Krimi më i Famshëm i Londrës u Shndërrua në Një Film ‘Hit’!

/

Një mister i pazgjidhur edhe sot e kësaj dite.

Historia e “Jack the Ripper” mbetet një nga krimet më misterioze dhe më të famshme në historinë e Londrës dhe ndoshta të gjithë botës. Vrasjet e tmerrshme që i atribuohen Xhekut dhe fakti që autori nuk u kap kurrë, kanë nxitur teori dhe hetime të panumërta për më shumë se një shekull.

Vrasjet

Në vjeshtën e vitit 1888, Whitechapel, një zonë e varfër dhe e rrënuar e Londrës Lindore, u bë fokusi i një sërë krimesh të tmerrshme. Vrasjet iu atribuuan një autori që u bë i njohur si Jack the Ripper. Viktimat e tij ishin kryesisht prostituta dhe vrasjet e tyre karakterizoheshin nga dhuna ekstreme dhe gjymtimi.

Pesë vrasje konsiderohen viktimat e “Pesë kanonikët” të Jack:

Mary Ann Nichols (31 gusht 1888);
Annie Chapman (8 shtator 1888);
Elizabeth Stride (30 shtator 1888);
Catherine Eddowes (30 shtator 1888);
Mary Jane Kelly (9 nëntor 1888);

Secila prej këtyre grave u gjet e vrarë me shenja dhune, që lë të nënkuptohet një furi e pamëshirshme dhe pothuajse ritualiste.

Identiteti i vrasësit

Pavarësisht hetimeve intensive të policisë dhe gazetave të kohës që ushqenin imagjinatën e publikut, identiteti i Jack the Ripper mbetet i panjohur. Janë propozuar shumë teori, duke përfshirë emra të tillë si:

Montague John Druitt: Një avokat dhe mësues që kreu vetëvrasje menjëherë pas vrasjeve.
Aaron Kosminski: Një emigrant polak që u shtrua në spital në një azil mendor.
Sir William Gull: Mjeku i Mbretëreshës Viktoria, i lidhur me teoritë e konspiracionit të familjes mbretërore.
Francis Tumblety: Një sharlatan amerikan i njohur për pikëpamjet e tij mizogjene.

Pavarësisht hetimeve dhe analizave të panumërta, mungesa e provave të prekshme e bën të pamundur identifikimin përfundimtar të Jack the Ripper.

Miti

Legjenda e Jack Ripper është bërë pjesë e trashëgimisë kulturore të Londrës. Legjendat që rrethojnë personin e tij kanë frymëzuar libra, filma dhe seri televizive të panumërta. Zona Whitechapel ende tërheq turistë të interesuar për të parë nga afër vendet e vrasjeve dhe për të mësuar më shumë rreth kësaj periudhe rrëqethëse të historisë.

Përveç kësaj, rasti i Jack the Ripper ka luajtur një rol të rëndësishëm në studimin e kriminalistikës dhe mjekësisë ligjore. Kërkimi i autorit hodhi themelet për shumë nga metodat që përdoren sot në analizën e krimit dhe hetimin penal.

Previous Story

"Dilema Strategjike" e NATO-s: Nëse do të Ketë Paqe Tani, Ushtria Ruse do të Bëhet më e Fuqishme në Vitet e Ardhshme, Ndërsa Polonia Bën Thirrje për Copëtimin e Rusisë!

Next Story

Falna Fajet Tona, Sikundër Ne ua Falim Fajtorëve Tanë!

Latest from Info

Perëndia Trini

Që në moshë të vogël themi fjalët: “Besoj në një Perëndi…!” Kemi mësuar se Perëndia është