Përgatitjet për Konfliktin NATO-Rusi & Sulmin Turk në Greqi

/

Turqia, Polonia dhe Bjellorusia tërhiqen nga Traktati CFE.

Ankaraja kërkon ujë dhe tokë, territore kërkon në mënyrë që për të marrë pjesë në operacionet e NATO-s kundër Rusisë, nëse situata përshkallëzohet dhe kërkohet. Për këtë arsye, Turqia njoftoi, pak para mbërritjes së Erdoganit në Uashington, tërheqjen e saj nga Traktati CFE, pra nga Traktati për Forcat e Armatosura Konvencionale në Europë.

Menjëherë pas njoftimit të Turqisë, edhe Bjellorusia u tërhoq nga Traktati CFE, me Rusinë që iu “përgjigj” menjëherë lëvizjes turke.

Polonia dhe Republika Çeke tashmë janë tërhequr nga Traktati, ndërsa vendet e tjera do të tërhiqen në të ardhmen e afërt.

Duhet të merret si e mirëqenë se akti themelues i NATO-Rusi, i cili u nënshkrua në vitin 1997 dhe është një pengesë për zhvillimin dhe vendosjen e përhershme të forcave të NATO-s në Europën Lindore, gjithashtu do të anulohet.

Tani ka dy fakte:

Turqia u tërhoq nga Traktati CFE.

Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan nënshkroi një dekret për pezullimin e pjesëmarrjes në Traktatin për Forcat e Armatosura Konvencionale në Europë.

Vendimi u mor nga Ankaraja përpara vizitës së planifikuar të Erdogan në SHBA.

Traktati për Forcat e Armatosura Konvencionale në Europë u nënshkrua në vitin 1990. Dokumenti u nënshkrua nga udhëheqja e 22 vendeve, nga të cilat gjashtë ishin anëtarë të Paktit të Varshavës (BRSS, Bullgaria, Hungaria, Polonia, Rumania dhe Çekosllovakia) dhe 16 vende që ishin anëtarë të NATO-s.

Traktati kufizoi forcat konvencionale turke që të vendoseshin kudo përveç Turqisë juglindore.

Vendimi është publikuar në numrin e sotëm të Gazetës së Qeverisë Turke dhe hyn në fuqi nga e hëna, 8 prill.

Sipas agjencisë shtetërore të lajmeve Anadolu, zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme turke Oncu Ketseli tha: “Këshilli i NATO-s bëri një deklaratë për këtë çështje më 7 nëntor. Ne kishim bërë edhe një deklaratë tjetër dhe e shpallëm vendimin tonë me arsyetimet përkatëse. Data e hyrjes në fuqi të vendimeve të Aleatëve të NATO-s që janë palë në Traktatin CFE për pezullimin e zbatimit të Traktatit përcaktohet nga secili aleat, brenda kuadrit të legjislacionit të tij kombëtar. Pezullimi tashmë është vënë në fuqi nga shumica dërrmuese e aleatëve që janë palë në Traktatin CFE. Proçesi i brendshëm ligjor për hyrjen në fuqi të vendimit tonë për pezullimin e zbatimit të Traktatit CFE nga data 8 Prill 2024 ka përfunduar dhe Dekreti përkatës i Presidentit është publikuar në Fletoren e Qeverisë, datë 5 Prill 2024”.

Megjithatë, brenda Traktatit, Turqia duhej të respektonte kufizimet e mëposhtme:

Turqia tani do të mund të grumbullojë në kufijtë e saj perëndimorë, aq forca ushtarake sa të dojë dhe të rrisë tavanet e forcave të saj të armatosura, të pakontrolluara dhe pa u kontrolluar, siç parashikonte CFE, nga vëzhguesit grekë!

Praktikisht, përsa u përket grekëve, kjo do të përdoret për përgatitjen e një lufte totale greko-turke.

Në këtë përfundim del edhe Konstantinos Grivas, profesor i Gjeopolitikës dhe Teknologjive Moderne Ushtarake, drejtor i Departamentit të Teorisë dhe Analizës së Luftës në Shkollën Ushtarake Evelpidon, Athinë.

Siç tha profesori në postimin e tij, kjo nënkupton se Turqia po përgatitet për një luftë të gjithanshme kundër Greqisë dhe Qipros.

Postimi i tij:

U largua edhe Polonia!

Presidenti polak Andrzej Duda nënshkroi në ligj pezullimin e pjesëmarrjes së Polonisë në Traktatin për Forcat e Armatosura Konvencionale në Evropë (CFE).

Presidenti polak kujtoi se qëllimi i Traktatit CFE ishte të reduktonte sistemet konvencionale të armëve sulmuese në Europë.

Kjo përfshin angazhimet për pesë kategori të forcave të armatosura konvencionale: tanke, automjete të blinduara luftarake, artileri, avionë luftarakë dhe helikopterë sulmues.

“Pezullimi i traktatit do të thotë që Republika e Polonisë, si dhe shtetet e tjera që vendosin ta bëjnë këtë, nuk janë më të detyruara të përmbushin dispozitat e tij” tha presidenca polake.

“Në këtë situatë, interesi i sigurisë i Republikës së Polonisë kërkon forcimin e mëtejshëm të aftësive të saj mbrojtëse dhe parandaluese, përmes veprimeve kombëtare dhe atyre të aleatëve. Polonia nuk përjashton marrjen e masave të mëtejshme sipas ligjit ndërkombëtar në të ardhmen, duke përfshirë denoncimin e Traktatit CFE nëse kërkohet nga interesi i sigurisë së Polonisë”, tha ministria.

Dhe Bjellorusia jashtë Traktatit!

Presidenti i Bjellorusisë, Aleksandër Lukashenko ka paraqitur në Dhomën e Ulët një projekt-ligj për pezullimin e Traktatit për Forcat e Armatosura Konvencionale në Europë (CFE), njoftoi pak kohë më parë agjencia shtetërore BelTA.
Agjencia vëren se projektligji parashikon pezullimin e Traktatit CFE, por nuk nënkupton tërheqjen e Minskut nga ai.

“Presidenti i vendit, Aleksandër Lukashenko, ka rënë dakord të paraqesë në Dhomën e Përfaqësuesve të Asamblesë Kombëtare një projektligj “Lidhur me pezullimin e Traktatit për Forcat e Armatosura Konvencionale në Europë”, raportojnë mediat bjelloruse.

Previous Story

Paralajmërimi i Fshehtë i Trump

Next Story

Spiunët Rusë në Selinë e NATO-s në Bruksel

Latest from Info