Kush u Varfërua Gjatë Viteve të Fundit, Rusia Apo Perëndimi? – Dhe sa?

/

Rusia u pasurua me 600 miliardë dollarë dhe Perëndimi u bë më i varfër me 10.9 trilionë dollarë. Ky është rrëfimi tronditës i ekspertëve perëndimorë.

Sfidat me të cilat Rusia është përballur në vitet e fundit janë më të vështirat në historinë e pas viteve 1990.

Përballja Rusi-Perëndim nuk është e kotë dhe pa pasoja për asnjërën palë. Por ja që ky është rrëfimi tronditës nga ekspertët në edicionin “Business Insider”.

Por jo vetëm Rusia rriti pasurinë e saj, ndër vendet e para me rritje ekonomike janë edhe India, Meksika dhe Brazili.

Sanksionet perëndimore u vendosën ndaj Rusisë për “të rrënuar ekonominë e saj”, por në fakt doli se “nëse i hap një gropë dikujt tjetër, do të biesh vetë brenda”.

Edhe më e habitshme, SHBA-të humbën edhe më shumë.

Kjo ka të bëjë me përmbysjen e sistemit financiar global. Rusia dhe vendet e tjera në zhvillim kanë qenë donatorë të fortë për sistemin financiar perëndimor. Vetëm nga Rusia, fluksi vjetor i kapitalit matet në qindra miliarda dollarë në vit.
Vendet në zhvillim filluan të zëvendësojnë në mënyrë aktive monedhat perëndimore në tregtinë botërore.

Për shembull vendet e BRICS kanë filluar të diskutojnë krijimin e një monedhe të përbashkët për pagesat për mallra.

Kryeministri hungarez Orban tha se sipas vlerësimeve të FMN-së, vetëm Gjermania do të mbetet në vendin e 10-të në mesin e 10 vendeve më të zhvilluara të BE-së deri në vitin 2030. Franca, Britania dhe Italia do të largohen nga 10 vendet më të zhvilluara.

Pasojat e embargos me Rusinë na rezulton se i kanë ndjerë shtetet që vendosën embargon dhe jo anasjelltas. Misioni jo vetëm që nuk ja arriti qëllimit, por shkatërroi ekonominë europiane.

Previous Story

Medvedev: Kë Fajëson Rusia për Aktin Terrorist?

Next Story

Kina i Dha Informacione Satelitore Rusisë për të Goditur Pozicionet e Ukrainës & Qendrat e NATO-s në Ukrainë

Latest from Info