Avioni i “Apokalipsit” E-6B Mercury & Nëndetësen e Norvegjisë SSBN NW që Mbart Energji Bërthamore të Klasit Ohio

/

Avioni i “Apokalipsit” E-6B Mercury sinjalizoi për veprime emergjente nëndetësen e Norvegjisë SSBN NW që mbart energji bërthamore të klasit Ohio!

Gatishmëria Bërthamore e SHBA dhe Misioni TACAMO në Norvegji.

Forcat bërthamore strategjike amerikane janë në gatishmëri të shtuar bërthamore. Një nëndetëse me raketa balistike e marinës amerikane USS Ohio u shfaq në Detin Norvegjez, e shoqëruar nga kryqëzori me raketa të drejtuara të klasës Ticonderoga, USS Normandy, ndërsa i ashtuquajturi “avioni i apokalipsit” EA-6B Mercury fluturoi në ajër së bashku me avionin e patrullimit detar P- 8A Poseidon.

“Avioni i Apokalipsit” transmetoi një Mesazh Veprimi Emergjent (EMA) në nëndetësen e raketave balistike. EAM është një mesazh i koduar i transmetuar nëpërmjet një antene VLF në një SSBN për një veprim specifik.

Forcat amerikane kryen një sulm të parë bërthamor të simuluar kundër Rusisë, një frymë larg kufijve rusë. Operacioni zgjati pesë orë.

Kjo në mënyrë operative, nëse do të ndodhte, do të zvogëlonte mundësinë e një reagimi rus.

Çdo vendim për të sinjalizuar praninë e njërës prej këtyre nëndetëseve, të cilat janë elementë kyç të parandalimit bërthamor të Amerikës dhe zakonisht mbeten jashtë syve ndërsa pozicionohen, në thelb dërgon një mesazh për kundërshtarët e mundshëm si Rusia.

Shfaqja e Tenesit në ujërat veriperëndimore të Norvegjisë pason një vizitë të parë në llojin e tij në Kubë (së bashku me anijet e tjera të marinës ruse) nga nëndetësja e avancuar e raketave bërthamore të klasës Yasen-M të Rusisë (SSGN) këtë muaj, e cila gjithashtu kishte synuar të dërgonte një sinjal në Shtetet e Bashkuara.

Forcat Detare të SHBA-ve, Europës, Afrikës (NAVEUR-NAVAF) dhe Flota e Gjashtë e SHBA-ve, komandat më të larta detare në Europë, më herët sot publikuan fotot e Tenesit dhe aseteve të tjera detare të marra më 23 qershor.

Kjo, të paktën pjesërisht, shpjegon vendosjen e rrallë të një Mercury (“Avioni i Apokalipsit”) në Stacionin Ajror Rygge të Forcave Ajrore Mbretërore Norvegjeze, në skajin jugor të vendit, javën e kaluar.

Vlera operacionale e avionit të Apokalipsit.

Të njohura gjithashtu si “avionët e apokalipsit”, flota e marinës prej 16 avionësh E-6B, e bazuar në Boeing 707, janë qendra kritike të komandës ajrore përmes të cilave jepen urdhra për sulme bërthamore, duke përfshirë njësitë bombarduese bërthamore të Forcave Ajrore dhe raketat strategjike të kapanoneve, nëse lind nevoja.

Avionët Mercury janë të pajisur me antena të specializuara të anuluara pesë milje të gjata për të komunikuar drejtpërdrejt me nëndetëset e raketave balistike të klasit Ohio, ose SSBN, duke lejuar që anijet të mbeten të zhytura aty ku janë, më pak të prekshme ndaj sulmit.

Marina, e cila e quan këtë grup misioni Take Charge and Move Out (TACAMO), dëshiron të zëvendësojë E-6B në atë rol me një variant të avionit C-130J Hercules në të ardhmen.

I gjithë misioni i komandës dhe kontrollit bërthamor i Forcave Ajrore, i njohur zakonisht si Looking Glass, do të kalojë në platforma të tjera, duke përfshirë aeroplanët e ardhshëm të Qendrës së Operacioneve Ajrore të Survivable Airborne (SAOC) me bazë në Boeing 747.

