Raporti detajon sesi një pjesë e vogël e kompanive po marrin kontrollin e furnizimit global të ushqimit.
Një raport i publikuar në fund të vitit 2022 nga Grupi ETC zbulon sesi një pjesë e vogël e kompanive Big Tech, të ndihmuara nga sistemi, po marrin përsipër ofertën e ushqimit në botë.
Raporti, i titulluar “Food Barons 2022 – Përfitimi nga kriza, dixhitalizimi dhe zhvendosja e fuqisë”, ofron një pamje sinoptike të “Baronëve të Ushqimit” në botë, lojtarët më të mëdhenj të zinxhirit industrial të ushqimit dhe bujqësisë. Raporti shikon kompanitë kryesore që kontrollojnë secilin nga 11 sektorët kryesorë të industrisë agro-ushqimore: farat, agrokimikatet, gjenetikën e kafshëve, plehrat sintetike, makineritë bujqësore, farmaceutikën e kafshëve, tregtarët e mallrave, përpunuesit e ushqimit, mishin e kafshëve të mëdha, shitjen me pakicë të ushqimit dhe shpërndarjen e tij.
Gjetjet tregojnë se shumë sektorë të agro-ushqimit kontrollohen nga vetëm katër deri në gjashtë kompani dominuese, duke i lejuar këto kompani të kenë ndikim të madh mbi tregjet, kërkimin bujqësor dhe zhvillimin e politikave, gjë që minon sovranitetin ushqimor.
Fatkeqësisht, raporti është në përputhje me narrativën e rreme të Forumit Ekonomik Botëror/Kombeve të Bashkuara për ndryshimet klimatike dhe gjithashtu favorizon drejtësinë racore. Çfarë saktësisht nënkuptohet me termin “drejtësi racore” është e paqartë. Nëse kjo është një shfaqje solidariteti me “luftëtarët e drejtësisë sociale” të teorisë kritike të racës neo-marksiste, ideologjia mbizotëruese pas lëvizjes sociale “Jetët e Zezake” kanë rëndësi, kjo është përsëri për të ardhur keq. Megjithatë, një besim i gabuar në këto ideologji nuk ka ndikuar në thelbin dhe integritetin e raportit, edhe pse autorët citojnë një korelacion të marrëdhënies midis të dyjave, si pjesë e bazës së raportit.
Analiza në këtë raport bazohet në një kuptim të marrëdhënies midis drejtësisë racore dhe ndryshimeve klimatike, dhe sesi bujqësia ndikon në mënyrë disproporcionale te njerëzit me ngjyrë dhe komunitetet indigjene (Food Barons 2022, ETC Group, shtator 2022, f. 5).
Raporti është një rishikim gjithëpërfshirës i mbushur me informacione të rëndësishme cilësore dhe sasiore si: dixhitalizimi i bujqësisë dhe tabelat që tregojnë kompanitë dominuese në secilin sektor agro-ushqimor. Këto i veçojmë shkurtimisht më poshtë.
Raporti përshkruan gjithashtu tema të rëndësishme dhe shpesh të anashkaluara si:
-Pas patentimit dhe gjenerikës nxitin përhapjen e pesticideve (f. 8).
-Rregullime të reja teknologjike: 1) Redaktimi i gjeneve. 2) Spërkatja e pesticideve ARN (fq. 27); &
-Marrja (bio)dixhitale e ushqimit dhe bujqësisë (f. 130).
Ne nuk hyjmë në këto pjesë të raportit, por ato janë lexime thelbësore për këdo që beson se përdorimi i këtyre teknologjive është në çfarëdo mënyre i dobishëm.
Dixhitalizimi i Bujqësisë
Health Impact News përdori raportin e Food Barons në një artikull për të nxjerrë në pah planin e Big Tech për të marrë përsipër furnizimin me ushqime. “Gjithçka dhe çdo gjë që lidhet me teknologjinë kompjuterike dixhitale këto ditë emërtohet Inteligjenca Artificiale (“AI”), fjala e re e marketingut për Big Tech për të tërhequr para nga investitorët, kështu që nuk duhet të na habisë që Big Tech po përpiqet ta aplikojë.
“Inteligjenca Artificiale për prodhimin e ushqimit”, shkroi Health Impact News dhe përfshin disa fragmente nga raporti i Food Barons:
Ndezja e energjisë: Rregullime teknike për të bllokuar kontrollin e korporatës.
Baronët e Ushqimit po prezantojnë një sërë teknologjish të reja dhe “rregullime teknologjike” të dizajnuara dhe të projektuara për të forcuar kontrollin e korporatës mbi ushqimin dhe bujqësinë dhe jo vetëm kaq.
“Techno-Fix” i referohet zhvillimit të një produkti ose ndërhyrjeje teknologjike, për të adresuar një problem social ose mjedisor, shpesh një problem i krijuar nga një dështim i mëparshëm teknologjik.
