TikTok Ndikon në Shëndetin Mendor – Delete App

/

“Është e turpshme sa pak dimë për faktin sesi ‘TikTok’ ndikon në shëndetin mendor”, thonë studiuesit.

Rreth 6 nga 10 adoleshentë janë përdorues të përditshëm të aplikacionit.

Është aplikacioni që i dha emrin e tij një brezi të tërë, shumica e quajnë “Gen Z – Gjenerata TikTok”. E megjithatë, pavarësisht suksesit të tij, disa vite pas lançimit të aplikacionit, shumë paralajmërojnë se rreziqet e përdorimit të tij janë ende të panjohura.

Shkencëtarët pranojnë se dimë shumë pak për efektet e ‘TikTok’ në zakonet tona dhe shëndetin mendor. “Është e turpshme që dimë kaq pak”, pranon Philip Lorenz Sprin i Institutit Max Planck në Berlin, duke folur për problemin. Dhe kjo sepse pothuajse 6 nga 10 adoleshentë thonë se janë përdorues të përditshëm të aplikacionit.

Pyetje rreth algoritmit.

‘TikTok’ po ngre pikëpyetje në lidhje me efektet e tij në shëndetin mendor për shkak të mënyrës sesi funksionon. Kjo për shkak se optimizon përmbajtjen e gjatë për minuta dhe orë shikimi, në vend që t’u japë përparësi metrikave si klikimet dhe angazhimi, që preferojnë shumica e platformave. Për këtë qëllim është zhvilluar një algoritëm specifik. Efektet në tru janë të panjohura.

Sipas studimeve, kur në faqen kryesore përmbajtja kronologjike jepet në favor të rekomandimeve, atëherë algoritmi lejon pamje më ekstreme dhe i shtyn përdoruesit të ndajnë më shumë përmbajtje që tërheq vëmendjen. Tashmë, në vitet e mëparshme, mediumi u bë objektiv i kërkimit për sfidat e rrezikshme të paraqitura nga algoritmi.

Në të njëjtën kohë, ‘TikTok’ duket të jetë më i shpejtë se çdo aplikacion tjetër në identifikimin e interesave të secilit përdorues. Shqetësuese veçanërisht janë efektet e ‘TikTok’ tek njerëzit me adrenalinë të lartë, tek njerëzit hiperaktivë.

Shqetësimi për minoritetet.

Algoritmi gjithashtu mund të përjetësojë pabarazitë ekzistuese, gjë që rrit shqetësimet për pakicat. Krijuesit e përmbajtjes së zezë ankohen se po anashkalohen nga algoritmi. Platforma pranoi në vitin 2019 se censuroi videot për personat me aftësi të kufizuara, njerëzit mbipeshë dhe anëtarët e komunitetit LGBTI+ në një përpjekje për të goditur bullizmin.

Në të njëjtën kohë, ekspertët paralajmërojnë se ‘TikTok’ ka zëvendësuar kontaktet sociale gjatë pandemisë. Gjatë pandemisë, përdorimi i tij u përhap masivisht.

Sidoqoftë, në mars 2021, ‘TikTok’ prezantoi mjete të reja për të promovuar mirësjelljen, duke përfshirë lejimin e përdoruesve të vendosin filtra në komentet mashtruese ose fyese.

Megjithatë, dihet pak sesi funksionon algoritmi. Megjithëse rregullatori i Kinës në gusht i bëri thirrje platformës për të hapur algoritmin për shqyrtim, studiuesit theksojnë se nevojitet më shumë transparencë.

Mbani larg fëmijët deri në moshën 16 vjeç nga ‘TikTok’! Më shumë rreth algoritmit të ‘TikTok’ do ju sjellim në ditët në vijim.

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Lavatriçe për Njeriun

Next Story

Bombë Megaton

Latest from Info

Melina Merkuri

Personaliteti Melina Merkuri u dallua jo vetëm si aktore, por edhe si politikane me luftën e