Një Njoftim për Mariners (NOTAM) u lëshua javën e kaluar duke paralajmëruar për “operacionet e fluturimit ushtarak me rrezikun e fluturimit të fshehtë” mbi një zonë të Detit Norvegjez më 23 qershor.

Kjo sugjeron që E-6B në Rygge do të kryente një fluturim duke përdorur antenën e tij pasuese për të komunikuar me një SSBN të zhytur E-6B dhe Tennessee, së bashku me Normandinë dhe P-8A dhe ndoshta automjete të tjera, u trajnuan së bashku.

Dhe P-8A të Marinës janë gjithashtu shumë më tepër se thjesht aeroplanë patrullimi detar, me aftësitë e tyre të gjera të mbledhjes së inteligjencës, mbikëqyrjes dhe zbulimit (ISR).

Një mesazh i qartë për Rusinë.

Me këtë në mendje, paraqitja e Tenesit me forcat e tjera të marinës në ujërat në veriperëndim të Norvegjisë aleate të NATO-s gjatë fundjavës vjen kryesisht një javë pasi nëndetësja Kazan dhe tre anije të tjera ruse përfunduan vizitën e tyre në kryeqytetin kuban, Havana.

Megjithëse autoritetet amerikane, ruse dhe kubane e minimizuan vizitën në port si rutinë, Ministria e Mbrojtjes e Rusisë theksoi stërvitjen e flotiljes për sulmet e anijeve sipërfaqësore të armikut gjatë rrugës për në Karaibe.

Më herët në udhëtimin e grupit të detyrës detare, autoritetet ruse kishin lëshuar gjithashtu një video që tregonte një P-8A që synonte një nga sistemet e armëve të tipit Palash të fregatës Project 22350 Admiral Gorshkov.

Në vitin 2022, vetë USS Tennessee u angazhua në një tjetër shfaqje forcë të pazakontë së bashku me një numër të panjohur të nëndetëseve britanike SSBN, të klasit Vanguard me energji bërthamore diku në Oqeanin Atlantik.

Një helikopter E-6B Mercury dhe një helikopter MH-60R Sea Hawk gjithashtu morën pjesë në këtë shfaqje të forcës. Armatimi kryesor si në anijet e klasës Ohio, ashtu edhe në Vanguards është raketa balistike e lëshuar nga nëndetësja Trident D-5.

Këto armë kanë një konfigurim të shumëfishtë të mjetit me rihyrje të pavarur (MIRV) dhe mund të ngarkohen me disa koka të ndryshme bërthamore. Për Mbretërinë e Bashkuar, nëndetëset Vanguards përfaqësojnë tërësinë e aftësive të saj aktuale parandaluese bërthamore.

Shfaqja e fundit e forcës detare amerikane në Detin Norvegjez nënvizon gjithashtu rëndësinë më të gjerë strategjike të kësaj zone, e cila është një korridor kryesor për nëndetëset ruse dhe anijet e tjera detare që shkojnë në Atlantik.

Marrëdhëniet e ushtrisë amerikane me homologët e saj në Norvegji, si dhe me vendet e tjera nordike të Danimarkës, Finlandës, Islandës dhe Suedisë, që të gjitha tani janë anëtarë të aleancës së NATO-s, janë rritur në mënyrë të qëndrueshme vitet e fundit. Kjo përfshin punën për rinovimin e një baze detare norvegjeze të ndërtuar nën një mal, pjesërisht për të ndihmuar në mbështetjen e nëndetëseve amerikane në zonë, si dhe rritjen e përdorimit të bazave ajrore norvegjeze nga avionët ushtarakë amerikanë.

Thënë këtë, një SSBN e klasit Ohio, një kryqëzor i klasit Ticonderoga, një E-6B Mecury dhe një P-8A Posideon së bashku në Detin Norvegjez është ende një shfaqje jashtëzakonisht e pazakontë e aftësive detare bërthamore dhe konvencionale të SHBA-së në një zonë shumë strategjike.

Previous Story

"Tragjeditë" në Jetën e Jack Nicholson

Next Story

Distancimi - Braktisja e së Vërtetës

Latest from Info

Perëndia Trini

Që në moshë të vogël themi fjalët: “Besoj në një Perëndi…!” Kemi mësuar se Perëndia është