Amerika “Shuplakë” Turqisë

/

SHBA bllokon centralin bërthamor në Akuju dhe Turqi nuk do të marrë armë bërthamore.

Transaksionet financiare midis Turqisë dhe Rusisë për termocentralin bërthamor janë bllokuar gjithashtu.

Në zjarr dhe tërbim janë zyrtarët turq në Ankara, me lëvizjet e amerikanëve që po bllokojnë të gjitha lëvizjet financiare për ndërtimin e centralit bërthamor në Akujo.

Kreu i kompanisë ruse Rosatom, duke folur në radion e Kremlinit, tha se projekti për ndërtimin e termocentralit bërthamor Akuju në Turqi po përballet me vështirësi të konsiderueshme.

“Për shembull, amerikanët monitorojnë transaksionet financiare ndërmjet subjekteve juridike ruse dhe turke, bllokojnë dhe madje sekuestrojnë para si pjesë e aktiviteteve operacionale të të dy palëve”.

Shtetet e Bashkuara po përpiqen të ndikojnë në ndërtimin e termocentralit bërthamor në Akujo.

Natyrisht, Turqia nuk do të ndryshojë politikën e saj të jashtme të shumëanshme, megjithase rezultatet e punës së saj diplomatike nuk janë gjithmonë të dukshme me sy të lirë”, tha zyrtari rus.

Çfarë kërkon SHBA me lëvizjet kundër centralit bërthamor Akuju për Turqinë.

Erdogan njoftoi dëshirën e Turqisë për të vënë në punë centralin bërthamor Akuju sa më shpejt që të jetë e mundur.
“Veprimet armiqësore të Uashingtonit nuk do të shkaktojnë përkeqësim dramatik në marrëdhëniet midis Turqisë dhe Shteteve të Bashkuara, megjithatë, ato tashmë janë larg marrëdhënieve ideale.

Përpjekjet për të ngadalësuar ose anuluar plotësisht projektin jetik të centralit bërthamor Akuju, të kombinuara me vjedhjen e parave turke, sigurisht që nuk do të përmirësojnë miqësinë turko-amerikane.

Përkundrazi, mund të presim një rritje të frekuencës së Samiteve tashmë të çiftit turko-rus, me miratimin e disa vendimeve që janë kryesisht të dobishme për vetë Turqinë”, përfundon kreu i kompanisë ruse Rosatom.

Bllokimi i centralit bërthamor turk në Akuju që çon te synimi që SHBA-të kanë, që turqit të mos marrin kurrë armë bërthamore.

Amerikanët nuk duan një Turqi të fortë, me industrinë e saj të mbrojtjes që do të prodhojë avionë luftarakë, anije luftarake dhe tanke, ndërkohë që do të ketë koka bërthamore, siç ka deklaruar vetë Erdogan.

Arsyeja është se ky vend do të përpiqet të bëjë atë që bënë paraardhësit e tij osmanë, duke kontrolluar zonën më të rëndësishme të botës, atë të Detit Mesdhe, do të kundërshtojnë plotësisht planet e SHBA-së.

Previous Story

Francë: Fillon Përndjekja Hetimore e Le Pen

Next Story

Konflikti Francë - Turqi në Afrikë - Mijëra Luftëtarë Sirianë po Shtyjnë Emigrantë në Egje në Gavdos & Kretë!

Latest from Info