Rezoluta për “Gjenocidin” në Srebrenicë – Gjermanët Pro Shqiptarëve Apo Duan të Ndezin “Zjarre” në Ballkan?

/

Rezoluta u votua, por mund të shkaktojë shpërbërjen e Bosnjë-Hercegovinës.

Gjermanët duket se duan “të ndezin zjarre” të reja në Ballkan duke paraqitur një rezolutë e cila u votua në fund, në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së, e cila në thelb pranon se gjenocidi u krye nga serbët në Srebrenicë në vitin 1995.

Lideri serb i Bosnjës Milorad Dodik ka paralajmëruar tashmë se miratimi i deklaratës specifike për Srebrenicën “do të nënkuptojë fundin e Bosnjës dhe Hercegovinës”!

Republika Serbe e Bosnjës ka deklaruar madje, përmes presidentit të saj, se do të propozojë një shkëputje paqësore.

Gjermanët e dinin se çfarë mund të provokonin me këtë rezolutë dhe është e qartë se ata kanë synime specifike.

Serbia është i vetmi vend që ka mbetur miqësor me Rusinë ortodokse dhe Perëndimi po kërkon mënyra për të ndryshuar orientimin e saj.

Një luftë shkatërruese mund të jetë një katalizator.

Duhet theksuar se Gjermania kishte luajtur një rol udhëheqës në shpërbërjen e ish Jugosllavisë në vitin 1991, pasi ishte vendi anëtar i BE-së që njohu shkëputjen e Sllovenisë dhe Kroacisë, dhe më pas të Bosnjës (pavarësisht se të gjithë e dinin se ishte një zonë multietnike dhe multifetare).

Athina, abstenoi nga votimi në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së për një rezolutë që shpallte 11 korrikun si “Ditën Botërore të Kujtimit për Gjenocidin e Srebrenicës në 1995”.

Në veçanti, Berlini arriti të promovojë rezolutën në fjalë në kurriz të Serbisë.

Në të kaluarën ka pasur një rezolutë të ngjashme për “gjenocidin Tutsi” në Ruanda.

Rezoluta përfundimisht kaloi me një shumicë të ngushtë dhe me një numër të madh vendesh që abstenuan gjatë votimit.

Në veçanti, nga 193 shtete anëtare, 171 morën pjesë në votim. 84 vende votuan “pro”, 19 vende “kundër” dhe 68 vende deklaruan “abstenim”.

Kjo do të thotë se më pak se gjysma e shteteve anëtare të OKB-së (193 gjithsej) votuan pro “rezolutës” (84 vende), ndërsa votat “kundër” dhe “abstenim” ishin më të shumta (87 vota).

Greqia i paraqiti Byrosë së Asamblesë së Përgjithshme një justifikim për qëndrimin që do të mbante, në të cilin thekson se është e parakohshme që të promovohet një rezolutë e tillë në këtë moment, “nuk e ndihmon dialogun e vazhdueshëm në Ballkanin Perëndimor, vjen në një kohë të papërshtatshme, nuk promovon përpjekjet për pajtim në rajon dhe nuk i shërben perspektivës së vendeve që anëtarësohen në BE”.

Previous Story

Danieli 12:1-13 / Kohët e Fundit Sipas Profetit Daniel

Next Story

Panathinaikos Është Kampion i Europës në Basketboll!

Latest from Info