Pasuria e Super të Pasurve në Zvicër Vështirë se Është Dëmtuar nga Trazirat e Tregut të Aksioneve

/

300 njerëzit më të pasur në Zvicër panë një rënie të pasurisë së tyre kumulative për herë të parë në 13 vite, por vetëm me 0.1%.

300 më të pasurit e Zvicrës kanë ende para të mjaftueshme sa të mund të shpërndajnë 100 CHF (105 dollarë) për çdo person në planet.

Vëllezërit Kamprad, trashëgimtarë të firmës suedeze të mobiljeve IKEA, ruajnë pozicionin e tyre në krye të renditjes vjetore të renditjes së jashtme të 300 më të pasurve në Zvicër, të përpiluar nga revista financiare Bilanz. Tre vëllezërit, të cilët të gjithë kanë pasaporta zvicerane, kanë mbajtur vendin e parë për 21 vitet e fundit, me asete me vlerë 54 miliardë CHF në vitin 2022.

Gérard Wertheimer, i cili zotëron shtëpinë luksoze Chanel me vëllain e tij Alain dhe banon në Gjenevë, vjen në vendin e dytë me 38 miliardë CHF, duke u renditur në dhjetëshen e parë, për herë të parë, falë një bumi në tregun e mallrave luksoze.

Në vendin e tretë janë 15 trashëgimtarët e firmës farmaceutike Roche me bazë në Bazel, me asete me vlerë 30.5 miliardë CHF.

Kjo ishte hera e parë që super të pasurit panë rënie të pasurisë së tyre kumulative që nga kriza financiare në 2008-2009. Totali i aktiveve për 300 më të pasurit në Zvicër ra me vetëm 0.1% nga rreth 821.8 miliardë CHF në 820.9 miliardë CHF.

Për t’u futur në listë, duhet të keni asete me vlerë 100 milionë CHF. Vetëm dhjetë të parat kanë asete që arrijnë në 252 miliardë CHF.

Rënia është për shkak të trazirave në tregjet e aksioneve. “Në të njëjtën kohë, është e habitshme që rënia nuk ishte më e fortë duke pasur parasysh tregun e tensionuar të aksioneve, luftën dhe situatën ekonomike”, shkruan BilanzExternal Link.

Ndërsa disa humbën miliarda përballë tregjeve të aksioneve në rënie, të tjerët fituan miliarda. Midis fituesve janë mallrat dhe tregtarët e energjisë, të cilët mundën të përfitonin nga rritja e çmimeve të naftës dhe gazit të shënuar nga lufta në Ukrainë dhe kriza energjetike.

Torbjörn Törnqvist, CEO i tregtarit më të madh të gazit natyror të lëngshëm Gunvor, pa pasurinë e tij të rritet me 1.5 miliardë CHF falë shpërthimit të çmimeve dhe paqëndrueshmërisë së tregut. Një tjetër tregtar dhe ish CEO i Glencore, Ivan Glasenberg, gjithashtu mori një rritje prej 2 miliardë CHF. Familja e kompanisë së anijeve Aponte, pronare e Kompanisë së Transportit Mesdhetar në Gjenevë, është e re në dhjetëshen e parë, me asete që rriten me 11 miliardë CHF në 20 miliardë CHF. Biznesi i transportit detar ka lulëzuar që kur kufizimet e pandemisë Covid-19 u hoqën në shumë porte.

Disa nga ata që panë se asetet e tyre u ulën përfshijnë prodhuesin e ashensorëve të Lucernit Schindler, si dhe familjen Blocher, pronarë të Ems-Chemie. Investitori rus Guennadi Timchenko, i cili jeton në liqenin e Gjenevës, gjithashtu pa pasurinë e tij në rënie pasi asetet e tij kryesore ruse ranë 40% në vlerë për shkak të sanksioneve. Pavarësisht rënies, ai sërish doli në vendin e 12-të.

Super të pasurit kanë ende pak për t’u ankuar kur bëhet fjalë për fondet. Pasuria e super të pasurve është më shumë se katërfishuar që nga viti 1989, ndërsa produkti i brendshëm bruto është vetëm pak më shumë se dyfishuar.

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Doktrina Monroe

Next Story

Autokritikë e Putin

Latest from Info

Ati ynë!

Teksa studiojmë “Ati ynë” që na mësoi Jezu Krishti, kuptojmë gjithnjë e më shumë se është