Depërtimi Rus në Zemër të Afrikës!

/

Perëndimi po merr fund gjeopolitikisht (video)!

Ndryshimi i epokave.

Me Rusinë dhe Shtetet e Bashkuara që përfaqësojnë gjithnjë e më shumë dy pole të ndryshme gjeopolitike, lidhjet e mëparshme midis Moskës dhe Afrikës janë forcuar shumë!

Autori dhe studiuesi Dr.Gerald Horne, profesor i historisë në Universitetin e Hustonit në Teksas, komentoi këtë zhvillim jashtëzakonisht të rëndësishëm gjeopolitik.

Ai vuri në dukje se shumë vende afrikane përballen me kërcënime nga lëvizjet xhihadiste të financuara nga aleatët e SHBA-ve në Gjirin Persik:

“Rusia duhet të luftojë po këta të zellshëm fetarë, të cilët shpesh sponsorizohen nga imperializmi amerikan në tokën e tyre. Për të mos përmendur zonën përreth, duke folur për Sirinë, për shembull”.

Por Franca gjithashtu shihet shpesh me pakënaqësi si një ish fuqi koloniale në rajon!

Sondazhet tregojnë se ndikimi i Rusisë në Afrikë është rritur në të gjithë rajonin, me Kinën që shihet gjithashtu si një vend mik pasi fuqia aziatike investon në projekte infrastrukturore në të gjithë kontinentin.

Përfshirja e Shteteve të Bashkuara është vënë nën kritika pasi shumë vende kundërshtojnë përpjekjet e ashpra të administratës Biden për të detyruar vendet të ndërpresin lidhjet me Rusinë pas operacionit special ushtarak të vendit në Ukrainë.

“Ne e kuptojmë pse shumë vende afrikane po kërkojnë tani ndihmë nga Rusia”, tha Horn. Eksperti parashikoi se vende si Nigeria do t’i drejtohen përfundimisht Rusisë për ndihmë në luftimin e grupeve të armatosura si Boko Haram.

Shihni për shembull çfarë po ndodh në Republikën e Afrikës Qendrore, një vend në Afrikë, ku edhe rusët kanë depërtuar ushtarakisht!

Presidenti i Republikës Afrikane, Presidenti Twadera, tha për RT se Moska dhe Bangui do të thellojnë një bashkëpunim reciprokisht të dobishëm, veçanërisht në fushën e bujqësisë dhe energjisë.

Përveç kësaj, Rusia organizoi stërvitje të përbashkëta dhe siguroi pajisje ushtarake për të rritur aftësitë mbrojtëse të vendit afrikan.

Previous Story

Këshilltari i Putin: “Fati i Mbarë Njerëzimit Varet nga Zgjedhjet Amerikane”!

Next Story

Çfarë Ndodhi? - Incidenti me Ambasadoren Amerikane në Ministrinë e Punëve të Jashtme Ruse!

Latest from Info

Perëndia Trini

Që në moshë të vogël themi fjalët: “Besoj në një Perëndi…!” Kemi mësuar se Perëndia është