Çfarë Ngjyrë Ka Dielli?

/

Dielli, siç shihet nga Toka gjatë ditës, duket vetëm i verdhë, sepse drita e tij me gjatësi vale blu shpërndahet teksa kalon nëpër atmosferë. Kur shikohet nga hapësira e jashtme, Dielli duket i bardhë.

Nga se përbëhet Dielli?

Dielli është një yll, i përbërë nga gazra të nxehtë që përmbajnë elementë duke përfshirë hidrogjen, helium, kalcium, natrium, magnez dhe hekur. Temperatura e tij është aq e lartë sa që shkëlqen si i bardhë. Është gjithashtu shumë i madh: nëse Dielli do të kishte madhësinë e një top basketbolli, Toka do të kishte vetëm madhësinë e kokës së një gjilpëre.

Sa i nxehtë është dielli?

Dielli është jashtëzakonisht i nxehtë. Sipërfaqja e Diellit (ose shtresa e tij e jashtme e dukshme, e quajtur fotosferë) është rreth 10.000 gradë Fahrenheit (5,537 gradë Celsius), rreth 50 herë më shumë se temperatura e nevojshme për të vluar ujin. Bërthama e Diellit arrin 27 milionë gradë Fahrenheit (15 milionë gradë Celsius). Është aq intensiv saqë aty ndodhin reaksione bërthamore.

Çfarë do të ndodhte me Tokën nëse Dielli nuk do të ekzistonte?

Pa Diellin, jeta në Tokë nuk do të ekzistonte. Planeti do të ishte, në rastin më të mirë, një top i errët i ngrirë. Dielli siguron dritë, nxehtësi dhe energji, e cila nxit atmosferën për të krijuar erëra dhe shi. Me të, bimët rriten, kafshët dhe njerëzit hanë. Prodhimi i nxehtësisë së Diellit ndryshon me kalimin e kohës, gjë që ndikon në jetën tonë të përditshme, klimën dhe komunikimet tona satelitore.

Ku mbi Tokë, Dielli shkëlqen më shumë?

Në Shtetet e Bashkuara, Yuma, Arizona ka një mesatare vjetore prej 90% të ditëve me diell, ose më shumë se 4.000 orë me diell në vit. Shën Petersburg, Florida, është i dyti; ai qytet kishte 768 ditë radhazi me diell nga 9 shkurt 1967 deri më 17 mars 1969. Jashtë SHBA, skaji lindor i shkretëtirës së Saharasë është më me diell: Dielli shkëlqen atje 97% të kohës.

Previous Story

BlackRock në Ukrainë: Vlodimir Zelenski i Dorëzoi SHBA-ve Kontrollin e Aseteve të Vendit

Next Story

E djathta e Farage në Britani, në Vendin e Tretë, 17% në 20 Ditë – Partia Laburiste Dominuese me 39%!

Latest from Info

Perëndia Trini

Që në moshë të vogël themi fjalët: “Besoj në një Perëndi…!” Kemi mësuar se Perëndia është