E djathta e Farage në Britani, në Vendin e Tretë, 17% në 20 Ditë – Partia Laburiste Dominuese me 39%!

/

Rishi Sunak me origjinë indiane u mund.

Laburistët në Britani morën një fitore komode me 39%, por politikani britanik N. Farage arriti në vetëm 20 ditë fushatë të ndërtojë një parti dhe të marrë 17% të votave, me një fjalim thjesht të djathtë. Në të vërtetë, suksesi i tij është i paimagjinueshëm, sidomos kur mendon se përqindja e konservatorëve është vetëm 21%.

Së bashku, partia e re e Nigel Farage, Konservatorët dhe disa parti të tjera të krahut të djathtë morën një shumicë më të madhe, por laburistët dhe lideri i saj Keir Starmer, për shkak të sistemit zgjedhor, dolën të parët pasi partitë e krahut të djathtë nuk arritën të arrinin numrin magjik “4”.

Fatkeqësisht për shkak të sistemit zgjedhor, nëse një parti nuk e fiton plotësisht zonën elektorale, ata nuk zgjedhin deputetë atje, kështu që partia e Farage ka të ngjarë të shkojë drejt zgjedhjeve për deputetë me vetëm 2 vende.

Konservatorët do të jenë partia e dytë me një përqindje prej rreth 21% dhe 102 deri në 126 vende.
Nëse konfirmohet në votime, ky parashikim do të jetë fitorja më e madhe e Laburistëve, madje më e madhe se ajo e Tony Blair në vitin 1997.

Në të njëjtën kohë, konservatorët pritet të pësojnë një disfatë të paprecedent, pasi është e mundur që ata të marrin numrin më të vogël të vendeve që nga themelimi i partisë, në vitin 1834.

Konservatorët, të cilët kanë mbetur në pushtet për 14 vitet e fundit, kurrë më parë nuk janë kërcënuar me një kolaps të tillë elektoral.

Vlen gjithashtu të theksohet se laburistët kanë arritur shumë më pak fitore elektorale sesa konservatorët, të cilët tradicionalisht kanë drejtuar fatet e Britanisë.

Sipas mesatareve të sondazheve të përpiluara nga BBC, Laburistët do të shënojnë një fitore dërrmuese ndërsa Reforma e N. Farage kërcënon konservatorët, pasi duket se është në 17%, vetëm katër pikë prapa tyre.

Megjithatë, për shkak të sistemit zgjedhor prej 650 zonash me një mandat, konservatorët thuhet se do të përfundojnë duke zgjedhur midis 102 dhe 126 deputetë (edhe pse llogaritjet kanë folur edhe për vetëm 64 vende) dhe Reforma në Mbretërinë e Bashkuar dy deri në tre deputetë (ka përllogaritje që arsyetojnë për 7 vende)!

Konservatorët duket se po humbasin vota ndaj Reformës në Mbretërinë e Bashkuar të ekstremit të djathtë të Nigel Farage nga njëra anë dhe Liberal Demokratëve nga ana tjetër.

Të gjitha sondazhet – për një kohë të gjatë – i kanë dhënë Laburistëve të Keir Starmer një epërsi të qartë dhe të qëndrueshme deri në 20 pikë, kështu që rezultati do të përcaktojë madhësinë e humbjes së Konservatorëve, të cilën vetë duan ta kufizojnë.

Të drejtë vote kanë rreth 46 milionë votues, ndërsa procesi do të përfundojë në orën 22:00 (ora lokale), kur pritet të bëhet exit poll-i i parë i porositur bashkërisht nga rrjetet televizive BBC, ITV dhe Sky News.

Arsyeja e rënies së konservatorëve

Rritja e kostos së jetesës, emigracioni i paligjshëm, degradimi i sistemit shëndetësor kombëtar, rritja e krimit e të tjera janë çështje për të cilat qytetarët fajësojnë qeveritë konservatore.

Aq i madh është zhgënjimi i njerëzve, saqë partia konservatore në ditët e fundit të fushatës zgjedhore nuk po luftonte për të qëndruar në pushtet, por për të mbajtur vendin e dytë.

Në vend që të paraqisnin pozicionet e tyre, disa kandidatë konservatorë theksuan rreziqet e “fitimit të Laburistëve me mbështetje masive te vetja”.

Një katastrofë totale për konservatorët dhe një fitore e madhe zgjedhore për Laburistët tregojnë sondazhet e fundit të mëdha të kryera në Mbretërinë e Bashkuar, vetëm disa orë para hapjes së qendrave të votimit.

Laburistët duket se do të sigurojnë midis 430 dhe 444 vende, duke arritur shumicën e tyre parlamentare më të madhe në historinë e tyre.

Në vend të kësaj, konservatorët e Rishi Sunak do të pësojnë një humbje poshtëruese, një katastrofë totale.

Në mënyrë të veçantë, një sondazh i YouGov MRP parashikon se Laburistët e Keir Starmer do të fitojnë 431 vende, 229 më shumë nga viti 2019, me konservatorët në 102, duke rënë 263 nga zgjedhjet e fundit.

Këto shifra i japin laburistëve një shumicë prej 212 vendesh, më e madhja që partia ka gëzuar ndonjëherë.

Lib Dems i Ed Davey thuhet se do të fitojë 72 vende (+61 vende), ndërsa Reforma në Mbretërinë e Bashkuar e krahut të djathtë të Nigel Farage thuhet se do të marrë 3 vende.

Një sondazh More in Common i publikuar dje të mërkurën 3/7 parashikoi një shumicë prej 210 vendesh për Laburistët, duke treguar se partia mban 430 vende, 228 më shumë nga zgjedhjet e fundit, me konservatorët në 126 (- 239 vende).

Liberal Demokratët mbeten partia e tretë me 52 vende (+ 41 vende), Partia Kombëtare Skoceze pason me 16 vende (-32 vende) dhe Reforma në Mbretërinë e Bashkuar pason me 2 vende.

Një sondazh i tretë, nga Focaldata, i publikuar gjithashtu të mërkurën, parashikon një shumicë edhe më të madhe për laburistët, të cilët raportohet se do të marrin 444 vende nga 108 e Tories (një ndryshim prej 238 vendesh).

Lib-Demokratët janë në vendin e tretë me 57 vende, me Partinë Kombëtare Skoceze që mban vetëm 15 nga 57 vendet e Skocisë.

Sa i përket Reformës së Farage, ajo merr 2 mandate.

Sot, për herë të parë që nga viti 2005, gazeta e njohur Sun me një titull në faqen e parë “Është koha për ndryshim” po mbështet Laburistët.

Ajo u parapri nga Sunday Times dhe Financial Times.

Tashmë figura të larta të konservatorëve pranojnë se laburistët do të shënojnë një “fitore gjithëpërfshirëse”, ndërsa sipas gazetës Guardian, Rishi Sunak thuhet se u ka thënë miqve dhe bashkëpunëtorëve të ngushtë se ka frikë se mund të humbasë vendin e tij.

Nëse kjo ndodh, do të jetë hera e parë në historinë e vendit që një kryeministër në detyrë nuk rizgjidhet si deputet.

Previous Story

Çfarë Ngjyrë Ka Dielli?

Next Story

Fabrika "General Dynamics" që Prodhon Armë për Ukrainën Digjet në SHBA - "Orkestra e Kuqe" Zgjeron Operacionet e Sabotimit

Latest from Info

Perëndia Trini

Që në moshë të vogël themi fjalët: “Besoj në një Perëndi…!” Kemi mësuar se Perëndia është