Pranimi i “Bombës” nga zv.Sekretari Amerikan i Mbrojtjes – Cilat Armë Perëndimore Dështuan Keq në Ukrainë & Pse NATO Është Veçanërisht e Shqetësuar (video)

/

“Disa sisteme të NATO-s dështuan – si rusët i heshtën ata.”

Bill Laplante, nënsekretari amerikan i mbrojtjes, bëri një zbulim bombë që shqetëson veçanërisht disa vende anëtare të NATO-s. Ai vetë pranoi dështimin e armëve të rëndësishme të furnizuara nga Shtetet e Bashkuara në Ukrainë.

Më konkretisht, Bill LaPlante gjatë një prezantimi në Qendrën Amerikane për Studime Strategjike dhe Ndërkombëtare (CSIS) shpjegoi sesi marrësit GPS dhe kundërmasat elektronike të zhvilluara nga Boeing Corporation nuk funksionuan në kushte të rënda të luftës elektronike që ekzistonin në zonën ajrore të Donbass.

Bill Laplante tha se municionet ajër-tokë, tokë-ajër dhe tokë-tokë nuk funksionuan mirë për shkak të funksionimit të luftës elektronike ruse dhe faktorëve të tjerë, kjo është arsyeja pse Forcat e Armatosura të Ukrainës refuzuan t’i përdorin ato.

Megjithëse ai nuk specifikoi se cilat janë municionet, raportet e mëparshme nga burime ruse dhe perëndimore tregojnë se ato janë GLSDB (GBU-39/B).

Kjo nxjerr në pah zonën e njohur të Luftës.

“Edhe pse emri nuk është specifikuar, GLSDB, siç dihet, është i vetmi sistem armësh që Ukraina mori nga Shtetet e Bashkuara që përputhet me përshkrimin e plotë të Laplante”, thekson informacioni mediatik.

Siç vuri në dukje Laplante, Shtetet e Bashkuara i dërguan këto municione ukrainasve, por ato rezultuan të paefektshme.

“Ato nuk funksionuan për një numër arsyesh, duke përfshirë ndërhyrjen elektromagnetike” tha ai.

GLSDB është një zhvillim i përbashkët nga Boeing dhe Saab për lëshim nga sistemet e shumëfishta të nisjes HIMARS.

Përfshirja e GLSDB në një nga paketat e ndihmës ushtarake për Kievin u njoftua në fillim të vitit 2023.

Në minutën 53.21 të videos fragmenti.

Çfarë kishin raportuar rusët? Pse NATO është e shqetësuar.

Rusët kishin raportuar që në shtator 2023 performancën e dobët të MLRS HIMARS me armatimin GLSDB dhe GMLRS.

Me përjashtim të disa goditjeve që i janë shkaktuar ushtrisë ruse në fillim të luftës, ata kanë heshtur për gati një vit. Në mediat ruse pati raportime të detajuara për këtë çështje, pasi ekspertët rusë e konsideruan “anulimin” e këtij sistemi të veçantë të armëve perëndimore një sukses të madh.

Në këtë hulumtim, burimet ruse raportuan se ata ishin në gjendje të përshtatnin sistemin e luftës elektronike Krasukha-4 me kërkesat e MLRS HIMARS duke e neutralizuar atë. Dhe jo vetëm kaq.

Sistemet ruse EW, duke përfshirë “Zhitel”, “Pole-21” dhe “Serp-VS5”, neutralizuan në mënyrë efektive funksionalitetin e këtyre municioneve. Ndërhyrja rriti gabimin rrethor të raketave GLSDB nga 1.5 – 3 metra në disa dhjetëra metra, duke ndikuar seriozisht në saktësinë dhe efektivitetin e tyre.

Në kontrast të plotë, antenat ruse GLONASS/GPS, veçanërisht modelet “Kometa-A/M/R8”, kanë demonstruar qëndrueshmëri të konsiderueshme ndaj shumicës së taktikave EW të Ushtrisë ukrainase në brezin L, duke siguruar funksionim të vazhdueshëm në kushte të vështira.

Kjo çështje ngre shqetësime të rëndësishme për NATO-n, pasi raketa GBU-39/B (SDB) shërben si gur themeli i arsenalit të raketave ajër-tokë të NATO-s.

Reduktimi i efektivitetit të këtyre raketave në Ukrainë për shkak të kundërmasave ruse të EW mund të kufizojë rëndë vlerën e tyre strategjike në konfliktet e ardhshme me kundërshtarët kryesorë si Kina ose Irani dhe në trajtimin e kërcënimeve të tjera të sigurisë rajonale.

Versioni ajror i kësaj bombe, SDB, është në shërbim me ushtrinë amerikane dhe në sasi të mëdha, si dhe me ushtritë e vendeve të tjera.

Previous Story

Sulmi i Madh Rus në Kharkiv po Afrohet

Next Story

Ministra të Netaniahut në Favor të Ndërtimit të Tempullit të Tretë!

Latest from Info