Përgjatë zinxhirit ushqimor industrial, dixhitalizimi i ushqimit dhe bujqësisë po shfaqet si teknika e re e ditës. Hulumtimi ynë i vazhdueshëm zbulon se çdo sektor i Zinxhirit Ushqimor Industrial është në proces të shndërrimit në një ndërmarrje dixhitale. Në të njëjtën kohë, Big Tech është i lidhur fort me prodhimin industrial të ushqimit. Të dhënat e nxjerra përmes teknologjive dixhitale janë tani një mall në vetvete: Zinxhiri i Ushqimit Industrial mbështetet në Big Data për të zhvilluar, përpunuar, tregtuar, gjurmuar, shitur dhe transportuar produktet e tij.
Në fermë, raporti përfshin përpjekje të bashkërenduara për të zbatuar bujqësinë dixhitale, thurje në spërkatës me dron, mbjellës robotikë të bazuar në inteligjencën artificiale dhe funksione të automatizuara të ushqimit të kafshëve “të mashtruara” me njohjen e fytyrës për kafshët.
Gjigantët e mëdhenj AG si Bayer, Deere & Company, Corteva, Syngenta dhe Nutrien, po ristrukturojnë të gjitha bizneset e tyre rreth platformave të Big Data.
Platforma dixhitale “Field View” e Bayer, për shembull, nxjerr 87.5 miliardë pika të dhënash nga 180 milionë hektarë (78.2 milionë hektarë) tokë bujqësore në 23 vende dhe i ushqen ato në serverët cloud të Microsoft dhe Amazon.
Deere, kompania më e madhe në botë e makinerive bujqësore, tani punëson më shumë inxhinierë software-sh sesa inxhinierë mekanikë.
Kjo është arsyeja pse teknokratët miliarderë si Bill Gates dhe Jeff Bezos janë tani ndër pronarët më të mëdhenj të tokës bujqësore në Shtetet e Bashkuara.
Siç thuhet në raportin ETC, kjo është “ferma e ëndrrave” të Teknokratëve. Është “ONE Farm” ku teknologjia bën të gjithë punën dhe nxjerr fitimet.
Çdo kompani lider agrokimik ofron platformën e saj dixhitale AG të tregtuar për fermerët, si një mënyrë për t’i kthyer të dhënat në fermë në kursime, që përfundimisht do të rrisin përfitimin e fermës.
Me ndërhyrjen e Big Tech në bujqësi, ngrehim pyetjen: A është ushqimi i sigurtë për t’u ngrënë / konsumuar?
Siç zbulon raporti i ETC, Big Food i themeluar përpara koronavirusit, përdori Covid për t’u konsoliduar edhe më shumë, kështu që sot vetëm pak kompani kontrollojnë pjesën më të madhe të ushqimit në botë.
Të dhënat e ofruara nga Big Tech dhe inteligjenca e tyre artificiale, janë ato që mundësojnë këtë konsolidim masiv të pushtetit.
Korporatat që kontrollojnë furnizimin me ushqime në botë.
Kur kaloni nga 15 në 10 kompani, jo shumë gjëra ndryshojnë, por kur kaloni nga 10 kompani në 6, shumë gjëra ndryshojnë. Por kur kaloni nga 6 në 4 kompani, ky më pas quhet thjesht korrigjim.
Ata me fuqi tregu mund të rrisin çmimet mbi atë që konsiderohet vlerë e drejtë e tregut. Jemi në një pikë përqendrimi tregu që nuk e kemi parë kurrë më parë (Food Barons 2022, ETC Group, shtator 2022, f. 8).
Kompanitë e Menaxhimit të Aseteve
Para se të listojë lojtarët dominues në secilin sektor agroushqimor, raporti tregon aksionerët e disa prej këtyre kompanive.
Dekadat e fundit kanë parë një rritje masive të rrëmbimit të tokës dhe spekulimeve të kapitalit sipërmarrës në asetet e ushqimit dhe bujqësisë në mbarë botën, me trendin e fundit të ilustruar nga “financimi” i Zinxhirit Ushqimor Industrial. Në këtë mënyrë, qëllimi kryesor i sistemeve ushqimore po largohet gjithnjë e më shumë nga ushqimi i njerëzve drejt fitimeve të ushqyerjes. Kohët e fundit, firmat e kapitalit privat dhe të menaxhimit të aseteve janë dyndur në sektorin global të ushqimit dhe agrobiznesit.
Në fund të vitit 2020, industria e kapitalit privat menaxhoi më shumë se 7.5 trilion dollarë kapital, me ndikim në rritje të fuqisë së korporatave në ushqim dhe bujqësi. Për shembull, vetëm tre nga menaxherët më të mëdhenj të aseteve në botë kontrollojnë kolektivisht më shumë se një të katërtën e të gjitha aksioneve institucionale të disa kompanive kryesore të agrobiznesit.
