Kryeministri i Ri i Shkupit: “Do ta Quaj Vendin Tim si të Dua – Le të Shkojë Greqia në Hagë Nëse Nuk i Pëlqen!”

/

G. Gerapetritis po përpiqet të pengojë maqedonasit të tërhiqen nga Marrëveshja e Prespës!

Kryeministri i sapozgjedhur i Shkupit, Kristian Mitskoski, po e hedh në ajër Marrëveshjen e Prespës pas presidentes së re të vendit, pasi edhe ai deklaron se Shkupin do ta quajë si të dojë, por qeveria e K. Mitsotakis po përpiqet ta sjellë atë në tavolinë, duke treguar se e duan këtë marrëveshje.

Në fakt, ai i “ka thënë” Greqisë duke kërkuar të ndalojë sulmet ndaj vendit të tij dhe nëse ka problem të shkojë në Gjykatën e Hagës, duke thënë se qeveria greke mund të nisë një proçes, më pas atje do të shohim argumentet nga njëra palë dhe nga tjetra!

Pas heshtjes për deklaratat po aq provokuese të presidentes së re, sot ai ka mbajtur qëndrim për Marrëveshjen e Prespës. Kryeministri maqedonas thekson se është e drejta e tij kushtetuese që ta quajë vendin si të dojë dhe askush nuk do t’i imponojë diçka ndryshe.

“Revizionizmi nuk ka vend në botën tonë moderne dhe nuk duhet toleruar”, është përgjigja e ministrit të Jashtëm Giorgos Gerapetritis në deklaratat e përbashkëta me homologun e tij çek Jan Lipafski, nga Praga, ku ndodhet për një vizitë zyrtare.

Sa i përket Maqedonisë së Veriut, theksoi ai, ne e dimë se një nga parakushtet për promovimin e proçesit europian është vërtet respektimi i Marrëveshjes së Prespës nga qeveria e Maqedonisë së Veriut, në të cilën jepet emri i saktë i vendit.

“Qeveria greke dëshiron në çdo mënyrë të vazhdojë zbatimin e Marrëveshjes, megjithatë duhet të dimë se nuk mund të ketë lëshime kur flasim për zbatimin e një marrëveshjeje ndërkombëtare, e cila sipas definicionit tejkalon ligjet e brendshme, pra nuk ka vend për çdo tërheqje”, theksoi ai në një tjetër deklaratë “stresuese” , që tregon se qeveria e K. Mitsotakis po bën të gjitha përpjekjet që të mos prishet Marrëveshja e Prespës, të cilën para zgjedhjeve thoshin se nuk e donin.

“Greqia do të monitorojë nga afër situatën në Maqedoninë e Veriut. Kërkojmë nga qeveria dhe presidenti i Maqedonisë së Veriut që të zbatojnë plotësisht Marrëveshjen e Prespës. Jemi të hapur për të diskutuar më tej, por siç thashë nuk mund të tolerohen koncesionet për parakushte”, përfundoi ai.

Previous Story

Polonia 1980-1981: Fillimi i Fundit të Perandorisë Sovjetike

Next Story

Robert Fico e Kishte “Parashikuar” Atentatin Ndaj Tij Një Muaj më Parë! (video)

Latest from Info