Kush Është Prostituta e Kapitullit të 17të në Apokalips?

/

Në fund të kapitullit 16 të Apokalipsit, apostulli Joani pa rënien e Babilonisë: “Dhe qyteti i madh u nda në tri pjesë dhe qytetet e kombeve ranë. Dhe Babilonia e madhe u kujtua përpara Perëndisë për t’i dhënë asaj kupën e verës së zemërimit të tij” (Apokalipsi 16:19).

Dy gratë e Apokalipsit

Në kapitullin 17, një engjëll erdhi për t’i shpjeguar apostullit Joanit se çfarë do të thotë rënia e Babilonisë. Apostulli Gjon u transportua në një vegim në shkretëtirë dhe pa “një grua të ulur mbi një bishë të kuqe, e cila ishte plot me emra blasfemie dhe që kishte shtatë koka dhe dhjetë brirë. Gruaja ishte e veshur me të purpurta dhe flakë të kuqe, e stolisur me ar, gurë të çmuar dhe perla, e cila kishte në dorë një kupë ari, plot me neveritë dhe ndyrësirat e kurvërisë së saj. Dhe mbi ballin e saj ishte shkruar një emër: Mister, Babilonia e madhe, nëna e prostitutave dhe të neverive të tokës” (Apokalipsi 17:3-5).

Kjo ishte gruaja e dytë që apostulli Joan pa në Apokalips. E para, e përshkruar në kapitullin 12, simbolizonte popullin e Perëndisë, fillimisht si kombin hebre dhe më pas si kishën e krishterë.

Gratë imorale në profeci simbolizojnë Popullin e Perëndisë kur ata janë në apostazi, në distancim. Për shembull: “Ishin dy gra dhe kryen kurorëshkelje… emrat e tyre ishin: Ohla e moshuara dhe Oliva motra e saj… Samaria, ishte Ohla dhe Jerusalemi, ishte Oliva” (Ezekieli 23:2-4). Pra, arrijmë në përfundimin se prostituta që pa apostulli Joan simbolizon Kishën e Perëndisë, në apostazi.

Misteri

Në veçanti, engjëlli i tha apostullit Joan: “Gruaja që pe është qyteti i madh që mbretëron mbi mbretërit e tokës” (Apokalipsi 17:18). Ai përmendi më tej “shtatë malet, mbi të cilët ulet gruaja” (Apokalipsi 17:9). Këto dy vargje e identifikojnë gruan me Romën, “qytetin mbi shtatë male” që mbretëroi “mbi mbretërit e tokës” më shumë se çdo qytet tjetër në botë.

Kisha Katolike Romake identifikohet edhe me emrat në ballin e gruas: “Mister” (doktrina katolike karakterizohet nga “misteret”), “Babilonia e Madhe” (apostulli Pjetër, duke shkruar nga Roma, tha: “Bashkëzgjedhja ju përshëndet kishën që është në Babiloni (Romë)” (1 Pjetrit 5:13), “Nëna e Lavireve” (Kisha Katolike Romake e konsideron veten “Nëna e Kishave”).

Identiteti i prostitutës konfirmohet edhe nga bisha mbi të cilën ajo ulet, e cila ka shtatë koka dhe dhjetë brirë, njësoj si bisha nga deti në kapitullin 13. Ajo bishë doli të ishte kisha katolike papale në mesjetë.

Dy dallime të rëndësishme midis dy bishave

Së pari, bisha nga deti ka një plagë vdekjeprurëse në njërën nga kokat e saj. Fuqisë ushtarake dhe politike të Kishës Katolike Romake iu dha një “goditje vdekjeprurëse” gjatë revolucioneve franceze dhe italiane.

Megjithatë, Apokalipsi 13:3 parashikon shërimin e plagës. Për shkak se nuk përmendet plaga vdekjeprurëse në kapitullin 17, afati kohor i bishës së kuqe (dhe gruas së ulur mbi të) përcaktohet pas shërimit të plagës së saj.

Pra, arrijmë në përfundimin se i referohet epokës së sotme, kur Kisha Katolike tani është përfshirë në çështjet laike, duke vendosur marrëdhënie diplomatike me shumë vende, përfshirë SHBA-në dhe ka luajtur një rol të rëndësishëm në përmbysjen e komunizmit.

Dallimi i dytë midis bishës nga deti dhe bishës së kuqe është se bisha nga deti nuk mbante asnjë grua. Ishte një entitet i plotë, me aspektet fetare, politike dhe ushtarake të lidhura. Kjo përshkruan me saktësi papatin e mesjetës, i cili kishte institucione fetare (kisha, manastire etj.), territor (pasuri papale) dhe ushtrinë e vet (pa llogaritur ushtritë e vendeve të Europës të kontrolluara nga Kisha).

Bisha e kuqe e ndezur, nga ana tjetër, mbart prostitutën ose kontrollohet ndryshe prej saj, që do të thotë se Kisha dhe shteti janë të ndarë deri në një pikë. Kjo i përshtatet situatës moderne, ku Kisha nuk ka një shtet të madh, apo një ushtri të sajën, por vepron në prapaskenë për të ndikuar në shtetet e tjera.

Ndarja e Kishës nga Shteti

Por më e rëndësishme është që me këtë simbolikë theksohet ndarja i Kishës nga Shtetit. Apokalipsi parashikon se uniteti i Babilonisë do të prishet në fund të botës: “Qyteti i madh u nda në tre pjesë. Dhe dhjetë brirët (ana ushtarake) do ta urrejnë prostitutën … do ta djegin me zjarr” (Apokalipsi 16:19, 17:16). Forcat politike dhe ushtarake do të kthehen kundër udhëheqësve fetarë kur ata të kuptojnë se kanë humbur rrugën.

Në kapitujt 17 dhe 18 të Librit ka shumë më tepër informacion rreth Lavireve / Prostitutave dhe të tjerëve të përfshirë në Mundimin e Madh.

Previous Story

Kriza e Madhe për Sigurinë Kombëtare të Finlandës: Agjentët e GRU-së Ruse Depërtuan në Sistemet e Ujit – Operacione Përgatitore për 'Orën Zero'!

Next Story

Exit Poll: Le Pen Fiton Zgjedhjet në Francë - Triumf i së Djathtës Franceze

Latest from Info

Perëndia Trini

Që në moshë të vogël themi fjalët: “Besoj në një Perëndi…!” Kemi mësuar se Perëndia është