Agrokimikatet dhe pesticidet
Në vazhdën e bashkimeve të mëdha të kohëve të fundit, të paktën pesë nga kompanitë kryesore të pesticideve dominojnë gjithashtu tregun tregtar global të farave dhe tipareve. Sektorët e pesticideve dhe farave u lidhën pazgjidhshmërisht me komercializimin e bioteknologjive molekulare në mesin e viteve 1990 (p.sh. bimët rezistente ndaj herbicideve të modifikuara gjenetikisht). Sot ato janë të lidhura më tej me strategjitë e të dhënave të mëdha.
Plehra sintetike
Industria globale e plehrave është e fragmentuar. Megjithatë, ajo ka operuar historikisht në kartele eksporti të organizuara sipas llojit të plehrave. Pronësia/investimi shtetëror në prodhimin dhe tregtimin e plehrave është ende i zakonshëm. Shumë kompani të plehrave po zgjerojnë ofertat e tyre për të përfshirë të ashtuquajturat plehra të specializuar (p.sh. që përmbajnë mikronutrientë dhe/ose formulime të bazuara në mikrobe) dhe bujqësi dixhitale.
Blegtoria dhe Gjenetika
Industria zakonisht zgjedh tipare gjenetike për të maksimizuar prodhimin (p.sh. rritje e shpejtë dhe rendimente të larta) dhe për të lehtësuar prodhimin, përpunimin dhe transportin e produkteve uniforme të proteinave shtazore në një shkallë masive. Racat industriale nuk mund të mbijetojnë pa ushqime me proteina të larta, barna të shtrenjta dhe banesa të kontrolluara nga klima.
Makineria e AG së madhe
Sot, kompanitë më të mëdha në botë të pajisjeve bujqësore po përgatiten të përdorin teknologjitë dixhitale AG dhe të dhënat e fermave, si strategjinë e tyre numër një, kanë zgjerimin e pjesës së tregut. Bujqësia e dixhitalizuar përfshin makineri të tjera të përdorura në fermë, drone, sensorë dhe pajisje që përdorin aplikacione, si dhe lidhje interneti.
Ferma e kafshëve
Industria e mjekësisë së kafshëve (e njohur edhe si industria e shëndetit të kafshëve) shet produkte komerciale për produktivitetin/shëndetin e kafshëve dhe shëndetin e kafshëve shoqëruese, duke përfshirë barnat dhe vaksinat, diagnostikimin, pajisjet mjekësore, suplementet ushqimore, veterinare dhe shërbime të tjera të ngjashme. Kjo zonë nuk përfshin ushqimin e kafshëve dhe produktet ushqimore për kafshët shtëpiake (edhe pse në disa raste mund të përfshijë aditivë për ushqimin e pasuruar).
Tregtia e Mallrave Bujqësore
Korporatat gjigante që kontrollojnë tregtinë globale të mallrave janë ndër kompanitë më të fuqishme dhe më pak transparente në zinxhirin ushqimor industrial. Vlera totale e tregjeve globale të mallrave bujqësore është e vështirë për t’u vlerësuar, sepse shumica e informacionit është pronësor dhe zinxhirët e furnizimit janë të errët: tre nga tregtarët kryesorë të produkteve bujqësore në botë janë privatë dhe një është në pronësi të një shteti.
Mish dhe proteina
Industria e paketimit të mishit të korporatës përfshin therjen, përpunimin, paketimin dhe shpërndarjen e proteinave shtazore nga kafshët. Gjithnjë e më shumë, sektori i mishit të përpunuar është i lidhur gjithashtu me prodhimin e “proteinave alternative”, domethënë ushqime me proteina të larta të përpunuara nga bimët, insektet, kërpudhat ose përmes teknikave të kulturës së qelizave ose fermentimit (biologjia sintetike), që synon zëvendësimin ose plotësimin e proteinave konvencionale në treg, me bazë shtazore dhe peshku.
Përpunimi i ushqimit dhe pijeve
Industria e ushqimit dhe pijeve fokusohet në përpunimin pas korrjes së produkteve bujqësore të papërpunuara në produkte të konsumit, si produkte ushqimore për ushqim e njerëzve dhe kafshëve.
***
Qeverisja globale shprehet përmes korporatizmit dhe rritjes së konglomerateve. Një shembull i veçantë i korporatizmit dhe kontrollit social mund të gjendet në sistemet globale të ushqimit, mënyrat në të cilat ato monopolizohen dhe menaxhohen.
Kontrolli dhe menaxhimi i furnizimeve globale të ushqimit ka qenë një prioritet i korporatave dhe i politikës për dekada, me konglomeratet me bazë në SHBA që kryesojnë, siç vëren Henry Kissinger në vitin 1970: “Ju kontrolloni naftën dhe ju kontrolloni kombet. Ju kontrolloni ushqimin dhe ju kontrolloni njerëzit”.