Ferdinand de Saussure

/

Gjuhëtar zviceran, themelues i gjuhësisë moderne. Pa të, shkenca gjuhësore ndoshta nuk do të kishte përparuar në problematikat e sotme.

Ferdinand de Saussure konsiderohet themeluesi i gjuhësisë moderne. Ai ishte një nga gjuhëtarët më të mëdhenj në nivel ndërkombëtar dhe njëkohësisht një personalitet gjenial. Pa të, shkenca gjuhësore ndoshta nuk do të kishte përparuar në problematikat aktuale dhe lulëzimin që përjetoi nga dekadat e para të shekullit të 20-të e deri më sot. Së bashku me gjuhëtarin amerikan Noam Chomsky, ata janë gjuhëtarët që ndikuan më shumë në drejtimet dhe zhvillimin e gjuhësisë.

Ferdinand de Saussure lindi më 26 nëntor 1857 në Gjenevë dhe ishte bir i një familjeje shkencëtarësh të shquar të fizikës. Që në moshë të re ai tregoi zell për gjuhët e huaja dhe në moshën pesëmbëdhjetë vjeç ai fliste greqisht, frëngjisht, gjermanisht, anglisht, latinisht dhe kishte shkruar një traktat gjuhësor.

Duke ndjekur traditën familjare, ai filloi studimet për shkencat natyrore në Universitetin e Gjenevës. Një vit më vonë, në 1876, ai i bindi prindërit e tij që ta lejonin të shkonte në Gjermani për të studiuar gjuhësi në Universitetin e Lajpcigut. Ai qëndroi atje për katër vjet me një pushim të shkurtër studimor prej dy semestrash në Berlin.

Në vitin 1878, në moshën 21-vjeçare, Saussure botoi “Traktat mbi sistemin origjinal të zanoreve në gjuhët indo-europiane”, i cili mori komente pozitive. Ishte libri i tij i parë dhe i vetëm. Në vitin 1880 ai u kthye në qytetin gjerman dhe pas një periudhe të gjatë studimi dhe mësimdhënieje të gjuhëve të huaja dhe gjuhësisë në Ecole Supérieure de Paris (1880-1891), ku u caktua të jepte mësime sanskrite dhe gjuhësi të përgjithshme në Universitetin e Gjenevës.

Atje ai u martua me Marie Fess-in (1867-1950), pati tre djem dhe gjatë tre viteve të fundit të karrierës së tij akademike në Universitetin më të lartë të qytetit të tij, ligjëroi tre lëndë të gjuhësisë së përgjithshme për grupe të vogla studentësh. Sa ishte gjallë (vdiq më 22 shkurt 1913, në moshën 55-vjeçare) Saussure nuk tregoi shumë nga veprimtaria e tij e shkrimeve dhe botimeve, kështu do të bëhej i famshëm pas vdekjes, me një libër që as nuk e shkroi.

Në vitin 1916, studentët dhe pasardhësit e Charles Bally (1865-1947) dhe Albert Séché (1870-1946) mblodhën shënimet e tyre të shkruara me dorë nga leksionet e Saussure në Universitetin e Gjenevës midis viteve 1907 dhe 1911, së bashku me shënimet e disa studentëve të tjerë, si dhe disa shënime të shkruara me dorë prej tij. Pas përpilimit të tyre, mendimin e gjuhëtarit zviceran e kanë paraqitur në tërësi në librin me titull “Courses de linguistique generale”.

