Krishtlindje 2022 – Viti i Ri 2023

/

Mësoni historinë e Pemës së Krishtlindjes dhe Natës së Shenjtë, zbuloni zakonet e Krishtlindjeve dhe Vitit të Ri nga e gjithë bota dhe lexoni histori klasike të festave.

Krishtlindja është një nga festimet e mëdha të Krishtërimit, e cila përkujton “lindjen mishore të Zotit dhe Perëndisë dhe Shpëtimtarit tonë Jezu Krisht”.

Festohet çdo vit më 25 dhjetor dhe 6 janar nga kishat që ndjekin kalendarin e vjetër (Julian). Për kishat perëndimore, Krishtlindja është festa më e madhe e Krishtërimit, ndërsa për të krishterët ortodoksë është Pashkam vdekja në kryq dhe ringjallja e Zotit.

Sipas konventës, Krishtlindja është e gjithë periudha festive dymbëdhjetëditore nga dita e Krishtlindjes (25 dhjetor) deri në Epifaninë (6 janar).

Kjo periudhë është e rrethuar nga një shumëllojshmëri zakonesh, shumë prej të cilave kanë origjinë parakristiane, por që u japin një ton festiv, jo vetëm tre festave kryesore (Krishtlindjet, Viti i Ri, Epifania), por të gjitha ditëve ndërmjet.

Stina e Krishtlindjeve nuk i ka lënë pa lëvizur njerëzit e artit. Janë shkruar shumë vepra që i referohen kësaj periudhe, ose kanë si sfond Krishtlindjet, ku më tipiket janë romani i Charles Dickens “Një histori e Krishtlindjeve” dhe tregimet aktuale të Alexandros Papadiamantis.

Kinemaja dhe televizioni i kthejnë veprat letrare në imazhe dhe bëjnë sugjerimet e tyre, ndërsa bota e muzikës nga fjala e folur në atë popullore shpesh frymëzohet nga fryma e Krishtlindjes.

Por a bëhemi më të mirë si humanë pas çdo Krishtlindjeje? Kjo është çështje!

Por a falim dhe e duam më shumë njeriun, krijesën e Perëndisë? Kjo është çështje!

Por a i afrohemi më shumë Perëndisë, teksa na ka marrë peng materjalia? Kjo është çështje!

Po a do jenë Krishtlindjet e tjera ashtu siç do t’i dëshironim? Kjo është sfida!

Lini një Përgjigje

Your email address will not be published.

Previous Story

Shqiptarët Anuluan Marrëveshjet me Serbinë - Forcave Speciale të Kosovës në Mitrovicë - Fillon Pogromi i Persekutimit - Episode të Rënda (video)

Next Story

Polonia po Krijon Ushtrinë më të Fuqishme në Europë

Latest from Info