Shkencëtarët Besojnë se Kanë Zgjidhur Misterin e Ndërtimit të Piramidave të Egjiptit

/

Në detaje, gjetjet e studimit amerikan.

Shkencëtarët pretendojnë se kanë zgjidhur misterin sesi u ndërtuan Piramidat e Egjiptit.

31 piramidat e Egjiptit, duke përfshirë kompleksin me famë botërore të Gizës, u ndërtuan me ndihmën e një dege të Nilit të fshehur nën shkretëtirë dhe tokë bujqësore, thonë studiuesit në Universitetin e Karolinës së Veriut Wilmington.

BBC, duke paraqitur gjetjet e hulumtimit amerikan, shpjegon se shkencëtarët zbuluan se piramidat ndoshta ishin ndërtuar përgjatë një dege të humbur e të lashtë të Nilit.

Vihet re se, për shumë vite, arkeologët besonin se egjiptianët e lashtë duhet të kenë përdorur një rrugë ujore aty pranë për të transportuar materiale të tilla si gurët e nevojshëm për të ndërtuar piramidat përtej lumit.

Megjithatë, deri më tani, “askush nuk ishte i sigurtë për vendndodhjen, formën, madhësinë ose afërsinë e kësaj rruge të madhe ujore me vendndodhjen aktuale të piramidave”, thekson një nga autorët e hulumtimit, profesor Eman Ghoneim.

Arkeologët amerikanë që studiuan imazhet satelitore të zonës pohojnë se strukturat e famshme mund të ishin ndërtuar përgjatë një dege të Nilit, i cili nuk ekziston më sot.

Ky mund të jetë një shpjegim i arsyeshëm, pasi ato u ndërtuan në një brez të ngushtë shkretëtire jo mikpritëse në Egjipt. Më pas, shkencëtarët përdorën sondazhe gjeofizike dhe metoda të tjera për të konfirmuar praninë e provave të lumenjve dhe kanaleve të mëparshme nën sipërfaqen aktuale të tokës.

Analiza i befasoi pasi, pretendojnë se konfirmoi praninë e një dege të dikurshme të Nilit, 64 kilometra e gjatë, e cila tashmë është e mbuluar nga toka bujqësore.

Fakti që akumulimi i rërës për shkak të erërave u rrit, i cili shoqërohet me një thatësirë ​​të madhe që filloi rreth 4.200 vite më parë, mund të shpjegojë zhdukjen e kësaj shtrirjeje të Nilit.

Në të njëjtën kohë, ky fakt gjeologjik mund të shpjegojë vendosjen e 31 piramidave, duke përfshirë kompleksin mbresëlënës të Gizës, në këtë terren jo mikpritës saharan, pasi zona do të kishte qenë lehtësisht e aksesueshme nëpërmjet degës së Nilit në kohën e ngritjes së tyre.

“Kjo do të kishte qenë jetike për transportin e materialeve të ndërtimit”, thanë studiuesit, duke shtuar: “Pjesa më e madhe e piramidave në Egjipt janë të përqendruara përgjatë një rripi të ngushtë shkretëtirë, por ende nuk është dhënë asnjë shpjegim për të justifikuar pse janë ndërtuar ato, në atë vend të caktuar”.

Hulumtimi i shkencëtarëve, i botuar në revistën “Communications Earth & Environment” thotë gjithashtu: “Këtu ne përdorim imazhet e radarëve satelitorë, të kombinuara me të dhëna gjeofizike dhe studime të gjera të tokës, për të hetuar strukturën nëntokësore dhe sedimentologjinë në Luginën e Nilit, ngjitur me këto piramida.

Ne gjurmojmë pjesë të një dege të madhe të zhdukur të Nilit, të cilin ne e quajmë “Ahramat”, e cila shkon përgjatë ultësirës së rrafshnaltës së Shkretëtirës Perëndimore, ku ndodhen shumica e piramidave.

Shumë nga piramidat kanë rrugëkalime që të çojnë atje ku dikur rridhnin ujërat e lumit dhe të çojnë në tempujt e luginës, të cilët mund të kenë funksionuar dikur si “porte” përgjatë Ahramatit.

Për shkencëtarët amerikanë, dega e Nilit “Ahramat” luajti një rol të rëndësishëm në ndërtimin e monumenteve si një rrugë ujore për të transportuar punëtorë dhe materiale ndërtimi në vendet ku u ndërtuan piramidat e Egjiptit”, komentohet në artikullin përkatës të BBC.

Previous Story

Ezekieli 33:12-18 - Drejtësia & Pabesia

Next Story

Medvedev Deklaron se do të Pushtojnë Ukrainën në Tërësinë e Territoreve të Saj!

Latest from Info

Perëndia Trini

Që në moshë të vogël themi fjalët: “Besoj në një Perëndi…!” Kemi mësuar se Perëndia është