A view of the North Portico of the White House, Wednesday June 14, 2017 in Washington D.C. (Official White House Photo by Joyce N. Boghosian)

Historia e Shtëpisë së Bardhë

E ashtuquajtura Shtëpia e Bardhë është rezidenca zyrtare dhe vendi i punës së presidentit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës. E vendosur në kryeqytetin e vendit, Uashington, në adresën 1600 Pennsylvania Avenue.

Emrin e ka marrë nga fakti se guri i bardhë me të cilin është ndërtuar pallati (më vonë i lyer me ngjyrë të bardhë) ishte në kontrast me ndërtesat fqinje, të cilat ishin ndërtuar me tulla të kuqe. Emri, megjithëse i njohur që nga viti 1811, u zyrtarizua në vitin 1901, kur presidenti i atëhershëm Theodore Roosevelt filloi ta përdorte atë në korrespondencën e tij.

FDR's Overreach and Moore - WSJ

Rezidenca u projektua nga arkitekti irlandez James Hoban (1755-1831) në një stil neoklasik. Guri i themelit u vendos në vitin 1792 dhe ndërtimi i tij përfundoi në vitin 1800. Për ndërtimin e tij u përdorën kryesisht skllevër dhe emigrantë. Kushtoi 230,000 dollarë (2,500,000 sot).

Inaugurimi i Shtëpisë së Bardhë u bë më 1 nëntor 1800, me instalimin e banorit të parë të saj, Presidentit të 2të të SHBAsë, John Adams.

John Quincy Adams

Pallati u shkatërrua nga zjarri në 1814 gjatë pushtimit britanik të 1812ës. U rindërtua dhe u zgjerua nën mbikëqyrjen e Hoban gjatë tre viteve të ardhshme. Propila gjysmërrethore e jugut dhe propila veriore peristile u shtuan gjatë viteve 1820.

I gjithë kompleksi i Shtëpisë së Bardhë, i cili është pjesë e sistemit të Parkut Kombëtar të Uashingtonit, u rinovua plotësisht midis viteve 1949 dhe 1951, kur rrezikonte të shembej për shkak të shtesave. Gjatë kësaj periudhe, presidenti i atëhershëm Truman banoi në shtëpinë fqinje Blair House, e cila përdoret për pritjen e personaliteteve.

File:President Truman at his desk aboard the U. S. S. Augusta returning to  the United States from the Potsdam Conference... - NARA - 198727.jpg -  Wikimedia Commons

Shtëpia e Bardhë ka:

6 kate;

132 dhoma;

35 tualete;

412 dyer;

147 dritare;

28 oxhaqe;

8 shkallë;

3 ashensorë;

1 kinema;

1 sallë bowling.

Kopshti i tij i madh përfshin fusha tenisi dhe golfi, 1 pishinë dhe 1 pistë vrapimi.

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Biden Debaton me Zelenskin në Telefon - "Mosmirënjohës"

Next Story

SHBA i Kërkon BEsë t'i Vendosë Sanksione Kinës

Latest from Info