Scholz: Është në Interesin e të Gjithëve që Ballkani Perëndimor të Anëtarësohen në BE

/

Scholz: “Është në interesin e të gjithëve që vendet e Ballkanit Perëndimor të anëtarësohen në BE”.

Kanceli gjerman njoftoi fillimin e punës së Samitit të “Procesit të Berlinit” për Ballkanin Perëndimor, me pjesëmarrjen e Kyriakos Mitsotakis.

“Procesi i Berlinit” po sjell rezultate, theksoi kancelari Olaf Scholz dhe theksoi nevojën në dritën e sulmit rus ndaj Ukrainës, për të përshpejtuar perspektivën europiane të Ballkanit Perëndimor dhe për të arritur objektivat e përcaktuara me “Axhendën e Selanikut”, të vitit 2003, “në interes të të gjithëve ne”.

“Stabiliteti i rajonit nuk mund të trajtohet veçmas nga stabiliteti dhe prosperiteti i të gjithë Europës”, ​​tha Scholz, duke njoftuar fillimin e punimeve të Samitit të “Procesit të Berlinit” për Ballkanin Perëndimor, në të cilin mori pjesë edhe kryeministri grek Kyriakos Mitsotakis.

Vendet e rajonit “i përkasin Europës së lirë demokratike”, shtoi ai dhe siguroi se integrimi i tyre në Bashkimin Europian “është në interesin e të gjithëve ne”.

Të gjithë duhet të bëjmë përpjekjet e nevojshme për të realizuar objektivat e vendosura në Selanik, 20 vite më parë, vuri në dukje kancelari dhe foli për një “vizion të përbashkët” të vendeve të Europës, përfshirë Ballkanin Perëndimor.

Duke iu referuar tre marrëveshjeve që do të nënshkruhen në kuadër të Samitit, për njohjen reciproke të identiteteve, titujve akademikë dhe profesionalë, Olaf Scholz nënvizoi se ato do të lehtësojnë jetën e përditshme të qytetarëve të rajonit duke forcuar të përbashkëtat e tyre të brenda tregut, por ai gjithashtu vuri në dukje se këto angazhime sot vishen me një ndjesi urgjence, për shkak “të sulmit barbar ushtarak” të Rusisë kundër Ukrainës.

“Është e rëndësishme të qëndroni të bashkuar dhe të mbroni lirinë dhe sundimin e ligjit në Europë”, tha kancelari, duke theksuar nevojën për të kapërcyer konfliktet rajonale, “të cilat ju pengojnë të ecni përpara”. Ai në mënyrë të veçantë iu referua rëndësisë së promovimit të procesit të normalizimit të marrëdhënieve Serbi-Kosovë dhe siguroi se qytetarët e rajonit “mund të sigurohen për mbështetjen e Gjermanisë dhe të Procesit të Berlinit”.

Lidhur me axhendën e Samitit, Olaf Scholz iu referua edhe diskutimit që do të zhvillohet për bashkëpunimin e vendeve të rajonit dhe procesin e pajtimit të popujve, në kuadër të të cilit do të ketë edhe një takim me të rinj dhe përfaqësues të shoqërisë civile. Ai përmendi gjithashtu sigurinë energjetike të rajonit dhe kalimin e tij në burimet e rinovueshme të energjisë, duke përshëndetur vendimin e vendeve për të bashkëpunuar me komunitetin energjetik për arritjen e synimeve klimatike.

Siç tha kancelari, çështjet e emigracionit të parregullt, korrupsionit dhe krimit të organizuar do të trajtohen edhe nga Samiti dhe në vazhdim. “Është thelbësore”, theksoi ai, “harmonizimi i procedurave për dhënien e vizave të udhëtimit të vendeve të Ballkanit Perëndimor me ato të BEsë”.

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Hakerat Iranianë "Aleatë" të 12 Nëntorit

Next Story

Medvedev: "Luftojmë Kundër Satanit!"

Latest from Info

Shën Andoni i Madh

Asketi i krishterë i Egjiptit dhe themeluesi i jetës murgërore / asketike në Lindje. Kujtohet dhe