari humbi pjesën e tregut me një normë 10 herë më të shpejtë. Analistët nuk arritën të zbulojnë këtë ndryshim të madh, sepse ata llogaritin vlerën nominale të rezervave të dollarit të bankave qendrore botërore pa marrë parasysh ndryshimet në çmimin e dollarit.”

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Historia e Lojërave Olimpike - Londër 1908

Next Story

Ndihmojmë Kandidatët - Si të Mësoni Përmendësh Shpejt?

Latest from Info