Historia e Një Gruaje që Shënjoi Italinë

Giorgia Meloni, Romane, lindur në 15 janar 1977, politikane dhe gazetare profesioniste.

E lindur dhe e rritur në distriktin e njohur Garbatella në Romë, ajo filloi angazhimin e saj politik në moshën 15-vjeçare, e shtyrë nga dëshira për të ndihmuar në shpengimin e Italisë dhe për të ndërtuar një të ardhme ndryshe për kombin e saj, pas masakrës së Via D’Amelio, në të cilën gjyqtari Paolo Borsellino humbi jetën. Ishte ai që kishte themeluar aksionin studentor “Gli Antenati”. Në vitin 1996 u bë kreu kombëtar i Aksionit Studentor, Lëvizja studentore e Aleancës Kombëtare dhe përfaqësuese e Shoqatave Studentore në Forum.

Në vitin 1998, në moshën 21-vjeçare, ajo u zgjodh këshilltare e Provincës së Romës për Aleancën Kombëtare, duke qëndruar në detyrë deri në vitin 2002.

Nga shkurti 2001 deri në 2004, ishte anëtare e Komitetit Kombëtar të Regjencës së Veprimit Rinor, Lëvizjes Rinore të Aleancës Kombëtare. Në vitin 2004 ajo u zgjodh kryetare e Aksionit Rinor gjatë Kongresit Kombëtar të Viterbos.

Në vitin 2006, në moshën 29-vjeçare, zgjidhet në Dhomën e Deputetëve në listën e Aleancës Kombëtare në Kolegjin Lazio 1 dhe nga viti 2006 deri në vitin 2008 ka mbajtur postin e nënkryetares së Dhomës së Deputetëve. Nga viti 2006 deri në vitin 2008 ka qenë Kryetare e Komisionit të Jashtëm të Komunikimit dhe Informimit.

Në vitin 2008 ajo u zgjodh në Dhomën e Deputetëve në listën Popolo della Libertà, në Distriktin XVI, Lazio 2. Nga maji 2008 deri në nëntor 2011 ajo mbajti postin e Ministres së Rinisë: në moshën 31-vjeçare është ministrja më e re në historinë e republikës italiane. Ka qenë anëtare e Komisionit të Financave dhe Komisionit të Punës të Dhomës së Deputetëve. Nga viti 2009 deri në vitin 2012 ishte presidente e “Giovane Italia”, Lëvizjes Rinore të Popullit të Lirisë.

Në vitin 2011 shkroi librin e saj të parë “Noi Crediamo, viaggio nella meglio gioventù d’Italia” botuar nga Sperling dhe Kupfer.

Në dhjetor 2012 u largua nga “Populli i Lirisë” për të themeluar, së bashku me Guido Crosetto dhe Ignazio La Russa, lëvizjen politike “Fratelli d’Italia” (Vëllezërit e Italisë – Qendra e Djathta Kombëtare).

Në vitin 2013 u zgjodh në Dhomën e Deputetëve në listën e “Fratelli d’Italia”. Më 3 prill 2013 u zgjodh udhëheqëse e grupit të IHDve në Montecitorio. Ishte anëtare e Komisionit të Punës, Komisionit të Çështjeve Sociale të Dhomës së Deputetëve dhe e Komisionit Parlamentar Hetimor të sistemit bankar dhe financiar.

Më 8 mars 2014, pasi kandidoi për zgjedhjet paraprake të FdI-An, u zgjodh Presidente Kombëtare e “Fratelli d’Italia” nga kongresi Fiuggi.

Më 21 Prill 2016, hapet fushata elektorale për kandidaturën për kryetar bashkie të Romës: është hera e parë që një grua shtatzënë konkurron për postin e kryebashkiakut në kryeqytetin e Italisë. Ajo mbledh 20.6% të votave dhe, në këshillin Kapitolin 2016-2021, zgjidhet në Asamblenë Kapitoliane dhe mban postin e kryetares së grupit të Asamblesë “Con Giorgia”.

Më 1, 2 dhe 3 dhjetor 2017, me rastin e Kongresit të dytë Kombëtar të “Fratelli d’Italia” në Trieste, ajo u konfirmua unanimisht kryetare e Lëvizjes.

Më 4 mars 2018, numri i deputetëve të “Fratelli d’Italia” u pesëfishua: në fakt nga zgjedhjet e përgjithshme u zgjodhën 18 senatorë dhe 32 dhoma. Ajo ishte anëtare e Komisionit të Çështjeve Kushtetuese të Dhomës së Deputetëve.

Më 28 shtator 2020 ajo u zgjodh unanimisht Presidente e Partisë Konservatore dhe Reformiste Evropiane (Partia ECR), familja politike që bashkon më shumë se 40 parti evropiane dhe perëndimore. Ajo është udhëheqësja e vetme femër e një partie politike evropiane dhe një partie italiane.

Në vitin 2021 botoi librin e saj të dytë me titull “Io sono Giorgia. Le mie radici, le mie idee”, botuar nga Rizzoli.

Sot, drejtuesja e partisë fituese në zgjedhjet parlamentare të 25 shtatorit 2022, kryeministrja e Italisë, që mundësoi që brenda 4 viteve të çojë partinë “Fratelli d’italia” nga 4% që kishte marrë në zgjedhjet e vitit 2018, sot të marrë 26% dhe të jetë partia qeverisëse e Italisë dhe italianëve.

Një grua!

Një nënë!

Një e krishterë!

Një epokë e re politike për Italinë dhe Europën!

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Italia Djathtas - Harta Elektorale (do të rinovohet në këtë artikull, çdo 1 orë)

Next Story

Rungis: Markata më e Madhe Franceze në Flakë - S'është e Para, në SHBA Janë Djegur 90 në 2 Vite!

Latest from Info