“Jacta alea est” për Rusinë: Kharkiv do të Jetë Objektivi i Sulmit të Ri të Madh – U Miratua nga Putini

/

Pse u zgjodh qyteti i Ukrainës verilindore dhe jo Odessa?

Shtabi i Përgjithshëm rus ka marrë miratimin e Kremlinit për drejtimin e ofensivës së madhe ruse që do të nisë në javët e ardhshme pas Paradës së Fitores së 9 majit në Moskë dhe ky rajon do të jetë Kharkiv, dhe jo Odessa për një sërë arsyesh që kryesisht kanë të bëjnë me afërsinë e linjave të furnizimit të ushtrisë ruse dhe jo vetëm.

Përzgjedhja e Kharkiv-it si objektivi qendror i ofensivës së re të madhe ruse pas shkurtit 2022 u miratua nga vetë Presidenti i Rusisë Putin.

Kharkiv është qendra e trafikut hekurudhor midis Ukrainës lindore dhe Rusisë, pasi rrjeti hekurudhor nga rajonet rusishtfolëse (Kharkovi është 70% rusishtfolës) u shkatërrua nga ukrainasit para fillimit të luftës.

Sipas planit ekonomik rus, zonat e Ukrainës lindore që tani janë pjesë e Rusisë dhe janë pushtuar ose janë gati të pushtohen, duhet të fillojnë të hyjnë në një prodhim normal ekonomik duke filluar nga vjeshta e ardhshme.

Rusët vlerësojnë një rritje të PBB-së të vendit, me të paktën tre njësi në vit nga rifillimi ekonomik i rajoneve të reja dhe tani një kusht për ta është që Kharkiv të vihet nën kontrollin rus.

Pushtimi i plotë i tij është i vështirë, ndaj synojnë ta rrethojnë dhe ta izolojnë nga Kievi dhe gradualisht ta pushtojnë me dorëzimin e ukrainasve, pa pasur nevojë të shkatërrojnë qytetin. Të paktën kështu shpresojnë.

Tashmë komanda ushtarake ukrainase e rajonit Balaklava, në Kharkiv, ka raportuar një sulm me raketa në zonën e stacionit hekurudhor që të çon nga Kharkiv në Donbass.

Deri më tani, lëvizja e trenave elektrikë në këtë seksion tani është e kufizuar nga Kharkiv në Balaklava dhe nuk vazhdon në Izium, i cili ka rënë në duart e ukrainasve që nga vjeshta e vitit 2022.

Autoritetet ukrainase raportuan gjithashtu se forcat ruse kryen një seri sulmesh në tre objekte të ndryshme hekurudhore në rajonet Donetsk, Çerkasi dhe Kharkiv.

Burimet ruse konfirmuan sulmin ndaj qytetit Smela, rajoni i Çerkasi, me dy raketa Iskander-M. U godit depoja, linja hekurudhore dhe godina e stacionit.

Megjithatë, për shkak se në një muaj nga sot situata do të jetë krejtësisht e ndryshme përsa i përket dinamikës së forcave të armatosura të Ukrainës, Forcat Ajrore Ruse ndërmorën sulme të ashpra dhe masive në rrjetin hekurudhor të Ukrainës.

Përkundrazi, Odessa nuk ka rëndësinë kritike që ka Kharkiv për ekonominë ruse.

Sigurisht që do të jetë qëllimi i radhës rus, pasi bllokimi (çfarëdo qoftë) i mbetur i Ukrainës nga qasja në Detin e Zi është qëllimi kryesor dhe përfundimtar i Rusisë.

Deri atëherë, megjithatë, ka një rrugë të gjatë për të bërë edhe vetë NATO, që “po jep gjithçka” për të shkatërruar sulmin rus, që duhet të mposhtur.

Previous Story

FMN: Borxhi i Madh i SHBA-së Është Një Rrezik Serioz për Ekonominë Globale

Next Story

Qindra Arkivole me Trupa Ushtarësh të NATO-s po Kthehen nga Ukraina

Latest from Info