Bombë: Turqia Tërhiqet nga Traktati CFE & Transferon Personel & Armëve në Kufirin me Greqinë!

/

CFE vendosi kufizime për pajisjet ushtarake konvencionale që Ankaraja mund të vendoste në kufijtë me Greqinë, Bullgarinë, Armeninë, etj.

Turqia po krijon një problem të madh sigurie në Greqi dhe madje në një kohë kur supozohet se, në bazë të asaj që siguron qeveria, “ka një afrim Athinë-Ankara”: Turqia po tërhiqet nga Traktati për Forcat Konvencionale në Europë (CFE). ) me vendim të Presidentit Recep Tajip Erdoğan dhe nis një miting armësh!

Një traktat që nga viti 1990 kufizoi forcat konvencionale turke për t’u dislokuar, kudo tjetër, përveç se juglindjes së Turqisë (kundër PKK)!

Vendimi është publikuar në numrin e sotëm të Gazetës së Qeverisë Turke dhe hyn në fuqi nga e hëna, 8 prill.

Nënshkruar vetëm një vit pasi rënia e Murit të Berlinit shënoi fundin e Luftës së Ftohtë, ai i ofroi Greqisë një sistem të rëndësishëm sigurie pasi largoi 40% të forcave turke nga kufiri grek.

Ai ndihmoi gjithashtu Greqinë për të përmirësuar pajisjet e saj ushtarake si p.sh tanket, TOMA-t, SHORAD-et etj, të cilat furnizohen me M60A1/A3 falas, TOMA BMP-1 etj.

Problemi me të cilin përballet tani Greqia (e cila mbetet në traktatin që e detyron atë të ketë tavane të caktuara në sistemet e saj të armëve) është i madh: Turqia do të jetë në gjendje të grumbullojë në kufijtë e saj perëndimorë aq forca ushtarake sa të dojë dhe të rrisë tavanet për forcat e armatosura të forcave të saj të pakontrolluara dhe pa pranuar kontrollin, siç parashikonte CFE, nga vëzhguesit grekë!

Zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme turke Oncu Ketseli tha për agjencinë shtetërore të lajmeve Anadolu se “Këshilli i NATO-s bëri një deklaratë për këtë çështje më 7 nëntor.

Kishim bërë edhe një deklaratë tjetër dhe e shpallëm vendimin tonë bazuar tej ajo.”

Data e hyrjes në fuqi të vendimeve të Aleatëve të NATO-s, të cilat janë palë në Traktatin CFE, për pezullimin e zbatimit të Traktatit përcaktohet nga çdo aleat brenda kuadrit të legjislacionit të tij kombëtar.

“Pezullimi tashmë është vënë në fuqi nga shumica dërrmuese e aleatëve që janë palë në Traktatin CFE. Proçesi i brendshëm ligjor për hyrjen në fuqi të vendimit tonë për pezullimin e zbatimit të Traktatit CFE nga data 8 Prill 2024 ka përfunduar dhe Dekreti përkatës i Presidentit është botuar në Fletoren e Qeverisë datë 5 Prill 2024”, shtoi Onzou Ketseli.

Turqia brenda Traktatit për kufijtë me Greqinë, Bullgarinë dhe vendet e Kaukazit duhej të respektonte kufizimet e mëposhtme:

Deri në 2.795 tanke;

Deri në 3.120 automjete të blinduara në total, nga të cilat 1.993 janë TOMA;

Deri në 3.323 “copë” artileri;

Deri në 750 avionë;

Dhe deri në 130 helikopterë sulmues;

Këtu është harta e CFE:

Shohim se vetëm 3/4 e territorit turk ishte brenda Traktatit, por është e gjithë Greqia!

Pse u tërhoq Turqia tani? Pyetje e madhe!

Megjithatë, përjashtimi i Turqisë juglindore nga CFE e kishte ndihmuar më së shumti në pushtimin e Sirisë dhe natyrisht në marrjen e kontrollit ushtarak brenda Irakut të shpërbërë.

Ata tani janë të lirë të lëvizin forca masive drejt perëndimit pa asnjë pengesë ligjore duke u shndërruar në kërcënim për Greqinë.

Previous Story

100 Miliardë Dollarë për Ukrainën - NATO Është Kundërshtari Absolut

Next Story

Rumania do të Pushtohet nga Tre Vende - Bukureshti do të Zhduket - Profeci të Arsenio Boka

Latest from Info