“Bras de fer” Bërthamor mes SHBA-së & Rusisë

/

A po shkojmë drejt përdorimit të armëve strategjike SHBA dhe Rusia?

Përgatitjet e djeshme të nëndetëseve balistike ruse dhe bombarduesve amerikanë të kujtojnë skenë të luftës së ftohtë.

Dje ka qenë pa ndalesë transmetimi i sinjaleve të radios në frekuenca të koduara ushtarake me burimin e kontinentit rus për të gjitha njësitë e komandës së raketave balistike të nëndetëseve ruse. Transmetimi i sinjalit “T-600” me identifikuesin me prioritet më të lartë, i cili nga nëndetëset e raketave balistike ruse përkthehet si i ashtuquajturi kod “MONOLITH”.

Kodi specifik karakteristik është në thelb sinjali që marina ruse lëshon për të vënë nëndetëset e saj strategjike në një gjendje gatishmërie të menjëhershme, në mënyrë që ato të kenë aftësinë për të vazhduar me një lëshim të menjëhershëm të raketave balistike me koka bërthamore.

Në të njëjtën kohë, SHBA iu përgjigj urdhrit të Moskës për gatishmërinë bërthamore MONOLITH të raketave strategjike të nëndetëseve ruse duke ngarkuar bombarduesit strategjikë B-52H Stratofortress me armë bërthamore.

Armët u vendosën në bazën e Forcave Ajrore Minot dhe proçesi lidhur me këtë u bë publik.

Konkretisht, në bombardues u ngarkuan 8 raketa lundrimi, AGM-129 ACM, me koka bërthamore të cilat janë arma kryesore bërthamore e krahut ajror të “triadës” bërthamore amerikane.

I gjithë ky përshkallëzim i mprehtë na bën të marrim parasysh fuqinë bërthamore globale dhe potencialin e saj shkatërrues, si në lidhje me arsenalet e SHBA-së, Rusisë dhe Kinës, por edhe të fuqive rajonale.

Nga rreth 12.100 koka bërthamore në mbarë botën, afërsisht 9.583 janë në rezerva ushtarake për përdorim nga raketa, avionë, anije dhe nëndetëse. Kokat e mbetura janë tërhequr, por mbeten relativisht të paprekura dhe presin demontimin.

Nga 9.583 koka luftarake në stokun ushtarak, rreth 3.880 janë operacionale (në raketa ose baza bombarduese).

Nga këto, rreth 2.000 koka luftarake amerikane, ruse, britanike dhe franceze janë në gatishmëri.

Në vend të çarmatimit bërthamor, shtetet e armatosura bërthamore duket se po planifikojnë të mbajnë arsenale të mëdha për një të ardhme të pacaktuar, në kundërshtim me qëllimin dhe frymën e Traktatit për Mospërhapjen e Armëve Bërthamore.

Përveç kësaj, të gjitha shtetet vazhdojnë të modernizojnë forcat e tyre bërthamore me një ritëm të konsiderueshëm, duke shtuar disa lloje të reja dhe/ose duke rritur rolin e tyre në strategjinë kombëtare dhe deklaratat publike, duke demonstruar një përkushtim për ruajtjen e armëve bërthamore për një të ardhme të pacaktuar.

Shembull tipik është hyrja në shërbim e raketave supersonike Avangard nga Rusia, si dhe modernizimi i LGM-118 Minuteman III nga Forcat Ajrore të SHBA.

Previous Story

Senatorja Amerikane Republikane Godet SHBA-në & Ukrainën me Një Amendament

Next Story

Rezultatet e një Raporti Japonez Janë Tronditëse - Vdekjet nga Kanceri u Rritën pas Vaksinimeve Masive Kundër Covid

Latest from Info

Ati ynë!

Teksa studiojmë “Ati ynë” që na mësoi Jezu Krishti, kuptojmë gjithnjë e më shumë se është