Puna e Saussure, një pararojë e zhvillimit të mëvonshëm të strukturalizmit dhe semiologjisë në gjuhësi dhe shkenca sociale, ndikoi në të menduarit e stokastikëve të rëndësishëm të shekullit të 20-të si Claude Lévi-Strauss, Roland Barthes, Louis Althusser, Michel Foucault, Jacques Derrida dhe Julia Kristeva. Në përgjithësi, “Kurset në Gjuhësinë e Përgjithshme”, të rikthyer në formën e tyre origjinale nga redaktorët e tyre, përcjellin më shumë frymën e përgjithshme të qëndrimeve të Saussure mbi çështjet themelore të teorisë së gjuhës, sesa pikëpamjet dhe fjalët e fjalëpërfjalshme të gjuhëtarit zviceran. Dëshmi është fakti se shumë dekada më vonë (1968-1974) botimi kritik i “Mësimeve” të tij, u përpilua nga gjuhëtari zviceran Rudolf Engler (1930-2003), bazuar në shënime shtesë të shkruara nga studentë të tjerë të Saussure.

Gjuhësia si një degë e pavarur e shkencës u shfaq vetëm në vitin 1816 me veprën e Franz Bopp “Mbi sistemin lakor të foljes sanskrite në hungarisht drejt atij të gjuhëve greke, latine, persiane dhe gjermane”. Por u desh një shekull për të vendosur parimet e shkencës së gjuhësisë krahasuese, me botimin pas vdekjes së veprës së Ferdinand de Saussure.

Parimet e formuluara nga gjuhëtari zviceran, siç janë paraqitur në “Kurset e Gjuhësisë së Përgjithshme”, promovuan një pikëpamje të re për gjuhën. Sipas tyre, gjuha është korniza e organizimit të të menduarit tonë dhe kërkimi duhet të kthehet nga e shkruara në atë të folur dhe nga e kaluara në një moment specifik historik. Ai e koncepton gjuhën si një sistem të rregulluar në zhvillim që përmban disa veçori universale si dhe aftësi vetëripërtëritëse.

Për më tepër, dallimi i parë midis gjuhësisë moderne (duke marrë parasysh strukturën dhe funksionin e gjuhës në
një moment të caktuar, pavarësisht nga koha)
dhe gjuhësisë pa kohë (ekzaminim shkencor i zhvillimit historik të gjuhëve me kalimin e kohës), konsiston tek ajo se e para konsiderohet më konstruktive.

Përsëri sipas mësimeve të Saussure, gjuha dallohet në të folur (langue), gjuha e përgjithshme dhe mbi-individuale e anëtarëve të një komuniteti dhe të folurit (parole), ana thjesht individuale e gjuhës. Për gjuhëtarin zviceran, të folurit është aplikimi i të folurës, karakteristika kryesore e të cilës është se përbën një sistem kompleks nga një sërë elementësh që kryejnë funksione specifike dhe ndërthuren në një rrjet marrëdhëniesh.

Shenja gjuhësore, një koncept i huazuar nga stoikët, Shën Agustini dhe skolastikët, u përkufizua nga Saussure si një kombinim, unik dhe konvencional, i dy elementeve të brendshëm, të një kuptimi dhe një forme të caktuar: “Shenjat gjuhësore janë dy entitete psikologjike të njëanshme dhe nuk lidhin sendet (objektet) dhe emrat, por konceptet (shënjuesit) dhe imazhet dëgjimore (shënjuesit)”. Vetia kryesore e shenjës gjuhësore është veçantia e saj. Gjithashtu, sipas Saussure, marrëdhënia ndërmjet shënjuesit dhe të shënjuarit është arbitrare.

Duke kaluar në një koncept më të përgjithshëm të nevojës së njeriut për t’u shprehur me shenja dhe morinë e formave të shenjave që ai përdor në komunikimin e tij (fjalë, forma, ngjyra, nota muzikore, etj.), Saussure fillimisht foli për një shkencë të përgjithshme të shenjave, që e quajti nga greqishtja Semiologji (Sémiologie). Përparim u bë më vonë në këtë fushë, veçanërisht në kontekstin e strukturalizmit francez, bazuar në vërejtjet e para dhe në teorinë e Saussure për shenjën gjuhësore.

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Provokojnë Serbët edhe në Mondial

Next Story

Zelenski Sulmon Publikisht Kryebashkiakun e Kievit

Latest from Info