Ushtria Serbe Në Gadishmëri – Do të Hyjnë në Kosovë?

/

Ushtria serbe hyn në rajonin e Kosovës pas provokimeve të shqiptarëve të Prishtinës. SHBAja mbajti anën e qëndrimeve të Beogradit për këtë çështje.

“Forcat e armatosura të Serbisë janë vënë në gatishmëri për shkak të situatës në Kosovë dhe Metohi”, siç tha pak më parë ministri serb.

“Presidenti i Republikës, si komandant i përgjithshëm, urdhëroi ushtrinë serbe të jetë gati, të jetë vigjilente”, tha ministri për kanalin televiziv serb ‘Happy TV’.

Sipas TASS, ministri ka shpjeguar se situata në Kosovë dhe Metohi është e tensionuar dhe kosovarët kanë filluar të zbatojnë vendimin për ndalimin e targave serbe.

Askush nuk dëshiron të luftojë, sqaroi ai, por “ushtria është e gatshme të kryejë çdo detyrë”.

Për herë të parë, SHBAtë duke parashikuar sesi mund të zhvillohet situata, mbështetën qëndrimin e Beogradit: “Ata i propozuan Prishtinës që të shtyjë zbatimin e masës për 10 muaj në mënyrë që të zgjidhet çështja në kontekstin e dialogut të zhvilluar nën kujdesin e Bashkimi Europian.

Ne jemi të shqetësuar dhe të zhgënjyer që qeveria e Kosovës ka refuzuar kërkesën e aleatëve të saj më të afërt ndërkombëtarë për të vonuar zbatimin e masës së targave”, tha të hënën në mbrëmje zëdhënësi i Departamentit të Shtetit, Ned Price.

Nga dje, e hënë, në mesnatë, në Kosovë ka filluar të zbatohet vendimi i qeverisë për ndërrimin e detyrueshëm të targave të Serbisë.

Masa ka të bëjë me rreth 6.000 automjete të cilat janë kryesisht në veri të Kosovës, ku popullsia serbe është shumicë.

Këto automjete janë me targa të lëshuara në Serbinë qendrore dhe nuk mbajnë shenjën shtetërore RKS (Republika e Kosovës).

Përfaqësuesit serbë të Kosovës thanë se nuk do ta zbatonin vendimin dhe paralajmëruan se do të barrikadonin rrugët në veri të Kosovës nëse policia kapte automjetet. Në Kosovë sot ka tension, por ka qetësi pasi tani për tani po bëhen vetëm rekomandime.

Prishtina, për të shmangur reagimet dhe incidentet e organizuara, siç ndodhi në të kaluarën e afërt, vendosi që masën ta zbatojë gradualisht, në katër faza. Në fazën e parë, nga sot e deri më 21 nëntor, do të paralajmërohen me shkrim pronarët e automjeteve me targa të Serbisë.

Më pas dhe deri më 21 janar do të gjobiten me 150 euro ata që nuk kanë respektuar vendimin.

Gjatë fazës së tretë, e cila do të zgjasë deri më 21 prill, targat serbe do të zëvendësohen me targa provizore të lëshuara nga policia e Kosovës.

Pas datës 21 prill fillon faza e katërt ku do të konfiskohen automjetet me targa të Serbisë.

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Kryeministri Britanik i Jep Fund Personave Trans

Next Story

Suedia & Finlanda Janë Gati të Instalojnë Armë Bërthamore

Latest from Info

Melina Merkuri

Personaliteti Melina Merkuri u dallua jo vetëm si aktore, por edhe si politikane me luftën e